{{ message.message }}
{{ button.text }}

De volgende hobbel is genomen

Vele specialistbezoeken stonden gepland: een diagnose is gesteld en medicatiebeleid is opgesteld...

Afbeelding blog 'De volgende hobbel is genomen'

(Vakantiekiekje hierboven, papa en mama achterin en de kids voorin)

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik bij de dermatoloog was geweest en deze mij naar de reumatoloog had verwezen. Daar ben ik dus vorige week donderdag geweest, wat een fijne arts was dat!
Hij luisterde naar mijn verloop en klachten. Hij vroeg mij volledig uit en daarna wilde hij mijn gewrichten nalopen. Uit zijn onderzoek bleek duidelijk dat er verschillende gewrichten ontstoken zijn en hij voldoende bewijs had om de diagnose Artritis Psoriatica te stellen. Het probleem met deze vorm van reuma is da het bijna nooit in het bloed aan te tonen is met het reumafactor. Maar toch is er bloed afgenomen voor diverse onderzoeken, mede omdat dat vereist is voor de verdere medicatie.
Op grond van mijn klachten beveelde hij ten zeerste aan een injectie met prednison te nemen, zodat ik wat makkelijker zou kunnen functioneren. Dat heb ik dan ook gedaan, de verpleegkundige heeft de injectie gelijk gezet. Nu zijn we een krappe week verder, de injectie werkt nu inmiddels en ik kan zeggen dat mijn rugklachten enorm zijn afgenomen en mijn handen en voeten doen ook al wat minder pijn. De prednison zou 4 tot 8 weken moeten werken, 31 oktober moet ik terug komen en dan bespreken we de bloedonderzoeken en de genomen r枚ntgenfoto's. Dat was een ware fotoreportage! Maarliefst 13 stuks, ze dacht dat ik misschien een metalen dingetje aan mijn onderbroek had zitten, want ze zag dat terug op de foto. Eeeuhm, nee dat is de clip op mijn eileider denk ik. Nooit verwacht dat dat te zien zou zijn op een foto, ik dacht dat het van kunststof was....
Afgelopen maandag had ik de uitleg van deze ziekte van de reumaverpleegkundige, sjonge.... Mijn leven zoals die voor deze ziekte was komt niet meer terug. Althans, die kans is erg klein. Hardlopen kan ik wel vergeten, maar stevige wandelingen moet haalbaar zijn. Nu werkt de prednison en gaat het allemaal redelijk goed. Maar dat is een tijdelijk redmiddel. Eind van deze maand ga ik beginnen met de methotrexaat (mtx) in combinatie met foliumzuur. Want door de mtx verdwijnt een groot gedeelte van het aanwezige foliumzuur uit het lichaam. Dat moet worden aangevuld om de vele bijwerkingen te voorkomen. Die mtx moet ik dan 1x per week innemen, twee dagen later de foliumzuur. Na drie maanden wordt er bekeken of dat voldoende werkt voor mij, anders komen er medicijnen bij. Ook moeten mijn lever- en nierwaarden nauwlettend in de gaten gehouden worden, want beide organen kunnen worden aangetast door dit medicijn. Dus met enige regelmaat bloedprikken. Het kan best even duren voordat de juiste medicatie voor mij gevonden is, maar het kan ook zijn dat ik op de mtx weer jaren vooruit kan....
Maar ik moet wel mijn dagelijks leven aanpassen. Niet meer tillen, geen piekbelastingen op mijn gewrichten en ook geen langdurige repeterende bewegingen totdat ik goed ingesteld ben. En nog wel veel meer waar ik bij stil moet gaan staan. Ik ben geschrokken van de impact van deze aandoening, maar ik ben heel blij dat mijn pijn een verklaring heeft en dat daar iets aan te doen is. Maar of ik mijn fijne motoriek weer terug ga krijgen en dusdanig pijnvrij kom om mijn vak weer op te pakken is nog maar de vraag. Dat vind ik best moeilijk, die onzekerheid. Ik hou van mijn vak en kan me niet voorstellen dat ik dat nooit meer zal kunnen uitvoeren. Nooit meer lente in mijn ogen hihihi (van het liedje tis altijd lente in de ogen van de....) Het is niet zeker dat ik het niet meer zou kunnen, maar ook niet zeker dat het w茅l kan. Ja, ik ben bezig met omscholing, maar ik zit op dit moment z贸 vol in mijn hoofd, dat ik die laatste 2 vakken heel even voor me uitschuif. Na de verhuizing komt dat wel weer.
Daarover gesproken, ons huis is nu definitief verkocht: de ontbindende voorwaarden zijn eraf! Woehoe!!! Nu onze hypotheek nog. Gisteravond daar de handtekening nog voor gezet, waarschijnlijk is dat vrijdag of uiterlijk maandag ook rond!! Over iets meer dan een maand krijgen we dan de sleutel, zo leuk :-)
Volgende week de gynaecoloog, hopelijk kan ze mij naar wens helpen

En nu ga ik nog wat dozen inpakken, mijn doel is 4 dozen per dag. Dan hoef ik niet te veel te doen naast het huishouden hihihi

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je