{{ message.message }}
{{ button.text }}

Chaos

Afbeelding blog 'Chaos' Achtergrond blur afbeelding

Je hebt wel eens dagen dat je veel moet doen. nou ja, moeten? Vaak zijn het taken waarvan ik vínd dat ze moeten gebeuren en dan het liefst allemaal tegelijk. Soms gaat dat heel onbewust. Dan ben ik met het één bezig en dan besluit om dat andere ook maar eens te gaan doen.

Laatst had ik weer zo’n dag. Mijn dochter van 5 zat tussen de middag lekker een broodje te eten en zou zo weer naar school worden gebracht. Ik was begonnen met de was opvouwen. (O, die eeuwige was!) Ineens bedacht ik dat de vaatwasser ook nog leeg moest en ik storm naar de keuken. Terwijl ik de vaatwasser sta leeg te ruimen zie ik het flesje van mijn dochter van 5 maanden staan. Ook nog vies. Dus spoel ik ook nog even dat flesje om. Ineens word ik weer even wakker geschud en ben ik me er weer van bewust dat deze aanpak echt niet werkt.

’Aanraken = afmaken!’ zegt ik hardop tegen mezelf en ik loop weer terug naar de was.

Mijn dochter van 5, die mij al die tijd al met argusogen bekijkt, vraagt aan mij: ‘mama, wat ben je aan het doen?’

Ja, wat was ik eigenlijk aan het doen?

‘Mama doet alles tegelijk en dat is niet zo slim, want daar raakt ze gestrest van.’

Even is het stil en ik zie haar denken. ‘Mama, wat is stress?’

Tja, wat is stress? En probeer dat maar eens aan een 5-jarige uit te leggen. Stiekem was ik ook een beetje jaloers op haar. Wat is het heerlijk om geen enkele voorstelling te hebben bij het woord stress! De stress die ik ervaar is niet iets aangeboren, maar chaos die ik zelf toelaat in mijn hoofd en dat zich uit in mijn handelen. Volg je me nog? Ik volg mezelf namelijk nog maar nauwelijks.

Ik probeer antwoord te geven op haar vraag: ‘Als mama alles tegelijk doet wordt het een beetje druk in haar hoofd.’

‘Dan moet je dat niet doen.’ zegt ze kalmpjes terwijl ze haar laatste hapje brood neemt.

Opgelost. Denk ik terwijl ik haar lachend aan kijk.

Het is soms een hele kunst om in alle drukte en chaos van het dagelijks leven niet te veel hooi op je vork te nemen. En zeker als moeder moet je, behalve voor jezelf, ook voor je kinderen denken. Ik ga daarom maar proberen de raad van mijn dochtertje op te volgen.

Iedereen ervaart stress en chaos weer in een andere mate en op een nadere manier. Chaos is helaas onderdeel van het leven en dat is soms echt niet fijn. Maar laten we eerlijk zijn. Zonder een gezond portie chaos zou het leven ook wel heel saai zijn.

Liefs,

Alina

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je