Snap
  • Kind
  • Nieuws

De vluchtelingenstroom brengt kindbruidjes mee?!

Kindhuwelijken, iets wat je je niet kan voorstellen. Helaas gebeurd het nog erg veel. Maar nu komen ze naar Nederland! Wat kunnen we doen?

Ik vind het heel goed dat onze overheid de vluchtelingen met open armen ontvangen. Deze mensen moeten huis en haard achterlaten, omdat ze vrezen voor hun eigen leven en dat van hun gezin. En vaak hadden ze een heel goed leven in Syrië, met een goede baan, etc.

Maar toen kwam in het nieuws voorbij dat bij deze vluchtelingenstroom ook kindbruidjes zaten. Een redelijk aantal heeft ook asiel aangevraagd in Nederland, waarvan de jongste 13 jaar zijn!  Hmm, daar had ik niet bij stilgestaan. 

En het vreemde hieraan is, dat Nederland zich al een redelijke periode hard maakt in de strijd tegen kindhuwelijken. Kindhuwelijken gaan tegen de rechten van het kind én de vrouw in en daarbij is misbruik een logisch gevolg. Maar de gehuwde mensen die in Nederland asiel aanvragen, worden door onze staat gewoon erkend. Vind onze regering dan dat onder die voorwaarden Kindermisbruik oogluikend toegestaan moet worden? 

Ik vind het wel lastig om hier een oplossing voor te bedenken. Ik vind het namelijk goed dat ze hier zijn, want dan zou ónze regering ze kunnen helpen. Als je hier dus een heel streng asielbeleid op schrijft, verklein je de kans dat die mannen kiezen voor Nederland. Aan de andere kant, kun je dit ook niet toestaan en moet er wel iets gebeuren.

Op dit moment begint het een discussie te worden. CDA en PvDA  maken zich hard in de strijd tegen dit soort misbruik. De discussie moet wel ook gaan, over hoe deze meisjes geholpen kunnen worden. Ik kan me zomaar voorstellen dat deze kindjes, de enige zijn die 'blij' zijn dat ze moeten vluchten naar landen waar kindhuwelijken uit den boze zijn. Dan is het echter ook onze plicht, om een helpende hand uit te steken.

De Tweede Kamer heeft alleen aangegeven dat ze willen dat huwelijken alleen erkend worden als beide 18 jaar of ouder zijn. Op zich een goede maatregel, maar dan ben je er nog niet. Of een huwelijk nu erkend word of niet, die meisjes zijn misschien alleen met hun man gevlucht. Hebben geen verdere familie hier. Dus blijven bij die kerel hangen en dan blijf het huwelijk toch gewoon standhouden onder andere voorwaarden? 

Het belangrijkste punt zou moeten worden, het misbruik wat hieruit voortvloeit. Meisjes die getrouwd zijn en daarom maar akkoord gaan met het constante misbruik door hun 20 jaar oudere man. Als land zul je er dus niets aan kunnen doen vanuit aangiftes, want die zullen er misschien niet komen. Maar wél omdat ze als getrouwd stel asiel aanvragen. Je hebt dan het eerste stukje bewijs in handen. Al mag je er dan waarschijnlijk niet direct iets mee, zorg er dan op z'n minst voor dat er zicht blijft op deze huwelijken. Zodat we uiteindelijk een helpende hand kunnen bieden aan net puberende meisjes die getrouwd zijn met mannen die soms nog ouder zijn dan hun eigen vader! 

8 jaar geleden

Klinkt zeker als een goede oplossing inderdaad! Ik hoop dat de regering met een soortgelijk plan komt om deze meisjes goede begeleiden en te helpen. Het is niet gek gedacht dat zij vanuit hun geloofs- of culturele overtuiging, denken dat dit juist goed is. Maar de vraag, hoe goed een kind van 11 deze keuze kan maken is universeel. Daarbij blijft het lastig bepalen of ze dit echt goed vinden of dat ze hun familie niet willen afvallen. Hoe dan ook, hier in Nederland valt het consumeren van een kindhuwelijk gewoon onder kindermisbruik, dus daar moet wat aan gedaan worden. Maar rekening houden met hun overtuigingen, lijkt mij zeker een zeer waardevolle!

8 jaar geleden

Het is inderdaad heel lastig en dubbel. Deze meisjes worden uitgehuwlijkt omdat hun familie het erg arm heeft. Dat kan zijn in de vluchtelingkampen of gewoon al voor het oorlog was. Je zou ze bedenk ik me ze bij elkaar in een speciaal opvanghuis kunnen onderbrengen met lotgenoten en ervaringsdeskundige, landgenoten of andere VROUWEN die hun kunnen helpen. O en gelijk een zwangerschapstest graag want als ze nog heel erg jong zijn moet je voorkomen dat er complicaties komen waar je niks meer aan kan doen. Nee ik bedoel niet dat er een abortus moet komen maar dat deze meisjes goed in de gaten gehouden moeten worden zodat het goed blijft gaan met hun en hun baby. Daarnaast vanuit hun religie uitleggen wat hun rechten zijn. Dus haal er maar een gematigde of vrije imaam bij. Of leg ze maar uit vanuit het christendom via een predikant, voorganger die ook gematid of vrij is wat wel goed is. Ook is het niet slecht om de medische wetenschap er naast te leggen. Binnen de cultuur is het gebruikelijk dat ze vroeg trouwen. Dan natuurlijk onderwijs, zodat ze een keuze kunnen maken. Als je het mij vraagt zou ik dit een goede oplossing vinden als ze binnen komen. Weghalen van hun echtgenoot, samen brengen met elkaar, medische hulp, onderwijs en als ze wat ouder zijn als nog laten kiezen wat ze willen en hun daarbij helpen met welke keuze ze ook maken.