{{ message.message }}
{{ button.text }}

De woordjes van Nino

Volgens mij zit Nino weer in een sprongetje. Opeens heeft hij niet alleen heel veel eten nodig, maar ook heel veel slaap.

Afbeelding blog 'De woordjes van Nino'

Niet alleen door het extra eten en slapen merk ik het, maar ook vooral aan wat hij opeens allemaal kan. Zo kan hij opeens zelf het klimhuisje in de speeltuin hier om de hoek opklimmen en in zijn eentje van de glijbaan afglijden. Wat een dolle pret. Meneer doet dit dan ook dertig keer achter elkaar met trots glunderende ogen. Eigenlijk ook niet gek dus dat hij moe en hongerig is.

Niet alleen aan zijn motorische vaardigheden is het te merken, maar ook aan wat hij begrijpt. 'Doe maar in de prullenbak' zei ik laatst tegen hem en hij loopt naar de prullenbak en gooit het papiertje erin. Ik stond helemaal verbaasd. Helaas gaat niet alleen het papiertje erin maar ook elk leeg bakje, plankje of beker maar goed hij snapt het principe, de rest leert hij ook nog wel.

Nino zei al een tijdje een aantal woorden, zoals: mama, papa, bal, ja en nee. Maar ook zijn actieve woordenschat lijkt opeens heel erg vooruit te gaan. Wat is dat leuk om te horen. Soms is het nog wel even uitvogelen wat hij bedoelt met een woordje, maar langzamerhand komen we achter steeds meer woordjes die hij probeert te zeggen.

Hieronder een lijstje met de woorden die Nino sinds kort graag zegt:

 • Kraa = klaar (dit zegt hij wanneer hij niet meer wil eten)
 • Bah (heeft geen vertaling nodig, meestal heeft hij dan iets vies in zijn handen zoals een pluk kattenhaar of een schilletje van een sinaasappel)
 • Bo = boven (hierbij wijst hij ook de trap op, dit wil hij vooral als hij de speen wil of naar bed wil)
 • Op (dit zegt hij wanneer zijn bakje eten leeg is of zijn boterham op is)
 • Dag (hierbij zwaait hij meestal intensief)
 • Die (en daarbij wijst hij overal en nergens naar)
 • Aai  (dit zegt hij vooral tegen de poezen en dan wil hij ze aaien (of slaan))
 • Pss = poes (dit zegt hij wanneer hij een poes op straat ziet lopen)
 • Neuh = neus  (dan pakt hij het liefst zijn eigen neus of die van ons vast)
 • Or = oor (als hij dit zegt wijst hij naar zijn oren)

Woordjes die waarschijnlijk iets betekenen maar waar we de betekenis nog niet helemaal weten zijn deze:

 • Dieda (misschien betekend het opa Diemer of oom Dion (waar hij beide gek op is) maar hij zegt het erg vaak en ook vaak genoeg wanneer beide niet in de buurt zijn dus dat weet ik nog niet precies)
 • Iea (dit zou oma Ria kunnen zijn, maar het zelfde als bij het woordje 'Dieda' wordt het te pas en te on pas gebruikt dus zijn we er nog niet uit)

Nino's oom Dion probeerde hem gisteren het woord 'bloem' te leren en dit lukte zowaar ook nog. Ook hoorde mijn man Nino duidelijk het woordje 'geitenkaas' proberen na te zeggen. Het rare is dat hij het woordje 'fruit' (fuit) een tijdje geleden goed beheerste maar dit nu nooit meer zegt. Ik zelf wil hem het woordje 'helpen' leren zeggen zodat hij niet altijd meer gaat zeuren als hij geholpen wil worden met iets. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren tot dat hij dit snapt.

Welke woordjes zeiden jullie kleintjes als eerste?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je