Snap
  • Kind

Alles voor je kind...

Laatst zat ik het programma "alles voor je kind" van de VPRO te kijken (overgens nog op programma gemist te bekijken) het ging over dat we onze kinderen te veel verwennen.

Bij mij rees direct de vraag:" wanneer verwen je eigenlijk je kind?"

Op deze vraag geeft dit programma geen duidelijk antwoord en dat vond ik dan wel weer jammer want na het kijken van dit programma was ik nog meer in de war geraakt en dat was volgens mij niet de insteek van het programma.

Wat wel helder werd was dat er heel veel verschillende vormen van verwennen zijn en dat de meeste ouders niet eens door hebben dat ze hun kind onbewust aan het verwennen zijn....je hebt namelijk verwennen door:

  1. Cadeautjes
  2. De zin geven
  3. Over verzorgen
  4. Te weinig regels

De 1ste is duidelijk en deze proberen de meeste ouders echt wel te beperken....hoe moeilijk het ook is want zelfs wij worden hebberig van al het aanbod in speelgoed.

De 2de word vaak gedaan om conflicten uit de weg te gaan. De ouders die dit doen zijn het zich ook wel bewust maar als je de hele dag gewerkt hebt dan wil je toch ook nog genieten van je kinderen dat je deze conflicten liever niet hebt en daar hebben we allemaal begrip voor toch? En wie wil er nou niet zonder gillen en krijsen door een supermarkt lopen? Ik denk dat we allemaal wel eens eieren voor ons geld kiezen en een conflict uit de weggaan, het is alleen wel belangrijk dat we onze kinderen nog in de hand hebben.

De 3de ja die had ik persoonlijk niet verwacht maar dat is ook een vorm van verwennen. Altijd helpen met aankleden, altijd zorgen dat hun kamer netjes is, altijd hun bed opmaken, altijd hun brood klaar maken.......dit is ook een vorm van verwennen en deze sluipt er in omdat we het zo goed bedoelen. Maar het is belangrijk dat je kind hierin ook zelfstandig word en laat ze dus zelf op een bepaalt punt hun kamer maar eens opruimen ;-) Krijgt mama weer wat meer tijd voor Mamaplaats.

De 4de ligt hier in Nederland wat gevoelig. Wij hebben door de jaren heen mee gekregen dat we onze kinderen zelf keuzen moeten laten maken omdat ze dan zelfverzekerder en sterkeren volwassenen worden......maar waar ligt die grens? Wanneer doen we het nu goed en wanneer gaan we ze te veel vrijheid geven? Het klink allemaal heel aannemelijk dat als je kinderen zelf hun keuzes maken dat ze hier krachtiger van worden maar sommige ouders slaan hier in door. Ik ken namelijk situaties waarin kinderen van 4jr zelf mogen bepalen hoe laat ze naar bed gaan.....dat is een harde grens! Een kind van 4jr moet minimaal 11uur slapen op een nacht dus dat bepaal jij maar je kan ze wel laten kiezen of ze kaas of worst op brood willen. Je laat ze dus wel kiezen maar het zijn kleine keuzes.

Iedere ouder weet wel een kind op te noemen in hun omgeving die te veel verwend word maar het grappige is dat het nooit hun eigen kind is. In onze beleving doen we het allemaal heel goed en is er geen ruimte voor verbetering......en dat is toch jammer want ik geloof werkelijk dat we allemaal verbeter punten hebben en als we dat zouden zien zouden we nog betere ouders zijn.

Wat zijn jou verbeter punten? En welke tips heb je voor andere mama's?

 

11 jaar geleden

Wat ik vooral een lastige vind is het 'over verzorgen', waarschijnlijk omdat ik zelf wat overbezorgd ben. Ik merk het ook bij mensen om me heen. Net als wijzelf zijn er veel mensen die òf moeilijk zwanger zijn geworden òf een moeilijke & spannende zwangerschap hebben gehad òf een zware start. Als je dan eenmaal een gezond kindje in je armen hebt, ben je onbeschrijvelijk gelukkig en wil je dat kindje alles geven en er voor zorgen dat het niets overkomt. Maar ja, zoals Dory in de film Finding Nemo al zei: "If nothing ever happens to him, then nothing will ever happen to him"

11 jaar geleden

Ik verwen uit gemakzucht. Er zijn regels. De dingen die ik belangrijk vind, waarden en normen, daar valt niet over te discussiëren. Dat is gewoon zo. Om 7 uur op bed, dank je wel zeggen, antwoord geven als iemand je iets vraagt, niet schreeuwen, vragen als je iets wilt. Dat soort dingen. In het geven van keuzes zijn ook grenzen. Maar mijn oudste (4) is nu zo ver dat ie zelluf zijn kleding wel uitzoekt. Ik probeer wel wat klaar te leggen, maar dat is toch niet goed, want "ik wilde die blauwe..." Nou prima. Dan leg ik geen kleren meer klaar, maar pak je het zelf maar. Ik "over zorg" dus al minder :-) Ik zou best een Jo Frost willen voor een paar weekjes, om me te helpen strak te worden en te blijven in het hanteren van de regels. Want ja, als ik snel wil, pak ik de jas en die trek ik de oudste aan. En als ik geen strijd wil, dan gaat ie maar doen wat ie net vroeg wat hij wilde. Ook al was mijn stelregel altijd dat tv kijken niet gebeurde midden op de dag.... Ik probeer keuzes te geven uit twee hooguit drie dingen. Kleding, broodbeleg. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik om strijd te vermijden wel vaak doe waarvan ik denk dat ze dat graag willen, want dan blijft het gewoon leuker dan wanneer ik doe wat ik in mijn hoofd heb.... LAstig hoor.

11 jaar geleden

Inderdaad ik ken ook een kind dat erg verwend word (zie een van mijn vorige blogs over mijn nichtje). Maar goed wij verwennen soms ook wel hoor. Wij hebben een abonnement op een pretpark in het zuiden des lands en dat is toch soms ook wel een beetje verwennen als we daarheen gaan. En via mijn werk kunnen we gratis naar een buitenspeeltuin en dierentuin ook vlak bij onze woonplaats, al gaan we daar niet zo heel vaak heen. Maar ook je kind zijn/haar zin geven dat gebeurd hier soms wel....Kijk daar is mijn verbeterpunt ;-)