{{ message.message }}
{{ button.text }}

De keuze om onze zoon een extra vaccinatie te geven buiten het rijksvaccinatieprogramma om

Omdat wij het 'beste' willen voor onze kindjes

Afbeelding blog 'De keuze om onze zoon een extra vaccinatie te geven buiten het rijksvaccinatieprogramma om' Achtergrond blur afbeelding

Wij hebben ervoor gekozen om onze kinderen te laten vaccineren volgens het rijksvaccinatieprogramma. Onze kinderen zijn geboren in 2016 en 2018. Toch werd hen een verschillend vaccinatieprogramma aangeboden. Dit komt omdat er is per 1 mei 2018 een vaccin is bijgekomen tegen meningokokken A, W en Y voor kinderen van 14 maanden. 

Onze jongste zoon was in mei 2019 veertien maanden oud en daarom kreeg hij rond die periode dit nieuwe vaccin.

Wat is de Meningokokkenziekte precies?

Er zijn verschillende typen meningokokken. Sinds 2002 krijgen kinderen van 14 maanden een vaccinatie die hen beschermt tegen de meningokokbacterie, type C (MenC). Omdat er sinds 2015 een toename is geweest in mensen die ziek worden van meningokokken type W, krijgen peuters en tieners een nieuwe vaccinatie die hen beschermt tegen vier typen meningokokkenbacteriën: A, C, W en Y (MenACWY). 

De meningokokbacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. De bacterie kan en de neus of keel zitten zonder dat je ziek hoeft te worden. Er is sprake van besmettingsgevaar door te hoesten, niezen of zoenen. Vandaar de keuze om peuters (die hoesten en niezen zonder hun hand voor hun mond, en tieners, die vaak regelmatig zoenen ? nu extra in te enten). Ook is de ziekte voor deze doelgroepen het meest gevaarlijk. Na besmetting kun je na 1-10 dagen ziek worden. Wanneer de bacterie in je bloed of hersenen terecht komt, kun je binnen enkele uren ernstig ziek worden door een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Van deze complicatie kunnen kinderen gehandicapt raken of zelfs overlijden. 

Een afname van gevallen

Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Doordat kinderen sinds 2002 worden gevaccineerd is het aantal gevallen meningokokken type C sterk gedaald. Onder de toegenomen  gevallen met meningokokken W waren vooral tieners en ouderen. Voor 2015 waren er gemiddeld 4 patiënten per jaar met meningokokken type W. In 2018 waren dit er al 103 en in juli 2019 waren er al 43 patiënten gemeld. Na de invoering van de vaccinatie in 2002 nam het aantal sterfgevallen af van 44 in 2002 tot 4 in 2015. Het aantal ziekenhuisopnamen als gevolg van meningokokkeninfectie lag in 1999 rond de 750. In 2014 is het aantal opnamen gedaald tot 75.

Afbeelding blog 'De keuze om onze zoon een extra vaccinatie te geven buiten het rijksvaccinatieprogramma om'

Mace overleed op tweejarige leeftijd

Ik las meerdere verhalen over peuters, maar ook tieners die overleden aan bijvoorbeeld hersenvliesontsteking veroorzaakt door de meningokokken ziekte.

Bijvoorbeeld het verhaal over Mace die op tweejarige leeftijd overleed.

De artsen besloten om Mace drie weken in een kunstmatige slaap te houden, en daarna te kijken hoe het met hem zou gaan. "Door meningokokken gaan je bloedvaten lekken, dat schijnt heel pijnlijk te zijn. Door hem in slaap te houden, voelde hij dat niet."

Maar toen de artsen Mace na drie weken opnieuw onderzochten, zagen ze dat het niet goed ging. "Waar ze eerder dachten dat ze misschien zijn ledematen moesten amputeren, bleek nu dat er geen levensfunctie meer in zijn spieren zat." Drie dagen later overleed Mace in het ziekenhuis.

Onze eigen keus en kosten

Omdat onze zoon uit 2016 de nieuwe, aangepaste vaccinatie niet standaard krijgt hebben wij ervoor gekozen deze voor hem te verkrijgen middels een recept via de huisarts. Dit in overleg met het consultatiebureau en huisarts.

Wanneer een kind geen oproep krijgt voor een ACWY-vaccinatie moet je deze zelf betalen. De kosten waren bij onze apotheek €61,96.

Begrip voor voorstanders en tegenstanders

Ik ben mij bewust van voorstanders en tegenstanders van de vaccinatie.

Ergens heb ik begrip voor de tegenstanders want ik geloof dat elke ouder het beste wil en kiest voor zijn of haar kind.

Toch ben ik mij er ook van bewust dat veel ouders niet weten van de veranderde Meningokokken vaccinatie en voor die ouders schrijf ik dit blog. Niet om vervelende reacties te krijgen. Want ook ik heb gedaan waarvan ik denk dat het, het beste is voor mijn kindjes. Door het verlies van onze oudste zoon ben ik altijd extra bang om nog één van onze kindjes te verliezen. En ik zal er alles aan doen om deze kans te verkleinen.

Op mijn instagram deel ik van alles over ons leven. Kijk je mee?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je