Snap
  • Kind
  • kinderspeelgoed
  • openendedplay
  • houtenspeelgoed

De grote speelgoed Zee

In deze blog lees je tips en trics waarmee ik er voorzorg dat mijn kinderen niet omkomen in de bergen speelgoed en hoe ik er voorzorg dat ze nog weten waar ze mee kunnen spelen

Ik verbaas mij altijd over de hoeveelheid speelgoed die kinderen hebben, Vaak zeggen kinderen dan ook nog dat ze zich vervelen of niks hebben om te doen.

Ik denk dat dit een vorm is van overprikkeling. Kinderen hebben zoveel keuze dat de keuze te moeilijk word of omdat er niets meer is om het spelen interessant te maken.

''Maak speelgoed categorieën en wissel deze zo hou je het voor je kinderen interessant''

Ik probeer het speelgoed zo minimaal mogelijk te houden wat erg lastig is moet ik toegeven en overzichtelijk op categorie op te ruimen.

Deze categorieën wisselen elkaar dan ook regelmatig af.

Zelf ben ik van mening dat ze plastic speelgoed als in snel breekbaar en van die rommel 1x gebruiken en weer weggooien moeten verbieden.

Het voegt punt 1 niks toe aan het milieu niet dat ik daar nou een voorbeeld in ben maar ik ben me er zeker van bewust en punt 2 is het zonde van je geld.

Ik probeer dan ook het speelgoed wat we hebben zoveel mogelijk duurzaam te kopen, Daar mee bedoel ik :

· Houtenspeelgoed

· 2e hands speelgoed

· Stoffen speelgoed.

· Hardplastic speelgoed, wel in minimale vorm

· Metalen speelgoed

· Handgemaakt speelgoed wat bijvoorbeeld door mensen met een beperking is gemaakt.

Leuk streven maar als moeder trap je gouw in de verleiding om veel te veel in huis te hebben .

Of toch dat plastic autootje te kopen voor je kind bij de Action waarvan je eigenlijk wel weet dat je het over een uur kan weggooien.

Als je mij nu zou vragen of ik vind dat mijn kinderen teveel speelgoed hebben is mijn antwoord dan ook JA,

Waarom ? Omdat er teveel redenen zijn om kinderen cadeau’s te geven denk alleen al aan verjaardagen en feestdagen.

Ik zal de laatste zijn die zegt dat dit afgeschaft moet worden.

Maar het nadeel van zulke feestjes is dat je na een tijdje allerlei verschillende soorten speelgoed hebt en het vanzelf onoverzichtelijk is of je hebt van alles dubbel. En kinderen overladen worden met cadeau’s terwijl 1 ding vaak al genoeg is.

Daarom heb ik na de eerste kinderverjaardag besloten om zo brutaal te worden om gericht dingen te vragen voor de kinderen.

Zo hebben mijn zwagers en schoonzussen Jayson ooit een geweldig verjaardag cadeau gegeven waar wij nog steeds heel blij mee zijn een houten treinbaan. Wij proberen dan ook altijd met bijvoorbeeld Sinterklaas en verjaardagen daar aanvulling op te kopen of te vragen. Bijvoorbeeld door bijpassende huisjes te kopen en bruggen. En verdeelstations. Zo blijft deze treinbaan nu al 2 jaar het meest gebruikte speelgoed in huis.

Toen Jayson 1 werd had ik een grote droom een eigen winkeltje voor hem en zijn zusje die toen in mijn buik zat. Maar alle winkeltjes die er te koop waren. Waren en heel duur en best wel onstabiel.

Dus hebben wij aan mijn schoonvader gevraagd of hij er een voor ons kon maken.Zie de foto boven aan deze blog

Grotendeels heeft hij dit kunnen doen van houdt wat wij nog hadden van verbouwingen in huis.

Dit kostbare meubel is een vast apparaat in huis uitgerust met een opberg bak onder de handgemaakte kratjes is hij perfect om de wisselbakken in op te bergen.

Wij hebben met zijn verjaardag de visite gevraagd om houtenboodschapjes cadeau te doen of centjes te geven zodat wij deze voor hem konden uitzoeken.

Natuurlijk groeien kinderen en krijgen ze steeds verschillende interesses waar je nou eenmaal op wilt anticiperen

Dan krijg je fases waarin je kind in zit auto fase poppen fase.

