{{ message.message }}
{{ button.text }}

De sociale druk van het geven van cadeautjes aan meesters en juffen

Laat ik vooropstellen dat ik dankbaar ben dat er überhaupt juffen en meesters zijn. Waar het in deze blogpost over gaat, is dat ik het jammer vind dat de sociale druk voor het kopen van een afscheidscadeau voor de juf of meester zo groot is dat je er als ouder eigenlijk niet onder uit kan. Ongeacht of je het er nou mee eens ben of niet. Daarom verzamelde ik cadeautips voor meesters en juffen en deel deze met jullie!

Afbeelding blog 'De sociale druk van het geven van cadeautjes aan meesters en juffen'

Het einde van het schooljaar is aangebroken. Social media staat vol met afscheidscadeautjes voor de meesters en juffen. Foto’s van kinderen die vol trots het cadeau voor hun juf of meester in hun hand hebben, klaar om te overhandigen. Maar waarom!?

Waar komt het vandaan?

Men vindt dat een juf of meester een cadeau aan het einde van het schooljaar verdiend. Deze cadeautjes worden gegeven als blijk van waardering voor het werk dat zij doen. Ja, werk ja want dat is het. Zij worden hier gewoon voor betaald, het is geen vrijwilligerswerk. Ik snap de achterliggende gedachte van het uiten van de waardering, maar moet dat echt zo groots/uitgebreid? Misschien ligt het aan het feit dat ik het sympathieke gen mis, of is het toch omdat ik nog steeds moeite heb met het hele basisschool-gebeuren of komt het toch doordat E. pas in groep 1 zit? Ik weet het niet, maar ik vind het voor nu in ieder geval too much. 

Sociale druk

De juffen en meesters hebben een jaarlijkse juffen -en meestersdag. De meeste scholen vieren dan ook meteen alle verjaardagen van de juffen en meesters. Bij verjaardagen horen cadeautjes, dus daar hoor je mij echt niet over. Maar als de meerderheid het nodig vindt om naast juffen -en meestersdag nog een cadeau te kopen, dan word ik genoodzaakt om dat ook te doen. Ik kan natuurlijk niet mijn poot stijf houden ten kosten van mijn kind. Dan zit hij als enige zonder, dat wil je toch ook niet..

Cadeautips voor meesters en juffen

Daarom vroeg ik op Instagram aan mijn volgers of zij cadeautips voor meesters en juffen met mij wilden delen. En dat deden zij! Ik maakte een lijst van de cadeautjes. Benieuwd? Zie hier: http://www.morethanamom.nl/cadeautips-meesters-en-juffen/ 

Wat ga ik doen?

Vele juffen hebben ook geantwoord. Zij vinden het veel leuker om een tekening of een kaartje als blijk van waardering te krijgen. Het hoeft dus echt niet groots, maar we weten allemaal dat de ouders op de basisschool er graag een wedstrijd van maken wie het meest creatieve, mooiste en misschien wel duurste cadeau heeft gegeven. Maar laten we even eerlijk zijn, wat denk jij dat de juffen en meesters met al die 30 (overdreven) cadeautjes gaan doen?

Niets moet, alles mag

Voor de mensen die er net zoals ik over denken: onthoud dat je niets tegen je zin in moet doen. Een cadeau moet vanuit je hart komen (vind ik). Vind jij het overdreven om een cadeaubon van €15,- te halen? Doe het dan niet. Laat je niet meeslepen door alle grote cadeau’s die je voorbij ziet komen op social media oid. Doe dan net als ik iets heel simpels, alleen dat jouw kindje niet voor lul staat. Want ondanks dat het niet verplicht is, is dat wel wat er gaat gebeuren. En de mensen die wel graag groots uitpakken, ga vooral je gang! Zolang we maar allemaal doen waar wij ons goed bij voelen.

Liefs,

Nova

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je