{{ message.message }}
{{ button.text }}

Buikpijn bij kinderen

Veel kinderen hebben regelmatig buikpijn. Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Afbeelding blog 'Buikpijn bij kinderen' Achtergrond blur afbeelding

Veel kinderen hebben regelmatig buikpijn. Soms begint het al vlak na de geboorte met darmkrampjes. Mijn oudste heeft ook krampjes gehad als baby en dat gaat echt door merg en been. Zo zielig...Gelukkig gaan darmkrampjes normaal gesproken snel weer over, maar iets grotere kinderen klagen vaak ook nog over buikpijn. Wat zijn de oorzaken van buikpijn bij kinderen en wat kun je er tegen doen?

Buikpijn en problemen met de ontlasting

Is jouw kindje net zindelijk of zijn jullie bezig met zindelijkheid? Dan kan het zijn dat hij iets vaker buikpijn heeft. Hij heeft misschien de neiging om zijn plas of poep langer op te houden, waardoor buikpijn kan ontstaan. Ook kan hij bang zijn om te gaan poepen met harde, pijnlijke ontlasting als gevolg. Geef je kind voldoende vezels ( volkoren brood, groenten en fruit ) en stimuleer hem om regelmatig naar de wc te gaan. Verder is het belangrijk dat je kind zijn eten altijd goed kauwt.

Buikpijn en diarree

Jonge kinderen hebben regelmatig diarree met buikpijn als gevolg. Diarree kan komen door een buikvirus, door het eten van iets 'verkeerds' of door het drinken van teveel (appel) sap. Geef je kind in dit geval extra vocht om uitdroging te voorkomen.

Buikpijn en spanning

Kinderen kunnen ook klagen over buikpijn door gewenning. Het is heel normaal dat kinderen andere klachten hebben maar dit benoemen onder de noemer 'buikpijn'. Vaak zijn kinderen dan zenuwachtig of gespannen, waardoor ze ook daadwerkelijk buikpijn kunnen krijgen. Praat met je kind en doe samen ontspanningsoefeningen of kinderyoga. Ook een rustgevende massage wil nog weleens helpen.

Gaat de buikpijn maar niet over?

Heeft jouw kind wel heel vaak buikpijn en kan jij de oorzaak niet achterhalen? Ga dan altijd even naar de huisarts. Er kan namelijk ook sprake zijn van bijvoorbeeld glutenintolerantie of koemelkallergie.

Klaagt jouw kind vaak over buikpijn en wat doe jij er tegen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je