Wij hebben dan ook de volgende spullen in huis:

-De marktkraam en keuken (deze 2 worden samen gebruikt)

-De treinbaan.

-De houtengarage ,word vaak met treinbaan gebruikt

-De auto’s

-De Babyborn spullen (met houtenkinderwagen , en houten bedje)

-Blokken ,hout en duplo deze wonen bij OmaBinkie zodat alle duplo op 1 plek verblijft

-Verkleedkleren

-Gehaakte thema’s (sprookjes, boerderij,dorp van toen)

-Spelletjes

-Houtenboerderij

-Houten klusspullen

-Knutsel en klei spullen

-Open ended play materiaal (kurken,stokjes,wc rolletjes spullen van bijvoorbeeld grimms) 

Al deze spulletjes hebben een eigen opberg bak of opberg plek. Als bijvoorbeeld de auto bak in de woonkamer staat dan zorg ik er voor dat ik niet alle auto’s daar in heb zitten zodat ik gedurende de tijd dat ze er mee spelen soms weer een auto toevoeg. Hierdoor hebben ze langer plezier van het speelgoed en blijft het interessant.

Als je mij nou vraagt welk speelgoed moet als eerste de deur uit dan zeg ik de duplo, maar ik vind het bouwen van duplo wel heel goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

De duplo word hier vaak gebruikt om een hele boel rommel te maken het licht werkelijk overal de bak leeg te gooien en weer te vullen het maakt een hoop herrie dat vinden de kinderen prachtig. Maar eigenlijk zodra dat omgooien van die bak is gedaan zijn ze na een toren bouwen gouw weer uitgespeeld. Ik merk dat dit mede te maken heeft met dat ze bij de peuterspeelzaal en bij oma ook duplo hebben ze hebben veel locaties waar ze er mee kunnen spelen waardoor de duplo minder intrek is. Ik heb daarom al overleg gehad met oma of ik niet de duplo bij haar kan zetten zodat het nog gebruikt word waarvoor het bedoeld word. Als er dan nog steeds niets bijzonders mee gebeurt gaat het uiteraard gewoon naar een kindje die er wel veel plezier mee heeft.

En raad eens bij Oma spelen ze er wel mee.

Momenteel spelen de kinderen dus veel met trein marktkraam en de auto’s en Lieke met de poppen.

De andere spullen staan dan ook opgeruimd.

Voor dat opruimen zijn dan ook vele handige systemen .Je hebt van die plastic bakken met wieltjes bij de action. Die gebruik ik voor de opslag als het speelgoed op zolder staat tot het weer geruild word. Maar je hebt bij de Action ook hele leuke vilten manden.

Ik heb deze gevuld met het speelgoed die op dat moment in de woonkamer aanwezig is en stop deze manden in een expedit kast van de Ikea volgens mij heet het tegenwoordig een besta kast als ik het niet verkeerd heb. Ik heb deze op zijn zijkant liggen in Jayson zijn kamer dan is hij 2 hoog en 4 lang. In vakken gesproken. Zo kan boven op deze kast groter speelgoed staan zoals de auto garage die niet in een vak past.

Als ik merk dat ze wat vervelend worden en niet zo goed weten wat ze moeten doen dan ruil ik een bak om van de categorieën. Momenteel zitten we natuurlijk midden in de feestdagen die beginnen bij ons al in augustus met de verjaardag van Jayson gevolgt door sinterklaas bij de brandweer Sinterkaas thuis en onze families dan krijg je kerst en dan Lieke’s verjaardag.

Ik merk dat er nu stilletjes aan toch weer groei komt in de hoeveelheid speelgoed die rond zwerft en die huist zonder bestemming.

Breng speelgoed naar een kringloopwinkel of verkoop het via Facebook dit zijn ook leuke plekken om te zoeken naar goedkoop bruikbaar speelgoed

Ik heb dan ook als plan na de verjaardag van Lieke al het speelgoed weer even na te lopen en te inventariseren wat wij hebben. En te kijken wat gaat er naar zolder en wat kan er naar een kringloop of op een verkoophoekje ,dit zijn vaak ook de plekken waar ik voor kleine spulletjes zoek als ik wat aan wil vullen.

Als het om houten speelgoed gaat weten veel mensen niet zo goed waar ze moeten zoeken heb ik gemerkt.

