{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Bewegen en leren tegelijk?

Uit onderzoek is gebleken om te bewegen tijdens het leren of door te bewegen iets te leren, dit zeer positief bijdraagt aan het leervermogen

Afbeelding blog '​Bewegen en leren tegelijk?'

Universiteit Groningen deed onderzoek naar bewegend leren. Op een aantal scholen kregen kinderen uit groep 4 en 5, drie keer per week een half uurtje 'fit en vaardigles'. Tijdens deze lessen moesten kinderen door middel van bewegen, antwoord geven op rekensommen en spellingsopgaven. En wat bleek, niet alleen waren deze kinderen fitter, ze liepen ook nog eens ongeveer 5 maanden voor op leeftijdsgenoten.

Door het bewegen komt adrenaline vrij in de hersenen. Deze stof zorgt ervoor dat kinderen de stof beter en sneller opnemen. En daarbij heeft bewegen nog een heleboel andere positieve effecten op de gezondheid.

Naast dat bewegen gezond is, kan ik mij zomaar voorstellen dat kinderen deze speelse wijze ook veel leuker vinden. Lekker gek doen en meteen leren, ideale combinatie zou ik zeggen! En door kinderen al zo jong bezig te laten zijn met veelvuldig bewegen én de positieve effecten ervan, zouden ze het op latere leeftijd misschien ook weer beter volhouden om regelmatig te sporten. Een beetje het 'jong geleerd, oud gedaan' principe.

Maar het zou in die zin ook net zo goed voor ons kunnen werken. Zie ik een volwassene niet allerlei spagaten maken om letters uit te beelden, maar waarom niet onder het hardlopen meteen wat stof in je hoofd stampen. Een gesproken bandje of een boek op de loopband.

Maar wat wij er ook mee doen, het lijkt mij voor kinderen wel een hele leuke en goede manier van leren. En misschien ook we het overwegen waard om het door te voeren op scholen of zelfs kinderdagverblijven. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je