{{ message.message }}
{{ button.text }}

Citotoets

Het is weer Citoweek

Afbeelding blog 'Citotoets' Achtergrond blur afbeelding

Paniekerige kindertjes rennen als kippen zonder kop naar school! Slapeloze ouders zien de toekomst van hun kinderen in duigen vallen! Het angstzweet is te ruiken door de hele school! Het is ... Citoweek! Ouders en kinderen, er zit maar één ding op: hou je hoofd omlaag en bid dat het snel voorbij is!

Gelukkig valt het allemaal alleszins mee. Citotoetsen worden tegenwoordig door een heleboel scholen vooral gezien als een soort van meetinstrument om te kijken hoe ver de kinderen zijn en of er hier en daar misschien wat bijgespijkerd moet worden, niets meer, niets minder.

Wat ik wel bijzonder vond om te ontdekken, toen mijn oudste 4 jaar geleden voor het eerst naar school ging, is dat zelfs kleuters van 4 al citotoetsen krijgen. En dat gaat dan ook echt klassikaal! Raar om te zien hoor, dan zie je groep 1 ineens in een groep 8 opstelling zitten, oftewel: alle tafeltjes staan los van elkaar, naar de juf gericht en dan gaan ze de toets doen. Heel bijzonder! Het lijkt mij een stuk productiever om kinderen van die leeftijd 1-op-1 te toetsen. Dan kunnen ze de aandacht er veel beter bij houden, lijkt me. En ook lijkt het me dat je dan eventuele merkwaardigheden eerder opmerkt en iets kunt bijsturen. Zo heeft mijn minispruit, door zijn eigenzinnige logica, ooit een citotoets volledig verknald, echt op E-niveau (A is het hoogst, E het laagst) terwijl hij bijzonder pienter is!

Nu weet ik niet of alle basisscholen dat hetzelfde doen hoor, maar bij maxispruit op school doen ze dat dus meteen klassikaal. Minispruit zit nu op het speciaal onderwijs en daar doen ze het wel 1-op-1. Daardoor zien we nu tenminste echt wat hij kan.

Maxispruit is juist heel toetsbaar, hij leeft voor die dingen! Zijn reactie op het feit dat de citoweek er weer aankwam? "Ja leuk mam!"

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je