{{ message.message }}
{{ button.text }}

Dag lieve juf Agaath

Het is weer tijd om afscheid te nemen van iemand. Daar zijn we niet zo goed in. We moeten helaas de liefste juf van de wereld gedag zeggen.

Afbeelding blog 'Dag lieve juf Agaath'

Afscheid

Jaren geleden schreef ik een blog met de titel: “Dag meester Wout!”. Deze ging over het afscheid van de directeur van Dunya’s school. We zingen nog vaak het afscheidslied op de fiets en af en toe mailen we nog. Ik heb hem ook op de hoogte gesteld dat ik een nieuwe baan heb op een collega-school. En hij reageerde meteen. Sindsdien zijn er al heel wat mensen gegaan en gekomen. Opeens blijkt ook juf Agaath weg te gaan. Ze gaat uit het onderwijs en op zoek naar iets wat nu beter bij haar past. Dunya vindt dat wat dubbel. “Ze is niet meer de juf Agaath van vroeger.....” zegt ze op een keer bedachtzaam. "Niet meer zo vrolijk als vroeger...." Ik knik. Scherp opgemerkt. “Dat vindt ze zelf ook en daarom gaat ze iets anders doen!” Juf Agaath kwam in Dunya’s eerste schooljaar al in beeld. Eén van de juffen werd geopereerd en daarom kwam juf Agaath invallen. Ook ik kwam een dag per week bijspringen, aangezien ik zonder werk zat. Al snel was Dunya dol op deze juf. Toen ik kwam helpen bij het avi-lezen in de hogere groepen kwam ik deze juf ook weer tegen bij de Zij-instromersgroep. Op een middag na het lezen kwamen de kinderen weer het lokaal in en gingen op hun eigen plaats zitten. Juf Agaath was even de klas uit. Ik wilde niet weggaan en de kinderen alleen laten dus ik probeerde ze stil te krijgen, maar alleen roepen dat ze stil moeten zijn zet weinig zoden aan de dijk. Dus ik ging op zoek naar een voorleesboek. Uiteindelijk vond ik in de kast en ging voorlezen. De kinderen waren allemaal heel stil. Ineens kwam de juf weer binnen en schoot in de lach. "Ik vroeg me al af hoe het zo stil kon zijn in de klas!"

Allerliefste juf

Ik kon me goed voorstellen dat Dunya haar lief vond. Ze was leuk met de kinderen en recht door zee. Toen zij afscheid nam van de kleuters en groep drie/vier ging doen, voegde ik me al snel een dagdeel bij haar. Het was dan ook een feestje toen juf Agaath weer de juf van Dunya werd toen ze in groep drie kwam. Ze leerde Dunya lezen en ze kon Dunya motiveren om de tafels te leren. Dat is me daarna niet meer gelukt. Dunya had het steeds over de slak van de dag. Dat was degene die als laatste klaar was met omkleden. "Ik was vandaag niet de slak van de dag!" zei ze dan. Dat kwam trouwens maar een enkele keer voor, meestal was ze het waarschijnlijk wel. Het botste wel eens met de juf, ook tussen ons, maar ze bleef voor Dunya altijd “de allerliefste juf van de wereld”. En het hoort er ook bij om af en toe te botsen, het werd in elk geval altijd opgelost. Als Dunya voelt dat haar onrecht aangedaan wordt, dan kun je de titel “allerliefste” wel vergeten. Maar tot de laatste dag heeft Dunya dat volgehouden. Natuurlijk, in groep vier kwam er een invaljuf, juf Monique, die kwam wel heel dicht in de buurt. Maar ze haalde het toch niet. En de juffen van groep vijf, tja, die staan wel bijna op een gedeelde eerste plaats met juf Agaath. Als ik met de kinderen van mijn school buiten ben en ik wil ze binnen roepen, dan klap ik in mijn handen en roep: "In de rij, maak me blij!" Dat heb ik dan weer van juf Agaath geleerd.

