{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alles voor je kind...

Afbeelding blog 'Alles voor je kind...' Achtergrond blur afbeelding

Laatst zat ik het programma "alles voor je kind" van de VPRO te kijken (overgens nog op programma gemist te bekijken) het ging over dat we onze kinderen te veel verwennen.

Bij mij rees direct de vraag:" wanneer verwen je eigenlijk je kind?"

Op deze vraag geeft dit programma geen duidelijk antwoord en dat vond ik dan wel weer jammer want na het kijken van dit programma was ik nog meer in de war geraakt en dat was volgens mij niet de insteek van het programma.

Wat wel helder werd was dat er heel veel verschillende vormen van verwennen zijn en dat de meeste ouders niet eens door hebben dat ze hun kind onbewust aan het verwennen zijn....je hebt namelijk verwennen door:

  1. Cadeautjes
  2. De zin geven
  3. Over verzorgen
  4. Te weinig regels

De 1ste is duidelijk en deze proberen de meeste ouders echt wel te beperken....hoe moeilijk het ook is want zelfs wij worden hebberig van al het aanbod in speelgoed.

De 2de word vaak gedaan om conflicten uit de weg te gaan. De ouders die dit doen zijn het zich ook wel bewust maar als je de hele dag gewerkt hebt dan wil je toch ook nog genieten van je kinderen dat je deze conflicten liever niet hebt en daar hebben we allemaal begrip voor toch? En wie wil er nou niet zonder gillen en krijsen door een supermarkt lopen? Ik denk dat we allemaal wel eens eieren voor ons geld kiezen en een conflict uit de weggaan, het is alleen wel belangrijk dat we onze kinderen nog in de hand hebben.

De 3de ja die had ik persoonlijk niet verwacht maar dat is ook een vorm van verwennen. Altijd helpen met aankleden, altijd zorgen dat hun kamer netjes is, altijd hun bed opmaken, altijd hun brood klaar maken.......dit is ook een vorm van verwennen en deze sluipt er in omdat we het zo goed bedoelen. Maar het is belangrijk dat je kind hierin ook zelfstandig word en laat ze dus zelf op een bepaalt punt hun kamer maar eens opruimen ;-) Krijgt mama weer wat meer tijd voor Mamaplaats.

De 4de ligt hier in Nederland wat gevoelig. Wij hebben door de jaren heen mee gekregen dat we onze kinderen zelf keuzen moeten laten maken omdat ze dan zelfverzekerder en sterkeren volwassenen worden......maar waar ligt die grens? Wanneer doen we het nu goed en wanneer gaan we ze te veel vrijheid geven? Het klink allemaal heel aannemelijk dat als je kinderen zelf hun keuzes maken dat ze hier krachtiger van worden maar sommige ouders slaan hier in door. Ik ken namelijk situaties waarin kinderen van 4jr zelf mogen bepalen hoe laat ze naar bed gaan.....dat is een harde grens! Een kind van 4jr moet minimaal 11uur slapen op een nacht dus dat bepaal jij maar je kan ze wel laten kiezen of ze kaas of worst op brood willen. Je laat ze dus wel kiezen maar het zijn kleine keuzes.

Iedere ouder weet wel een kind op te noemen in hun omgeving die te veel verwend word maar het grappige is dat het nooit hun eigen kind is. In onze beleving doen we het allemaal heel goed en is er geen ruimte voor verbetering......en dat is toch jammer want ik geloof werkelijk dat we allemaal verbeter punten hebben en als we dat zouden zien zouden we nog betere ouders zijn.

Wat zijn jou verbeter punten? En welke tips heb je voor andere mama's?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je