Snap
  • Kind
  • post

Citotoets

Het is weer Citoweek

Paniekerige kindertjes rennen als kippen zonder kop naar school! Slapeloze ouders zien de toekomst van hun kinderen in duigen vallen! Het angstzweet is te ruiken door de hele school! Het is ... Citoweek! Ouders en kinderen, er zit maar één ding op: hou je hoofd omlaag en bid dat het snel voorbij is!

Gelukkig valt het allemaal alleszins mee. Citotoetsen worden tegenwoordig door een heleboel scholen vooral gezien als een soort van meetinstrument om te kijken hoe ver de kinderen zijn en of er hier en daar misschien wat bijgespijkerd moet worden, niets meer, niets minder.

Wat ik wel bijzonder vond om te ontdekken, toen mijn oudste 4 jaar geleden voor het eerst naar school ging, is dat zelfs kleuters van 4 al citotoetsen krijgen. En dat gaat dan ook echt klassikaal! Raar om te zien hoor, dan zie je groep 1 ineens in een groep 8 opstelling zitten, oftewel: alle tafeltjes staan los van elkaar, naar de juf gericht en dan gaan ze de toets doen. Heel bijzonder! Het lijkt mij een stuk productiever om kinderen van die leeftijd 1-op-1 te toetsen. Dan kunnen ze de aandacht er veel beter bij houden, lijkt me. En ook lijkt het me dat je dan eventuele merkwaardigheden eerder opmerkt en iets kunt bijsturen. Zo heeft mijn minispruit, door zijn eigenzinnige logica, ooit een citotoets volledig verknald, echt op E-niveau (A is het hoogst, E het laagst) terwijl hij bijzonder pienter is!

Nu weet ik niet of alle basisscholen dat hetzelfde doen hoor, maar bij maxispruit op school doen ze dat dus meteen klassikaal. Minispruit zit nu op het speciaal onderwijs en daar doen ze het wel 1-op-1. Daardoor zien we nu tenminste echt wat hij kan.

Maxispruit is juist heel toetsbaar, hij leeft voor die dingen! Zijn reactie op het feit dat de citoweek er weer aankwam? "Ja leuk mam!"

10 jaar geleden

Klopt, sommige termen gebruikt gewoon niet iedereen. Etalage is daar een mooi voorbeeld van. Of weide/ weiland, terwijl heel veel mensen gewoon wei of grasveld zeggen.

10 jaar geleden

Weet nooit zo goed wat ik van de cito moet denken. Het is en blijft een momentopname. Als jouw kind die dag er geen zin in heeft is de score aanzienlijk lager dan hetgeen je kind daadwerkelijk kan. Bij de vorige cito (groep 2) kwam ik erachter dat onze dochter laag op taal scoorde omdat ze 2 woorden/begrippen niet snapte. Tja logisch als je thuis bijvoorbeeld nooit het woord etalage gebruikt, maar winkel of raam. Onze dochter weet bijvoorbeeld veel van koken/bakken en medische dingen. Maar bijvoorbeeld niet zoveel van gereedschap/bouw of sport. Dit ligt dus niet zo zeer aan het kind wat het kan, maar meer wat het mee krijgt van zijn of haar omgeving. Daarom vind ik de cito toetsen niet geheel betrouwbaar en vind ik dat ze meer naar het kind zelf moeten kijken. En ik snap dat dit met de grote groepen van tegenwoordig erg lastig is.

10 jaar geleden

Ik merk bij ons gelukkig maar weinig van eventuele streberige ouders. En je hebt gelijk, wat de score ook is, als ze hun best doen, is het prima

10 jaar geleden

Ja, dat hoorde ik vorige week ook van iemand! Dat haar zoon weer in bed plaste. Maar goed, dat is iemand van 8 of 9 jaar, dus die weet zelf al heel goed dat er een toets aan komt en dan wil hij graag de beste zijn en dat veroorzaakt stress voor hem. Maar bij kleuters zou dat niet zo'n stress mogen veroorzaken, vind ik.