{{ message.message }}
{{ button.text }}

Cinekid 2015: Het Klokhuis over het heelal!

Tijdens Cinekid hebben we acteurs ontmoet, maar ook veel geleerd over het heelal bij het Klokhuis. Het was een superervaring!

Afbeelding blog 'Cinekid 2015: Het Klokhuis over het heelal!'

Petje op

“Waar gaan we zitten?” vraag ik als we in de bovenzaal van Het Ketelhuis komen. Dunya kijkt om zich heen en loopt naar voren. Op de tweede rij is nog één plek. Ik frons. Wil ze alleen zitten? Ze voelt met haar hand tussen de stoel en komt terug met een geel petje in haar handen. Ze zet het op haar hoofd. “Het Klokhuis” staat erop. Ziezo, nu kunnen we op zoek naar een plekje. We ontdekken twee kinderen van de school waar ik werk en gaan bij hen in de buurt zitten. Dunya kent hen ook van de Vlinderboom, maar ook van de Dominicus en ze wonen bij ons in de buurt. Dus het is niet zo gek dat we ze hier in het Westerpark tegenkomen.

Ruimtepak

In de zaal waar we zitten gaat het vandaag over Het Klokhuis. Als we binnenkomen zien we Maurice, één van de presentatoren al lopen. Het gaat niet alleen over het Klokhuis maar vooral over hoe de nieuwe serie over het heelal is gemaakt. Maurice vertelt, gekleed in een ruimtepak, dat deze 7-delige serie, is gemaakt met de hulp van experts. De namen die we hebben onthouden zijn André Kuiper en Joeri van Leeuwen. Deze laatste is ook aanwezig vandaag. Hij werkt voor een instituut dat onderzoek doet naar het heelal, de sterren, planeten enzovoort. Hij vertelt over de grenzen van het heelal. Over de oerknal en over de planeten die te zien zijn in de ruimte. We weten nog goed dat André Kuiper naar de ruimte ging met de spaceshuttle. Dat prikkelde natuurlijk onze fantasie en interesse voor wat er om de aarde heen te zien is. “Ik wil ook in de ruimte zijn als ik groot ben” zegt Dunya in groep drie, als de astronauten net weer veilig geland zijn op aarde. “Oh wat leuk!” zeg ik. “Met jou!” voegt ze eraan toe. Ik kijk bedenkelijk. “Ik weet niet of ik dat wel durf......” beken ik. “Je hoeft niet bang te zijn” verzekert ze me. “Ik hou je wel vast!”

Regisseur

Regisseur Yvonne Smits vertelt hoe de afleveringen gemaakt worden. Hoe kun je nou vliegen in het heelal? Het is een interactief gebeuren, dus kinderen in de zaal mogen vertellen hoe zij denken dat de beelden zijn gemaakt. Yvonne vertelt dat ze het thuis eerst ging uitproberen met Playmobil-poppetjes. De beelden moeten precies kloppen met wat er vertelt wordt. Dus Nienke moet wel de goede kant op kijken als ze zogenaamd door de ruimte vliegt. Ze vertelt ook over het script en het draaiboek. Alles wat ze zeggen moeten de presentatoren uit hun hoofd leren. Ze moeten op het juiste moment omhoog kijken of opzij en ze moeten vaak heel lang in dezelfde houding liggen of staan. In de afleveringen vertelt Joeri over de planeten en dan vliegen Nienke en hij er naar toe om een kijkje te nemen.

Planeten

Zo horen we over de zon die zo heet is dat alles wat in de buurt komt verbrandt. We kijken rond op Venus, met alle vulkanen. Ook komen we op Jupiter en Mercurius. Op deze planeten is geen leven mogelijk. Gauw weer weg dus. De reis eindigt op Mars. Hier is heel weinig water, maar het is er wel. Er zijn zelfs sporen dat er ooit, in een heel ver verleden een grote oceaan is geweest. Dunya vindt het jammer dat het hier eindigt. Ze zou graag meer willen weten over het heelal. Het heeft iets magisch, iets ongrijpbaars. Het is spannend en voor een nieuwsgierig kind als Dunya is dat natuurlijk oneindig interessant. Ze heeft dat niet van een vreemde. Ik vind het ook machtig interessant en dus was de keuze voor deze activiteit bij Cinekid snel gemaakt.

Nieuwe afleveringen

We kijken afleveringen van Het Klokhuis over Het Heelal, die nog niet op tv zijn geweest. Dat is wel heel bijzonder. Na deze afleveringen wordt er een quiz gespeeld. Dunya begint vol enthousiasme. Ze weet de antwoorden op de eerste vragen, maar na een aantal vragen moet ze toch gaan zitten. Jammer, maar ze pakt het sportief op. Het zijn echt moeilijke vragen en Dunya weet meer antwoorden dan ik. Af en toe kijkt ze achterom naar een leerling van mij. “Weet jij het antwoord?” Ze haalt haar schouders op. Sommige vragen zijn echt heel lastig, dus geen wonder dat ze het niet weten. Ik heb wel ademloos zitten kijken en luisteren, maar niet echt goed opgeslagen wat er werd verteld.

Schminken

De volgende dag gaan we nog even naar het park om te schminken. We krijgen nog een pasje voor het medialab in handen gedrukt, maar de wachtrij voor het schminken is zo lang dat Dunya pas na een uur wachten aan de beurt is. Ze moppert niet, heeft het alleen wel koud. Zeker nadat ze op haar eigen verzoek een ijsje krijgt. Ze zit te bibberen, maar ik zie gelukkig een deken liggen en die leg ik om haar heen. Het ijsje eet ik wel op. Als ze aan de beurt is word ik aangesproken door een vrijwilligster. Of ik mee wil doen aan het onderzoek over Cinekid. Natuurlijk! Dolgraag! Ik vul in hoe leuk alles is, hoe goed georganiseerd. Bij de aanmerkingen denk ik even na. Niks invullen is ook zo wat. Alsof het perfect is. Er moet wel uitdaging blijven. Ik vul in dat de kaarten voor het Geheim van Eyck erg snel uitverkocht waren. Misschien volgend jaar populaire programma’s verdelen over meerdere dagen. Het vriendelijke meisje komt terug. “Sorry” zeg ik. “Ik zit tegelijkertijd op mijn dochter te letten. Dus ik ben nog niet helemaal klaar met invullen.” Ze lacht en gaat weer weg. Als ik klaar ben, gaat Dunya hartjes tekenen op het formulier. Wij houden van Cinekid tenslotte.

Achter de schermen

Spangas in actie!, Het geheim van Eyck, Het Klokhuis, de poffertjes, de popcorn, allemaal geweldig! Het kijkje achter de schermen bij het Klokhuis is ook hartstikke leuk. We staan er normaal eigenlijk niet bij stil hoe zo’n programma gemaakt wordt. Dunya vindt het ook boeiend. Ze geeft zelf aan dat ze nog weinig wist over planeten en het zonnestelsel, maar dat ze er best veel van geleerd heeft. Ik ben benieuwd wanneer het op televisie komt, dan kijken we weer en misschien sla ik er dan iets meer van op. Gelukkig heb ik Dunya die er nu wel heel veel vanaf weet. En de pet, die bewaart ze goed. Het is een mooie herinnering aan Cinekid 2015. Net als de foto’s van acteurs en de handtekeningen van Spangas-acteurs. Volgend jaar zijn we er weer!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je