{{ message.message }}
{{ button.text }}

Angst voor de vluchtelingen

Een kind war thuis word gehouden van school, omdat er vlakbij een vluchtelingenopvang is geopend. Is deze angst reëel?

Afbeelding blog 'Angst voor de vluchtelingen ' Achtergrond blur afbeelding

Ik schreef er al eens eerder over, maar ik blijf mij verbazen. Zelfs zover, dat ik bijna begin te twijfelen of ik er niet te licht over zou denken.

Een vader in Rijssen heeft namelijk besloten, om zijn kind thuis te houden wegens een vluchtelingenopvang vlakbij de school. Hij was bang voor mogelijke ziektes die vluchtelingen met zich mee zouden brengen. Zowel zijn werk als school zijn op de hoogte gesteld, dat zowel vader als kind even niet op school en daardoor werk verschijnen.

Opnieuw viel mijn mond open van verbazing. Menen ze dit echt? Zijn mensen werkelijk zo bang voor de vluchtelingenstroom dat ze zich opsluiten in huis? Waar komt die angst toch vandaan?

Ik heb mij dit eerder afgevraagd en ben mij daarop gaan inlezen. En eerlijkheidshalve kwam ik niet heel veel verder als dat vluchtelingen vaak hele nette mensen zijn met een baan, woning. Etc. Deze mensen leefden de afgelopen periode in een zeer gevaarlijk oorlogsgebied, waar verkrachting, moord en onthoofding bijna dagelijkse kost was. Dus voor deze zeer reeële, angstige situatie zijn zij op de vlucht geslagen. En als je ziet onder welke omstandigheden zij de reis maakte, moet het ook wel dat je angst zo groot is dat je je leven riskeert en hoopt op veiligheid. Deze mensen zijn niet eens op zoek naar een beter leven, want ze hadden het heel goed. Maar met geld koop je geen veiligheid. Ze zijn op de vlucht geslagen omdat ze vrezen voor het leven van zichzelf en hun gezin.

Maar opnieuw, waarom dan die angst? Nu vond ik de ziektes die ze mogelijk meenemen, wel een beetje ver gaan. Deze mensen zullen geen direct nieuwe ziektes meenemen naar Europa, omdat ze in Syrië onder gezonde omstandigheden hebben geleefd. Mogelijk tijdens de reis, maar dat zijn vaak behandelbare ziektes.

Wat ik echter ook vaak zie, zijn theorieën dat de vluchtelingenstroom een plan is van ISIS om Europa te veroveren. Er zouden verspreid door Europa, nu een hoop strijders zitten die straks de macht overnemen en Europa verislamitiseren. Tja, dat zou kunnen.. Het zou een geweldig en ingenieus plan kunnen zijn.

Of zou het een complottheorie zijn? Een complottheorie (of samenzweringstheorie) is een opvatting of aanname waarin gesteld wordt dat een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand op sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat is van een samenzwering tussen twee of meer personen of groeperingen. Volgens zulke theorieën spannen immorele en voor niets terugdeinzende individuen of groeperingen heimelijk samen om hun kwalijke doelen te realiseren. (Bron: Wikipedia)

En begrijp me niet verkeerd, er zou altijd een waarheid kunnen zitten in een complottheorie. Het zou kunnen dat ISIS een heel slim plan heeft bedacht om Europa te veroveren.

Maar stel nu dat dit niet klopt? En persoonlijk acht ik die kans behoorlijk. Wat doen we dan nu deze mensen aan, die huis en haard achterlaten om op zoek te gaan naar een veilige plek? Die willen schuilen voor alle dagelijkse bombardementen en moorden, totdat ze weer veilig naar huis kunnen? De kinderen en baby's die meegekomen zijn en niets liever willen dan veilig bij papa en mama zijn. De kinderen die hier behandeld worden alsof ze criminelen zijn, terwijl zij ook niets kunnen doen aan deze oorlog.

Ik denk dat we ons moeten afvragen; wie willen wij zijn? Willen wij ons laten leiden door angst voor een complottheorie en onszelf opsluiten in huis en de vluchtelingen wegjagen? Of willen we de helpende hand bieden aan mensen in nood, die zoeken naar een veilig onderkomen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je