Dat Jayson nog baby was merkte ik ook dat er op maar heel weinig plekken in fysieke winkels dit speelgoed in de buurt te koop was. Maar dit begint in positieve zin te veranderen steeds meer speelgoed winkels en winkels zoals Action, Blokker en Hema verkopen houten speelgoed en dit assortiment is wisselend maar word langzaamaan wel wat groter.

Mijn persoonlijke favoriet is Little Dutch al is dit wel wat prijzig als je het vergelijkt met ander houten speelgoed. Maar de stijl die ze hebben vind ik gewoon geweldig. Mijn favoriete speelgoed winkel is de vliegende zwam voor ons een klein eindje rijden maar het is echt een walhalla van duurzaam educatief uitdagend speelgoed. Hier komt dan ook het meeste van ons speelgoed vandaan. Ze zijn sinds kort wel flink gekrompen in hun aanbod goed om te weten.

Onderaan mijn blog vind je een overzicht met websites en fysieke winkels waar je leuk houten speelgoed kan halen.

Ik raad je aan kijk eerst bij jou in de buurt en dan het liefst een bakstenen winkel omdat het zonde zou zijn als die verdwijnen omdat veel mensen toch liever online kopen groter aanbod enzovoorts ik snap het wel ,maar vaak betaal je ook verzendkosten.

Omdat het speelgoed soms een euro goedkoper is online kies je stiekem sneller voor online kopen maar aan het eind van de rit betaal je wel 6.95 verzendkosten.

Dus echt goedkoop is het dan ook weer niet. Ik kies er voor om dan die 6.95 uit te geven in die bakstenen winkel.

Als wij het speelgoed uitzoeken dan zullen er op mijn Facebook en Instagram wat spulletjes voor een klein prijsje te koop komen te staan. Dit stoppen wij dan weer in de spaarpot voor een leuk uitje of voor bijvoorbeeld weer iets nieuws.

Wat ik zelf het leuke vind aan het spel van kinderen is het tevreden zijn met hele basic dingen. Neem bijvoorbeeld onderzetters en pollepels en bekers kinderen kunnen er uren mee spelen. Terwijl wij als ouders dat soms vergeten dat het allemaal niet luxe en duur hoeft te zijn.

Kinderen in Afrika hebben al die luxe speelgoed niet en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat deze simpel weg met eigen creativiteit van stenen en stokjes hele spellen bedenken. Dus waarom zouden wij dan niet onze iets wat verwende westerse kinderen de zelfde kwaliteiten laten ontwikkelen ?

Als kind gingen wij naar een camping waar ze een zandbak en een glijbaan hadden dat was meer dan genoeg geen entertainment geen zwembad gewoon een zandbak. Er werden de meest mooie forten gebouwd door onze buurjongens ik vermaakte me alleen al door er naar te kijken en water te pakken als ze dat nodig hadden.

We speelden in het bos bouwde hutten. En speelden met stoepkrijt ik verklaar de oorlog (als het spel zo heet) we leenden voetballen van elkaar deden flessenvoetbal en ik heb me nooit ook maar 1 dag verveeld.

Wat ik hier mee wil zeggen is. Ga eens met je kinderen naar een bos laat ze bijvoorbeeld takken verzamelen laat de takken drogen en gebruik dat als speelmateriaal.

Steentjes en kastanjes. Of wc rolletjes. Houten boomschijfjes zijn allemaal materialen waar kinderen mee kunnen bouwen en bedenken. Met die steentjes kunnen ze bijvoorbeeld een weg maken om met auto’s overheen te rijden. De wc rolletjes kunnen ze als tunnels gebruiken.

Haal uit je oud papier een oude doos en teken een weg met je kinderen de doos vouw je op zet je achter de speelgoed kast en als ze gaan spelen kunnen ze hem weer hergebruiken.

Je kan zelfs als je kind 5 auto’s heeft met die 5 auto’s oneindig speelplezier beleven als je de kinderen stimuleert om creatieve oplossingen te bedenken.

Knutselen

Mijn kids hebben veel verschillende soorten knutsel materiaal denk aan wasco ,Soja krijt, stiften ,potloden , verf, klei en van die puf mais wat je met water aan elkaar kan plakken.

Ze hebben misschien nog wel gekraste tekeningen maar ze gaan er helemaal in op.

Door deze creatieve activiteiten aan te bieden aan ze zijn ze vaak een tijdje heel geconcentreerd bezig en geeft het mij de kans om een blog te schrijven zoals deze.

