• Kind
  • Voeding
  • kind
  • ondersteuning
  • Anitbiotica

Antibiotica - Goede ondersteuning vereist!

Een van de betere uitvindingen van de 20e eeuw is het antibioticum. In 1928 per toeval ontdekt en vanaf 1941 meer breed toegepast op mensen, heeft het geholpen vele kwaadaardige virussen te elimineren en daarmee de algemene volksgezondheid te verbeteren. Bij zaken als tetanus, tuberculose en langdurige infecties heeft het zijn nut keer op keer bewezen. Je moet er niet aan denken soms, hoe onze kinderen en wijzelf op zouden groeien als bepaalde zaken niet goed aangepakt konden worden!

Toch wil ik hier een kritische kanttekening bij plaatsen. En dit gaat niet direct over antibiotica zelf, maar meer de manier waarop er tegenwoordig mee omgegaan wordt. Ik vind namelijk dat er tegenwoordig nog altijd te snel een antibioticum voorgeschreven wordt bij kinderen en er daarmee te weinig ingegaan wordt op de werking van het nog in ontwikkeling zijnde immuunsysteem. Een antibioticum werkt namelijk omdat het alle, ja alle, bacteriën in de darmflora doodt. De darmen worden als het ware schoongespoeld. Heel vaak zie je dan dat een kind inderdaad opknapt omdat de veroorzaker van de ziekte geëlimineerd is. Waar je helaas geen zicht op hebt, is dat het immuunsysteem (= de darmflora) volledig platligt. Indringers van buitenaf hebben op dat moment heel veel kans om weer post te vatten in het lichaam en andere narigheden aan te richten. Met alle gevolgen van dien. Hoeveel mensen kennen niet van die kinderen die continu met weerstand problemen lopen? Eindeloos verkouden, steeds maar weer oorontsteking, nooit 100% fit en regelmatig koorts. Dit zijn allemaal tekenen dat het immuunsysteem niet werkt.

Veel beter zou het zijn als met behulp van pre- en probiotica zo'n kuur ondersteund zou worden, zodat de darmflora de kans krijgt zich te herstellen en als het ware zich te wapenen tegen verdere infecties en virussen. Helaas is het zo dat niet iedere huisarts dit automatisch voorschrijft wanneer een antibioticum wordt aangeraden. Gelukkig kun je er heel makkelijk naar vragen bij de apotheek. Vaak hebben ze wel een kuur op voorraad. Je zult ook regelmatig op de verpakking daarvan lezen dat het bedoelt is ter opbouw van de darmflora bij het gebruik van een antibioticumkuur! Beter kun je het niet treffen! En deze zijn te krijgen voor kinderen vanaf een paar maanden oud. Wees dus niet bang dat je kleintje hier geen voordeel van zou kunnen hebben!

Verder is het zaak zelf ook actief te zijn in het bestrijden van het virus. Vertrouw dus niet blind alleen maar op een kuur. Het heeft bijwerkingen en het is niet gegarandeerd dat het ook werkt. Geef ook de kuur de beste kans van slagen! Een hele goede tip, eigenlijk zo'n beetje de allerbeste tip die ik ooit heb gekregen met betrekking tot ziekte bij mijn kindertjes, was de 'vier-uur regel'. Ik zal het uitleggen: Als je kind na ziekte 's ochtends fit weer oogt, maar om vier uur 's middags (daaromtrent) weer koorts heeft, mag het de volgende dag beslist niet naar school/ een feestje/ play date/ winkeluitje met mama. Dit zal het lichaam namelijk toch teveel uitputten waardoor genezing niet mogelijk is. Want we weten allemaal: slaap (rust) is het beste medicijn! Dus ben je bezig met een kuur en is je kind nog niet 100% fit: thuishouden en laten rusten. Verveling is niet slecht! ;-)

Hele goede voeding die je kunt geven is zelfgetrokken Joodse kippensoep. Neem een biologische kip, doe deze in een ruime pan met water tot net boven de kip. Voeg hier 2 winterpenen, 2 stengels selderij, tenen knoflook naar smaak, een handje verse peterselie en selderij, zeezout en peper aan toe. Breng dit aan de kook en laat het minstens vier uur trekken. Zeef de soep hierna en geef de bouillon te eten. Zeer versterkend en smakelijk als je ziek bent! Verder zijn natuurlijk kiwi, sinaasappel en banaan het ultieme ziekenkostje! Rijk aan vitamine C (je kunt er per keer 500mg vitamine C extra aan toevoegen) en lichtverteerbaar. Ik kan me deze ziekenpapjes nog goed herinneren en ik kan mijn kinderen er nu zelf mee verwennen! Ook is kruidenthee heel geschikt. Bij koorts kun je lindebloesemthee geven. Deze ondersteunt de koorts zonder het te onderdrukken. Als je hier wat citroen en honing doorroert, werkt het licht verzachtend op de keel. Twee zieke vliegen in een klap!

Conclusie: Antibiotica op zich zijn niet slecht. Het heeft goede dingen gedaan en blijft goede dingen doen. Maar wees wel terughoudend, het kan je misschien beter maken, maar het maakt je darmflora zeker kapot. Blijf dus geïnformeerd en zorg dat je goede ondersteuning in huis hebt. Op die manier heb je de beste kans van slagen en weer snel een gezond en vrolijk kind in huis!