Snap
  • Kind
  • Babyspullen

Blog 33: De 5 favoriete tv programma's van onze zoon

De meningen zijn verdeeld: wel of geen tv laten kijken? En zo ja, hoe lang dan? Toch kent tv kijken echt niet alleen nadelen, integendeel...

Veel ouders zijn van mening dat kinderen geen tv horen te kijken. Het zou niet goed zijn voor hun sociale ontwikkeling.
Toch blijkt dit uit onderzoek helemaal niet zo te zijn. In 2013 keken kinderen gemiddeld tussen de 1 en 3 uur tv per dag. En uit ditzelfde onderzoek bleek ook dat deze kinderen echt niet vaker in gevechten of ruzies betrokken raakten dan kinderen die meer of helemaal geen tv keken. Ook was er geen verschil te ontdekken bij het vertellen van meer leugens of pesten van leeftijdsgenootjes. 

Uiteraard is het niet gezond om je kind urenlang voor de tv te zetten. Zo blijft er immers weinig tijd over voor andere belangrijke dingen, zoals: bewegen, huiswerk maken of spelen met vriendjes. 
En ook vind ik dat je als ouders ten alle tijden moet blijven monitoren WAT je kind kijkt op tv. 

Maar in deze tijd, waarin bijna alles zo'n beetje aan het digitaliseren is (denk maar eens aan de zogeheten IPAD scholen), vind ik dat tv kijken er ook 'gewoon' een beetje bij hoort. Daarnaast zijn er enorm veel leerzame programma's op tv! Programma's waar basisscholen ook regelmatig gebruik van maken. Denk maar eens aan: moffel en piertje, leesdas/lettervos, klokhuis en het jeugdjournaal. 

Uit weer een ander onderzoek blijkt zelfs dat bij het kijken naar deze educatieve programma's op school het speelgedrag van kinderen, zowel tijdens als na het kijken, ten positieve beïnvloed worden!
Daarnaast is het een didactische verrijking voor het onderwijs. Scholen hebben nu eenmaal niet (altijd) de luxe om met kinderen naar het bos te gaan, wanneer ze dit thema behandelen in de klas (om maar een voorbeeld te geven).

Onze zoon (2 jaar oud) kijkt thuis ook graag naar bepaalde programma's op tv. En deze mama laat hem dan ook regelmatig naar zijn favoriete tv programma's kijken. Dit is zijn top 5, uiteraard wisselt het bij hem nog regelmatig wat hij op dat moment het leukste vindt:

1. Bruine Beer in het blauwe huis (Duur van één aflevering: 15 minuten)
'Bruine beer in het blauwe huis' speelt zich af in een blauw huis met een aantal bijzondere figuren. Het leert kinderen de belangrijke dingen in het leven, die ze dagelijks mee kunnen maken. In de serie zijn er een aantal figuren die regelmatig terugkomen:

* Beer, die van jazz-muziek houdt en de kijkende kinderen van alles leert.
* Tetter, de muis die in een holletje in de keuken van het huis woont.
* Schaduw, de schaduw van een meisje dat verhalen vertelt en/of liedjes zingt.
* Luna, de maan, die de avonturen van Beer aanhoort.
* Ojo, het kleine speelse beertje.
* Treelo, een maki uit het bos die vaak met Ojo speelt.
* Pip & Pop, twee paarse otters uit de poel bij het blauwe huis.

2. Kabouter Plop (Duur van één aflevering: 5 minuten)
Dit is een kinderprogramma van studio 100. Iedere aflevering heeft zijn eigen onderwerp. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend, van brand naar verjaardag, van kabouterbiljart naar carnaval. 
Belangrijke figuren die in dit programma voorbij komen, zijn:
*Kabouter Plop, hij is de verstandigste en meest verantwoordelijke kabouter. Hij is de uitbater van de melkherberg. Op zijn muts staat een hartje. Hij heeft een witte baard en een brilletje.

*Kabouter Klus, hij haalt vaak practical jokes uit die meestal in zijn nadeel uitdraaien en hij klust graag. En hij lijdt aan grootheidswaanzin, waardoor hij probeert overal in uit te blinken of over op te scheppen, hetgeen hem vaak zuur opbreekt. Zijn muts is opgelapt, hij loopt in een overall met een hamertje, hij heeft een rosse baard en draagt een bril.

*Kabouter Lui, hij is postbode van beroep. Na de uitspraak "Ik word daar zo moe van" valt hij meestal direct in slaap. Hij draagt meestal zijn posttas. Op zijn muts staat een postduif met brief en hij heeft een lange donkere baard.

*Kabouter Kwebbel, zij is een kaboutermeisje met lange blonde vlechten. Ze is praatgraag en herhaalt nodeloos alles wat er is gebeurd of gezegd. Ze heeft een bloemetje op haar muts en is eerder angstig en snel verontwaardigd.

*Kabouter Smal, zij is de mooiste kabouter van het bos. Alle kabouterjongens zijn verliefd op haar. Op haar muts prijkt een vlindertje. In de zak van haar rokje zitten steevast een spiegel en een poederborstel die ze gebruikt telkens wanneer ze zegt: "Oepsie Poepsie, dan ga ik me eerst nog een beetje mooi maken."

*Kabouter Smul, hij heeft een obsessie voor voedsel, eet erg veel en kan zich hierin niet bedwingen. Hij is kok van beroep. Deze kabouter is een stuk dikker dan de overige kabouters in het kabouterbos. Hij heeft een nekbaard en op zijn muts pronkt de afbeelding van een deegrol.

3. Sesamstraat (Duur van één aflevering: 15 minuten)
De bekendste straat van Nederland! Iedere dag beleven Pino, Ieniemienie, Purk en Tommie nieuwe avonturen.
Iedere aflevering heeft vaak leuke liedjes en er worden toepasselijke boekjes voorgelezen bij het thema dat op dat moment behandeld wordt. 

4. Het zandkasteel (Duur van één aflevering: 15 minuten)
Toto, Sassa en Koning Koos wonen samen met hond Finnie in Het Zandkasteel. Zij beleven daar kleine avonturen die peuters aanspreken. De drie hebben heel bijzondere neuzen. Als ze zand in hun neus krijgen, dansen ze de neuzenkriebel

5. Mickey Mouse Clubhuis (Duur van één aflevering: 15 minuten)
'Meeska, Mooska, Mickey Mouse!' Mickey Mouse Clubhuis is een interactieve animatieserie met de bekende figuren voor de allerkleinsten die nog niet naar school gaan. Zo steken zij toch alvast wat op over de algemene basisvormen en begrippen.

Let wel, ouders moeten natuurlijk helemaal zelf weten of zij hun kinderen wel of niet naar de tv laten kijken.. Onze zoon vindt het leuk en mag het wel (met mate). Wie weet doen jullie hierboven nog leuke ideeën op voor interessante programma's..