Ja allemaal heel leuk maar waar koop ik dat dan ?

Hier onder zal ik een lijstje zetten met winkels waarbij ik leuk speelmateriaal of knutselmateriaal vind wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen of wat hun creativiteit prikkelt.

Fysieke winkels:

· Top1toys in Enkhuizen (oude intertoys)

een hele betaalbare winkel met een groot aanbod aan houtenspeelgoed.

· De vliegende zwam in Oostwoud.

Een fantastische houtenspeelgoed winkel . Met een groot aanbod ook veel thema speelgoed en muziek instrumenten voor kinderen, Let op deze winkel is zijn concept aan het veranderen en het aanbod is kleiner aan het worden

· Meneer de uil in Purmerend

Een winkel die zich richt op kwalitatief goed speelgoed met duurzame achtergrond met de focus op houten speelgoed

· Speelmuis in Noordbeemster

Ook weer zo’n leuke houten speelgoed winkel waar ik dolgelukkig van word. Gewoon eens een kijkje nemen. Ze verkopen hier ook veel poppenhuis miniaturen dus je moet even doorlopen om je doel te vinden

· Kringloopwinkels zoals Noppes ,Bestgoed, De baanbreker.

Regelmatig loop ik even binnen om te kijken of ze wat hebben ook voor voorleesboekjes ga ik naar dit soort winkels. En ik breng gebruikt speelgoed ook vaak naar de kringloop winkel.

· De spellen hoorn in Hoorn NH

Het is even zoeken maar als je deze winkel vind is het een verborgen diamant een topper is dit. Ze hebben er zo onwijs veel spelletjes voor alle leeftijden uitdagende spellen of hele verhaallijn spellen.

Mijn man en ik zijn groot fan van Kolonisten van Catan in dit huis zijn er dan ook veel edities van dit spel te vinden een groot aantal van deze spellen komt bij deze winkel vandaan.

· Action , Blokker , Hema ,Lidl (vaak online)

Hebben vaak hele leuke betaalbare houten speelgoed. Het is gewoon regelmatig even kijken wat ze hebben vooral bij Action wisselt het assortiment rap.

Kijk voor actuele openingstijden online (deze verschillen per winkel)

Zoals jullie wel merken shop ik het speelgoed van de kinderen weinig online:

Toch zijn er een aantal webshops waar ik regelmatig op kijk en sommige shop ik speciaal knutselmateriaal.

· Houtenspeelgoed-shop.nl

· Psikhouvanjou.nl

· Hethoutenpoppenhuis.nl

· Dehoutwagen.nl

· Degeleflamingo.nl

· https://www.educatief-speelgoed.com/houten-speelgoed/

· https://reigerenderaaf.nl/winkel/

een antroposofische speelgoed winkel het mooie van dit speelgoed is dat het heel erg basic is en kinderen aanzet tot creativiteit.

Knutselmateriaal

· Action

· Hema (de dikke potloden zijn mijn favoriet)

· Top1toys

· https://www.mijnhemeltje.nl/product-categorie/speelgoed/duurzaam-en-houten-speelgoed-knutselen-speelgoed/

ik koop hier mijn soja krijtjes het zijn een soort kleine steentjes wat de motoriek van kinderen stimuleert.

Ook gebruik ik graag beien was krijtjes.

Ze hebben bij mijn hemeltje echt fantastisch speelgoed zoals de linnendoeken daar kan je hutten mee bouwen baby’s mee in bed stoppen , rollenspellen mee doen etc etc er zijn eindeloze mogelijkheden mee.

Neem eens een kijkje op deze website.

· Bol.com is een grote verzamel plek waar vele bedrijven hun materialen aanbieden maar let op via Bol.com worden producten vaak duurder aangeboden dan ze bij andere winkels kosten

Google eens op:

Natuurlijk speelgoed

Maar vergeet niet dat kinderen uit eindelijk het meeste genieten van gewoon simpelweg met hun oude kleding buiten in de bagger spelen. Of gewoon een frisse neus halen en probeer dan ook iedere dag heerlijk even met ze naar buiten te gaan. 

Kijk voor inspiratie eens op mijn instagram account daar deel ik regelmatig in mijn stories en op mijn feed over waar de kinderen mee aan het spelen zijn ! Je mag me altijd een berichtje sturen voor tips 

Snap