Snap
  • Kind

Bang voor de douchekop

​Toen Nino klein was deden we hem meestal in het babybadje. Soms nam ik hem mee onder de douche of ging papa met hem in het grote bad.

Hoe ouder Nino werd hoe makkelijker wij het vonden om hem gewoon bij ons in bad te doen in plaats van in zijn babybadje waar wij nogal rugpijn van kregen.

Zo werd dit een routine. Vanwege Nino's exceem doen we hem maar 1 keer per weer in bad en dit was dan altijd vaste prik op zondag samen met papa. Hoe ouder Nino werd hoe leuker hij het vond en nu is het ware pret in bad. Schuim vind hij maar niks maar met de badeendjes spelen vind hij heerlijk.

Meestal was ik Nino even goed terwijl zij samen in bad zitten en droog ik hem af zodat mijn man zichzelf nog even wat beter kan wassen. Laatst was ik echter niet thuis en mocht Nino in zijn eentje in het grote bad zodat mijn man hem goed schoon kon maken. Dit was prima, tot dat mijn man bedacht had om de douchekop te pakken en Nino's haren zo uit te wassen. Dit vond Nino verschrikkelijk eng en hij kreeg bijna een paniek aanval (dat is in ieder geval wat mijn man mij vertelde). 

Dat was dus niet zo slim, meteen die douchekop op zijn hoofd te zetten. Een weekje later werd Nino ondergekotst wakker en zette ik hem 's ochtends bij mij onder de douche. Hij stonk zuur en er was niet echt tijd voor een bad. Dit vond Nino niet bepaald leuk al was het dit keer geen paniek huilen. De douchekop was dan ook niet zo dichtbij als de vorige keer.

Nu vind ik dit niet echt een handige ontwikkeling. Het lijkt me niet bepaald praktisch als Nino echt bang is en blijft voor een douche. Want op vakantie zullen we echt niet altijd een bad hebben en zal hij toch ook aan douchen moeten wennen.

Ik heb dan ook besloten Nino langzaam weer aan de douchekop te laten wennen. Dit wil ik doen door steeds als Nino in bad gaat de douchekop in de buurt te brengen. De eerste keren nog niet aan en nog niet zo dichtbij dat hij hem hoeft aan te raken maar gewoon zodat hij eraan went. Als dit goed gaat kunnen we steeds stapjes verder nemen tot dat hij er wel onder kan zonder angst.

De eerste ronde heb ik al gedaan en was niet bepaald succesvol. Nino raakte compleet in paniek toen ik de douchekop erbij pakte, dit terwijl hij seconden ervoor nog heerlijk aan het spelen was met alle eendjes in bad. Nino bleef daarna angstig en verdrietig tot dat hij uit bad ging. Morgen doe ik het iets anders. De douchekop laat ik dan al in het reeds volgelopen bad hangen als Nino bij papa in bad gaat. Misschien dat hem dat ding dan niet zal opvallen. Ik ben benieuwd.

Herkent iemand dit? En heeft iemand nog en tip wat ik hiermee het beste kan doen?

8 jaar geleden

Onze oudste twee gingen altijd al snel bij ons onder de douche, dus daar geen angst ontwikkeld. Maar bij de onderste helft zitten er wel twee bij met een angst. Ik heb ze eerst in bad laten spelen met een douchekop (zonder sproeien). Gisteren het bad vol laten lopen met behulp van de douchekop. Dat ging ook goed. Ver weg gezet, en beetje bij beetje konden ze eraan wennen. Volgende keer geef ik ze de douchekop terwijl het zachtjes aan staat.

8 jaar geleden

Herkenbaar gaat over als ze naar zwemles gaan ???????? alhoewel mijn dochter er nog steeds een drama van kan maakt. Babybadje onder de douche zetten? Omdat de subtiele aanpak na 5 jaar nog niet veel resultaten heeft. Ben ik bij de jongste niet meer zo subtiel, gewoon haren wassen. Ze mogen de shampoo kiezen, wie er eerst mag van de twee en eerst voorhoofd of achterhoofd en dan gaat die douche er gewoon overheen. Met gegil of niet, haren wassen hoort erbij.

8 jaar geleden

Dank je wel voor alle super tips. Het gaat ondertussen alweer stukken beter. De douchekop zonder waterstraal vind hij niet meer eng. Gelukkig is Nino verder niet waterschuw, het zwembad vind hij geweldig. Daar konden we ook gewoon met hem onder de paddenstoel gaan, dus het komt allemaal wel goed :)

8 jaar geleden

Het is maar een fase. Het gaat vanzelf wel weer over. Gewoon wassen zoals je wilt. Met of zonder douchekop. Mijn oudste brak ook het huis af dat de buren kwamen vragen wat we aan het doen waren. Haren wassen zeiden we dan. Nu is hij 7 en al erg lang geen last meer. Zijn kleine broertje van 2 is makkelijker doe huilt nooit in de ????. Ik denk dat de oudste heeft geleerd dat als het moet het toch gebeurd. Gillen of niet gillen. Hij koos uit eindelijk de weg van de minste weerstand.