{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 65: Voorbereiden op de operatie (buisjes)

Aanstaande woensdag (9 maart) is het zover. Onze zoon wordt geopereerd. Tijd om ons daar maar even goed op voor te bereiden (zover dat kan).

Afbeelding blog 'Blog 65: Voorbereiden op de operatie (buisjes)' Achtergrond blur afbeelding

In eerdere blogs schreef ik over de verwijsbrief naar de KNO arts en waarom we deze hebben gekregen. Ook schreef ik over de eerste afspraak bij de KNO arts die meteen resulteerde in het inplannen van de operatie.
Nu is het tijd om iets te vertellen over hoe wij ons (en nog belangrijker onze zoon) proberen voor te bereiden op de operatie die volgende week plaats zal vinden. 

Van de KNO arts hebben wij bij onze eerste afspraak op 22 februari meteen allerlei informatiefolders meegekregen, om thuis nog eens na te lezen:
* Anesthesie
* Opname dagbehandeling kinderafdeling
* Het plaatsen van trommelvliesbuisjes

Uiteraard heb ik deze dezelfde dag nog gelezen, maar vandaag was het tijd om de folders nog eens goed door te spitten. Ik wil uiteraard geen belangrijke informatie missen. 

In de folders wordt eigenlijk steeds dezelfde informatie herhaald, soms op ietwat andere manier uitgelegd. Ik wil jullie even een aantal citaten uit deze folders meegeven:

"Aan een jong kind is moeilijk uit te leggen waarom hij naar het ziekenhuis moet. Voor een peuter of kleuter is een korte uitleg voldoende. Regelmatig de uitleg herhalen is daarbij wel belangrijk."

"Indien uw kind 's morgens wordt geopereerd, mag hij na 2 uur 's nachts geen vast voedsel of niet heldere dranken gebruiken. Tot 6 uur mogen nog wel heldere vloeistoffen (thee, water, appelsap) gedronken worden."

"Zwangere moeders kunnen niet op de operatiekamer bij het in slaap brengen zijn, maar wel bij het wakker worden op de uitslaapkamer."

Uiteraard staat er in deze folders ook nog belangrijke informatie m.b.t. wat je moet meenemen naar het ziekenhuis, hoe de opname precies verloopt, wat er precies gedaan wordt tijdens de operatie, waar je op moet letten na de operatie en belangrijke telefoonnummers die je nodig zou kunnen hebben na de operatie (indien er wat aan de hand is). 

Als ik deze folders lees, dan krijg ik meteen ontzettende behoefte om onze zoon even flink te knuffelen. En dat doe ik dan ook lekker! Het arme schaap snapt helemaal niet wat hem te wachten staat, ook al is hij naar alle afspraken bij de huisarts en in het ziekenhuis mee geweest.. 

Dus nu gaan we dan ook starten met het voorlezen van boekjes en het kijken van filmpjes op YouTube. Uiteraard allemaal ter voorbereiding op de operatie en zijn ziekenhuisopname. Zo heb ik het boek 'Kas is ziek' van Pauline Oud al in huis. Hier ga ik onze kleine man uit voorlezen. 

Op YouTube heb ik een aantal filmpjes gevonden m.b.t. het thema ziek zijn en ziekenhuis. Denk hierbij aan: 
+Ziek! (Woezel en Pip)
+Bert & Ernie - Ernie speelt doktertje
+Nijntje speelt doktertje
+Nijntjes beer is ziek
+Nijntje is ziek

Maar echt heel blij ben ik met de tip die ik van schrijfster Pauline Oud kreeg op de 9 maanden beurs. Tijdens het signeren van het boek 'Kas is ziek' vertelde ik haar over de operatie van onze zoon en dat ik (nog) geen boeken had gevonden over een ziekenhuisopname of het krijgen van buisjes.
Laat zij nou jaren geleden mee hebben gewerkt aan zo'n boek: "Lucas en de slaapdokter"! Dit boek is zeer geschikt ter voorbereiding op deze specifieke operatie. Helaas is het boek niet meer te koop, maar staat er wel een YouTube filmpje van op internet. Ook is het boek nog in de meeste bibliotheken te leen. 

Dus voor alle Mama's die misschien in een soortgelijke situatie zitten of in de toekomst komen te zitten: wellicht hebben jullie iets aan deze voorbereidingstips! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je