• Kind
  • Voeding
  • Voedsel
  • gevaar

De gevaren van bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel is overal. Je hoeft maar een blik, pakje of zakje in de supermarkt op te pakken en de E-nummers en conserveringsmiddelen vliegen je om de oren. Daarom is het heel moeilijk te vermijden en kinderen lijken juist op dit soort voedingsmiddelen te leven. Tot drie jaar geleden dacht ik dat dit niet zo erg zou zijn. Hoeveel zout, suiker, E-nummers en andere toevoegingen krijgen ze nou werkelijk binnen? En maken die kleine beetjes nou echt zoveel uit? Deze vragen kon ik niet goed beantwoorden, dus liet ik ze links liggen. Totdat ik geconfronteerd werd met de gezondheid van mijn kinderen. Alle ingrediƫntenlijsten werden gelezen en ik kwam al snel tot de conclusie dat 1: Ze wel degelijk meer binnenkrijgen aan toevoegingen dan je eigenlijk lief is, en 2: al die kleine beetjes al heel snel opstapelen en echt problemen (kunnen) veroorzaken! Daar komt bij dat wat 20 - 30 jaar geleden 'bewerkt' voedsel was, in de tussentijd alweer flink veranderd is! Veel vaker wordt er gebruik gemaakt van goedkope toevoegingen om eten maar zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dus ook teruggrijpen op het verleden heeft in deze geen zin. De grootste boosdoener van allemaal is in mijn ogen E621 of monosodium glutamaat (MSG). Ik denk dat we er onderhand allemaal wel van gehoord hebben. Deze smaakversterker zit in alle chips met toegevoegd smaakje, bijna alle kant en klare pakjes en zakjes, denk aan soep, kruidenmixen en bouillon, en natuurlijk Chinese afhaalmaaltijden. Hoewel deze toevoeging zelf niet giftig is en niet per se een direct gevolg voor de gezondheid heeft, zoals andere E-nummers dit kunnen hebben, blijkt het op langere termijn wel degelijk nadelige gevolgen te hebben voor de gezondheid. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat MSG gelinkt kan worden met overgewicht omdat het het verzadigingsgevoel min of meer uitschakelt. Hierdoor ga je meer eten en kom je uiteindelijk aan. Het werkt ook verslavend en dus wil je juist meer eten van datgene dat juist zo ongezond is. Omdat dit op neurologisch niveau (in de hersenen) plaatsvindt, is dit juist van belang voor kinderen. Hun hersenen zijn nog volop in de groei en zich aan het ontwikkelen en het regelmatig eten van bewerkte voeding kan die ontwikkeling dus tegengaan. En dat dit moeilijk is te ondervangen weet ik maar al te goed. Want onderhand heeft MSG een zodanige slechte naam gekregen, dat fabrikanten het nu allerlei mooie namen geven zodat het op de labels niet opvalt. Hierbij kun je denken aan Ve-Tsin, gehydroliseerd eiwit, gist extract, aroma, specerijen... Al deze dingen kun je nog steeds vinden op zakjes met maaltijdkruiden, potjes met kruiden en zout, sauzen en zoutjes. Je denkt dus iets mee te nemen waar in ieder geval geen MSG zit, maar dit kan dus tegenvallen. Nu kun je beargumenteren dat er in jullie gezin heus niet veel van deze producten binnenkomen. Als je al op voeding let en je bewust bent van wat wel en niet goed is voor jou en je kinderen zul je dit soort producten inderdaad vermijden. Gewoon puur omdat ze bewerkt zijn en verder ook veel slechte vetten, teveel zout en suiker bevatten. Maar let ook op producten die je bij de slager of bij de snackbar haalt. Alles wat gemarineerd is of met een sausje of korstje komt, bevat hoogstwaarschijnlijk een smaakversterker. Het is namelijk bewezen dat voedingsmiddelen 'lekkerder' smaken met toevoeging van MSG! Het beste is en blijft dan ook om onbewerkt, puur voedsel te eten. Zelf klaargemaakt zonder toevoeging van allerlei nutteloze zaken. En als tussendoortjes krijgen ze hier noten, zelfgemaakte muffins, fruit, rauwkost, zelfgemaakte popcorn of naturel chips bij de Bio winkel vandaan. Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat er bewerkt voedsel gegeten wordt op een feestje of op vakantie, maar als je er zeker van bent dat ze thuis en op school 'goeie kost' krijgen en een gezonde basis hebben, kan zoiets ook geen kwaad. Het wordt pas een probleem als dit regelmatig gebeurd en er geen volwaardige voeding tegenover staat. En aangezien het hier om de ontwikkeling van de kinderen gaat, wil ik geen risico's nemen! Is er misschien iemand die gevoelig is voor MSG? En wat voor andere schuilnamen hebben jullie nog ontdekt? Laat het weten!