{{ message.message }}
{{ button.text }}

Bijzonder op zijn eigen manier

Hoe autisme ons leven beïnvloedt met onze 7 jarige zoon. Hoe bijzonder hij is op zijn eigen manier.

Afbeelding blog 'Bijzonder op zijn eigen manier'

Autisme. Mijn kind is autistisch.

Voor veel mensen schrikt dit wel eens af als je dit vertelt, ze zijn bang voor het onbekende en hebben dan meteen snel zo'n beeld in hun hoofd van een kind of volwassene waar je compleet geen contact mee kunt maken en al flipt bij ieder klein dingetje wat anders is.
Verkeerd stereotype. Films en series dragen daar ook niet aan mee, want die trekken al snel de meest extreme gevallen erbij, want ja.. Een autist functioneert toch ook gewoon niet? Hoe moet die in vredesnaam meekomen in de maatschappij?

Autisme is er in veel verschillende gradaties. Je hebt de bekende zware gevallen, maar ook de gevallen waarbij het bijna niet opvalt dat ze autistisch zijn.

En daar is mijn jongen er één van.

Wij, als zijn ouders zijnde, hadden al vroeg door dat er iets anders met hem aan de hand was. Als je bekend bent met autisten, dan herken je al snel bij anderen dat er iets is. Toen hij 2½ was, hadden we al onze bedenkingen. Met bijna 4 zijn we toch naar de Intergrale Vroeghulp gestapt, maar nee, volgens hen waren er geen aanwijzingen voor autisme. Hij had een puur spraaktaalprobleem. Oké, logopedie erbij voor hem in de hoop dat het hem zou gaan helpen.

Maar de twijfels bleven. Uiteindelijk hebben we anderhalf jaar terug de stap gemaakt hem toch te laten diagnosticeren en ja hoor, vorig jaar januari kregen we de diagnose. Autisme.

PDD-NOS met MCDD.

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder Not Otherwiste Specified. PDD-NOS is een restcategorie. Deze term wordt gebruikt voor kinderen met sociale en communicatieve problemen zoals men ziet bij autisme, maar in onvoldoende mate om strikt aan de criteria voor de diagnose autisme te voldoen.

MCDD is de afkorting van de Engelse term Multiple Complex Developmental Disorder. Deze stoornis is nog niet officieel opgenomen, maar hulpverleners gebruiken deze term wel om aan te duiden wat er speelt. Mensen met MCDD hebben moeite met het reguleren van hun emoties. Als zij een klein beetje bang zijn, zijn ze meteen in paniek, verdriet ontaardt meteen in een complete huilbui.

Voor ons was dit geen verrassing dat Gabriël deze labels kreeg, maar desondanks was het toch nog een harde klap.

Onze jongen is autistisch.
Al die tijd heeft hij nog gefunctioneerd op regulier onderwijs, maar gaandeweg merkten we steeds meer dat hij hierbij geen baat had. Hij moest veel op zijn tenen lopen met zijn gedrag, ook al was hij erg geliefd in zijn klas. Samen met de school hebben we toen besloten dat we gingen uitkijken naar speciaal basisonderwijs. We zaten al in het traject voor een aanvraag van een cluster 4 rugzak, maar dit werd dus al snel omgegooid naar het bekijken waar hij thuis zou gaan horen. We hebben twee scholen bezocht en onze keuze was al snel gemaakt. Het balletje is toen ook heel snel gaan rollen en vorige week vrijdag had Gabriël al zijn afscheid op de reguliere basisschool en is hij afgelopen woensdag gestart op het speciaal basisonderwijs in het dorp hiernaast. Ik ben hem nu hele dagen kwijt, hij vertrekt 's morgens met het taxibusje en komt 's middags daar weer mee terug.
Maar ik weet dat het beter voor hem is. Op deze manier leert hij goed te functioneren in de samenleving en het fijne van deze school is, is dat die nog dicht bij de maatschappij staat. Zo van de buitenkant ziet het eruit als een hele normale school.

En je merkt vaak niet eens dat hij autistisch is. Alleen de mensen die hem goed kennen, merken het.

Mijn lieve jongen:

Is autistisch

Heeft PDD-NOS en MCDD

Is bijzonder op zijn eigen manier

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je