Aikidopak

“Juf Agaath neemt afscheid. We hebben nog niet eens een cadeautje!” bedenk ik ineens op zondag. Oeps. Ik was het afscheid niet vergeten, maar wilde iets origineels bedenken. Nu is het wel een beetje laat geworden. Ik ga snel op zoek, op mijn favoriete website voor naamcadeautjes, Simply Colors. Daar vind ik een mooie mok waar ik een afbeelding op kan laten drukken. Ik aarzel even, maar besluit dan voor een afbeelding te gaan waar ik twee namen in kwijt kan. Ik had in mijn hoofd om Dunya hartje juf Agaath te doen, maar ik vind het een beetje kaal. Uiteindelijk vind ik wat ik zoek en doe een spoedbestelling, vooruit ook een sporttas erbij voor Dunya, want ze neemt haar Aikidopak nu mee in een shopper en dat is een heel gesleep. Ik vergeet helaas de naam in het voorbeeld te veranderen en realiseer me dat ineens een dag later. Ik bel meteen de webwinkel en ze passen het zonder problemen aan, zodat ze toch een sporttas met haar eigen naam krijgt en niet de naam van een onbekende. Dat zou toch een beetje jammer zijn van zo'n dure tas. Altijd de beste service. Ik ben één keer voor een goedkopere webwinkel gegaan en had al heel snel spijt. Slechte kwaliteit en zo mogelijk nog slechtere service.

Ouderraad

De spoedbestelling komt, ondanks de wijziging die ik op het laatste moment heb doorgegeven, op tijd binnen. Dunya maakt de doos open. Ze is even sprakeloos als ze de tas ziet. “Voor juf Agaath” zeg ik plagend. “Maar mijn naam staat erop!” zegt ze. Ze kijkt me aan en schudt haar hoofd. Maak dat de kat wijs. De beker voor juf Agaath is erg mooi geworden en op deze manier zal ze Dunya niet snel kunnen vergeten. Dan is het moment van de waarheid. Na mijn eerste werkdag race ik naar Dunya’s school om samen met haar afscheid van juf Agaath te nemen. Ik loop naar binnen, terwijl ik bedenk dat ik dit in de Ouderraad wil bespreken. Hebben wij niet een rol bij het afscheid van teamleden? Moeten we als OR niet iets organiseren, een cadeautje of zo als er een juf of meester weggaat, of als er een baby komt bij iemand van het personeel? Dat komt later. First things first. De juf staat in de gang en Dunya komt me tegemoet. “Je bent op tijd hoor, ze is er nog! En ze is heel blij met de beker!” Dat moment heb ik dan mooi gemist, maar blijkbaar kon Dunya niet langer wachten.

Bedankt juf Agaath

Het wordt een lang afscheid. Nog een knuffel en nog een knuffel. We hadden haar ook al een tijdje niet gezien. Het kost Dunya duidelijk moeite, maar de tranen blijven uit. Als we uiteindelijk de school uitlopen omdat ik Dunya aanspoor dat ze toch echt naar ballet moet, slikken we toch even. Afscheid nemen went tenslotte nooit. “Veel drinken uit mijn beker hè?!” roept Dunya nog. Ze belooft het. We gaan juf Agaath enorm missen. Ik vind het ook een gemis voor de school. Ze is een lieve, betrokken juf, net als de andere juffen op school, maar daarvan heb je er volgens mij nooit genoeg. Jammer voor de vele kinderen die haar nooit als juf zullen hebben en voor de kinderen die haar wel als juf kennen en weten wie ze gaan missen. Dag lieve juf Agaath, bedankt voor alle leuke lessen, voor alle lieve woorden, je betrokkenheid bij ons en je vele knuffels voor Dunya. Heel veel goeds gewenst voor de toekomst. Voor ons blijf je de allerliefste juf Agaath van de wereld!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je