{{ message.message }}
{{ button.text }}

Cinekid 2016: knuffels van de Spangas-cast

We verheugen ons al weken op dit filmfestival. Cinekid, bij ons om de hoek, is weer begonnen. Allemaal leuke kinderfilms komen voorbij.

Afbeelding blog 'Cinekid 2016: knuffels van de Spangas-cast' Achtergrond blur afbeelding

Cinekid is een hoogtepunt

Het is weer tijd voor Cinekid. Al sinds de Zomervakantie verheugen we ons op dit moment. In de Herfstvakantie staat het Westerpark in Amsterdam, bij ons om de hoek, in het teken van het kinderfilmfestival. Wij leven echt van hoogtepunt naar hoogtepunt, want er zijn zoveel leuke dingen te doen in een jaar. Cinekid is zo’n hoogtepunt. Het begint in Amsterdam, maar na de Herfstvakantie zijn er allerlei activiteiten op locatie, verspreid over heel Nederland. Zo’n honderdvijftig films of tv series worden er vertoond, ook zijn er masterclasses en workshops met acteurs of presentatoren. In het Medialab kunnen kinderen proefjes doen en bijvoorbeeld apps uitproberen.

Spangas in het Ketelhuis

Vandaag kijken we afleveringen van Spangas van de komende week. Tijdens de uitzending in het Ketelhuis, de bioscoop in het park, komen er twee acteurs naast mij zitten. Ik had Dunya al gewaarschuwd dat die kans er was, aangezien er twee lege stoelen naast ons waren. Ik vroeg of ze wilde ruilen, maar dat vond ze misschien toch een beetje spannend. Tijdens het kijken van de afleveringen buitgt ze meerdere keren naar voren om de gezichten van Joe die de rol van Jip heeft en Bruno, die op het hoekje zit en in de serie Dylan speelt, te kunnen zien. Achteraf vertelt ze dat ze zag dat ze steeds moesten lachen om de scenes waar ze zelf in spelen. Ik hoorde Joe ook regelmatig naast me lachen en aan mijn andere kant zat Dunya te genieten.

Vragen over de Zappmissie

Na afloop mogen kinderen vragen stellen. Het duurt even, maar dan is Dunya aan de beurt. “Ik heb drie vragen!” zegt ze. Tijdens het kijken had ze mijn schriftje op schoot om vragen op te schrijven die in haar op kwamen. Buiten Spangas volgt ze ook de Zappmissie, waar allerlei Zapp acteurs of presentatoren in meespelen. Het gaat over een game waarin ze teruggestuurd worden naar de tijd van hun voorouders. Ze moeten hun voorouder redden van de dood. Lukt dit niet, dan is de speler voorgoed verdwenen. Niemand kan zich die persoon dan nog herinneren en hij of zij heeft nooit bestaan. Stephanie, Shirley in Spangas, is het niet gelukt om uit de Escaperoom te komen. Zij heeft dus nooit bestaan. “Onzin” zegt Dunya als ze het op tv ziet. “Natuurlijk is ze niet echt verdwenen!” Tuurlijk, allemaal nep, het is maar een serie en ze gelooft heus niet dat iemand ineens niet meer bestaat of nooit bestaan heeft. Maar op het moment dat ze Stephanie de zaal binnen ziet lopen,fluistert ze: “Ze bestaat nog steeds” en ik hoor een beetje opluchting in haar stem. “Misschien kun je iets vragen over de Zappmissie” fluister ik terug. Ze kijkt me blij aan, voordat ze gaat schrijven. “Je bent geweldig!” fluistert ze.

Niet uit de Escaperoom

Deze vraag verrast Stephanie wel, want ze had zich voorbereid op vragen over Spangas. Verrassend is te horen dat ze echt de Escaperoom niet uitkwam. Dat het dus niet vooraf al vaststaat. Na de vragen mogen we in de hal van het Ketelhuis foto’s maken. Bij het uitgaan van de zaal krijgen de kinderen een setje kaarten met foto’s van acteurs in handen gedrukt. Daar kunnen de handtekeningen op komen te staan. Ze delen met veel plezier links en rechts handtekeningen uit en poseren voor de foto’s. Dunya krijgt complimentjes van de acteurs voor haar leuke vragen. Bruno vraagt hoe ze heet en Dunya vertelt dat ze een Afghaanse naam heeft, omdat haar vader uit Afghanistan komt. “Ken je de serie Dunya & Desie?” vraagt hij. “Ja, daar ben ik naar vernoemd!” glundert ze. Als ze alle handtekeningen binnen heeft ziet ze dat Stefanie iets op haar kaart heeft geschreven. Ze gaat ook nog even bij Joe langs voor een persoonlijke tekst. Dan wil ze nog een foto maken met haar smartwatch. Haar V-tech horloge dat ze voor haar verjaardag heeft gekregen en waarmee ze foto’s en filmpjes kan maken trekt ook de aandacht. De acteurs vinden het allemaal heel erg cool en Dunya geeft met liefde een demonstratie. Tot slot nog een knuffel met de meiden. Ze straalt, wat is dit goed voor haar zelfvertrouwen.

Genoeg foto’s van Spangas

Nadat we tig foto’s hebben gemaakt, ze gekletst heeft met de Spangas-acteurs, geknuffeld en handtekeningen heeft gekregen, gaan we naar de uitgang. Dunya probeert terug te gaan, wil nog een foto maken met haar smartwatch, maar ik hou haar tegen. Kom op, genoeg is genoeg. Volgend jaar weer een kans, want dan is Spangas er ongetwijfeld weer bij. We hebben foto’s op mijn telefoon, op haar smartwatch en zelfs twee van een echte fotograaf. “Je hebt aandacht genoeg gehad. We gaan nu verder!” Ze luistert, dat is best bijzonder, want wat Dunya in haar hoofd heeft krijg je er bijna niet meer uit. Voordat ik het goed en wel in de gaten heb is ze naar buiten gerend. Cinekid is voor ons goed begonnen. De ontmoeting met de Spangas-cast is onvergetelijk. Vorig jaar waren we ook bij Spangas en heeft Dunya ook haar vragen gesteld en foto's gemaakt. Ze is nu al benieuwd welke acteurs volgend jaar op Cinekid komen.

Een strippenkaart

De meeste buitenactiviteiten zijn dit jaar betaalde activiteiten. Daarvoor hebben we een strippenkaart nodig, die ook snel vol is, omdat sommige activiteiten twee strippen kosten. Dat is anders dan vorig jaar. Toen was er elke dag schminken en waren er allerlei activiteiten op het terrein waar ze gratis aan deel kon nemen. Ik vind het wel een teleurstelling dat het dit jaar anders is. Toch laten we ons niet uit het veld slaan. We kopen één strippenkaart en daarna doen we de gratis activiteiten of kijken alleen even rond. Er staan nog meer leuke activiteiten op ons Cinekidprogramma, dus het wordt hoe dan ook een leuke Herfstvakantie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je