Snap
  • Kind

De mooie kanten van reizen met het OV #Gastblog

​Er wordt vaak geklaagd over het openbaar vervoer en gedacht dat het heel lastig is om met een kind te reizen, maar is dat wel terecht?

Mijn man en ik zijn enthousiaste gebruikers van het openbaar vervoer. Maar eerlijk gezegd is mijn man nog net iets enthousiaster dan ik. Zo enthousiast dat hij besloot er een blog over te schrijven:

Nadat wij een aantal maanden geleden verhuisd zijn is mijn reistijd qua woon-werk verkeer verviervoudigd, ook reizen naar familie en vrienden duurt even langer. Omdat we geen auto hebben zijn we nu eenmaal afhankelijk van de trein en alle andere openbare vervoersmiddelen. Nu heb ik geen enkele moeite met het lange reizen, ik zorg wel dat ik iets om handen heb. Of ik raak met iemand aan de praat, iets wat me regelmatig gebeurd.

Toen Elfa nog dutjes deed in de trein en met haar schattige slaaphoofdje voor aanspraak zorgde, is tegenwoordig juist zij degene die het contact legt. Iedereen die langsloopt krijgt een begroeting naar zijn of haar hoofd geslingerd en als er geen reactie komt: geen probleem, Elfa zet door totdat het raak is. Hetzelfde doet ze aan de kassa en op straat en niet alleen mensen worden begroet, maar ook, ach eigenlijk alles.

En op die manier spreek ik allerlei verschillende mensen, uit alle lagen van de samenleving. Medewerkers van ministeries, studenten en die-hard Ajax supporters, allemaal reizen ze met de trein.

Natuurlijk zijn er vertragingen en kan ik soms niet zitten, maar Elfa zit altijd en vindt het ontzettend leuk om met iedereen in de drukke coupé contact te maken, iets wat haar regelmatig lukt. Zo hebben we meegemaakt dat Elfa de hele reis in een zitje voor het onze zat waar ze voorgelezen werd door wat oudere kinderen. En afgelopen week heeft ze een bakje druiven gedeeld met een aardige jongedame die net haar lunch wilde gaan eten en het heel gezellig vond om deze samen met Elfa te delen.

Ik krijg ondertussen inkijkjes in het leven van mensen die ik anders nooit gehad zou hebben. Af en toe krijg ik ook eens een tip waar ik nou moet zijn in Den Haag, best handig, want zo goed kennen we de stad nog niet.

Als er geen andere mensen zijn om mee te kletsen zitten we een boekje te lezen samen of kijken we uit het raam,waarbij voor Elfa steevast het doel is om koeien te zien (ja, ik heb proberen uit te leggen dat die in en om de stad amper te vinden zijn, en zeker tijdens de winter). Maar als die er niet zijn, dan zijn vrachtwagens en auto's ook fijn om naar te kijken.

En niet alleen de trein vindt Elfa geweldig, ook de tram, de metro en de bus vindt ze te gek. Zeker in de avond, want dan zijn overal de lampen aan, zoals Elfa het zegt.

Ze boft maar dat we in een stad wonen waar je struikelt over het ov en met het feit dat haar ouders een daluren abonnement hebben. We doen zelfs boodschappen met de trein, want ach, we betalen er niks extra's voor en binnen vijf minuten wandelen zijn we op het station en 5 minuten later staan we midden in de supermarkt.

Mijn ervaringen zijn zoals jullie hebben gelezen heel positief. Natuurlijk vergt het wat voorbereiding, maar je krijgt er een hoop voor terug!

Kortom,reizen met de trein, is eigenlijk heel fijn!

*De foto's bij dit blog zijn gemaakt door Dio

8 jaar geleden

Haha Tessk, ik geloof nooit dat jij je auto de deur uit zou doen. Maar het enthousiasme is in ieder geval overgekomen. Ze weet dat als opa en oma er zijn dat ze dan in de auto mag. Dat is voor haar dan weer bijzonder.

8 jaar geleden

Wat een enthousiasme voor het ov! Ik ga werkelijk nooit met de trein, maar als ik dit zo lees zou ik bijna de auto de deur uit doen... Leuk om te lezen wat het met Elfa doet, maar die kent niet anders.

8 jaar geleden

Dat klinkt inderdaad wel gezellig. Ik denk dat Elfa dat ook wel zou kunnen waarderen. Die gaat altijd helemaal stralen als ze een straatartiest hoort spelen ;-)

8 jaar geleden

Ja soms is het ook minder leuk. Maar de goede ervaringen wegen op tegen de mindere. Gewoon proberen, wie weet wat het oplevert.