{{ message.message }}
{{ button.text }}

De vluchtelingenstroom brengt kindbruidjes mee?!

Kindhuwelijken, iets wat je je niet kan voorstellen. Helaas gebeurd het nog erg veel. Maar nu komen ze naar Nederland! Wat kunnen we doen?

Afbeelding blog 'De vluchtelingenstroom brengt kindbruidjes mee?! '

Ik vind het heel goed dat onze overheid de vluchtelingen met open armen ontvangen. Deze mensen moeten huis en haard achterlaten, omdat ze vrezen voor hun eigen leven en dat van hun gezin. En vaak hadden ze een heel goed leven in Syrië, met een goede baan, etc.

Maar toen kwam in het nieuws voorbij dat bij deze vluchtelingenstroom ook kindbruidjes zaten. Een redelijk aantal heeft ook asiel aangevraagd in Nederland, waarvan de jongste 13 jaar zijn!  Hmm, daar had ik niet bij stilgestaan. 

En het vreemde hieraan is, dat Nederland zich al een redelijke periode hard maakt in de strijd tegen kindhuwelijken. Kindhuwelijken gaan tegen de rechten van het kind én de vrouw in en daarbij is misbruik een logisch gevolg. Maar de gehuwde mensen die in Nederland asiel aanvragen, worden door onze staat gewoon erkend. Vind onze regering dan dat onder die voorwaarden Kindermisbruik oogluikend toegestaan moet worden? 

Ik vind het wel lastig om hier een oplossing voor te bedenken. Ik vind het namelijk goed dat ze hier zijn, want dan zou ónze regering ze kunnen helpen. Als je hier dus een heel streng asielbeleid op schrijft, verklein je de kans dat die mannen kiezen voor Nederland. Aan de andere kant, kun je dit ook niet toestaan en moet er wel iets gebeuren.

Op dit moment begint het een discussie te worden. CDA en PvDA  maken zich hard in de strijd tegen dit soort misbruik. De discussie moet wel ook gaan, over hoe deze meisjes geholpen kunnen worden. Ik kan me zomaar voorstellen dat deze kindjes, de enige zijn die 'blij' zijn dat ze moeten vluchten naar landen waar kindhuwelijken uit den boze zijn. Dan is het echter ook onze plicht, om een helpende hand uit te steken.

De Tweede Kamer heeft alleen aangegeven dat ze willen dat huwelijken alleen erkend worden als beide 18 jaar of ouder zijn. Op zich een goede maatregel, maar dan ben je er nog niet. Of een huwelijk nu erkend word of niet, die meisjes zijn misschien alleen met hun man gevlucht. Hebben geen verdere familie hier. Dus blijven bij die kerel hangen en dan blijf het huwelijk toch gewoon standhouden onder andere voorwaarden? 

Het belangrijkste punt zou moeten worden, het misbruik wat hieruit voortvloeit. Meisjes die getrouwd zijn en daarom maar akkoord gaan met het constante misbruik door hun 20 jaar oudere man. Als land zul je er dus niets aan kunnen doen vanuit aangiftes, want die zullen er misschien niet komen. Maar wél omdat ze als getrouwd stel asiel aanvragen. Je hebt dan het eerste stukje bewijs in handen. Al mag je er dan waarschijnlijk niet direct iets mee, zorg er dan op z'n minst voor dat er zicht blijft op deze huwelijken. Zodat we uiteindelijk een helpende hand kunnen bieden aan net puberende meisjes die getrouwd zijn met mannen die soms nog ouder zijn dan hun eigen vader! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Nieuws

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je