{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alles over reisziekte bij kinderen

Reisziekte komt bij kinderen regelmatig voor. Heeft jouw kind er ook last van en wat doe je ertegen?

Afbeelding blog 'Alles over reisziekte bij kinderen'

Ik kan me nog precies herinneren dat ik als jong kind regelmatig duizelig en misselijk was in de auto. Zelfs een klein ritje over een hobbelig pad kon al funest zijn. Af en toe heb ik er nog weleens last van, maar het is inmiddels gelukkig al een heel stuk minder. Ook onze meiden lijken er ( nog ) geen last van te hebben. We hebben het hier natuurlijk over reisziekte. Vooral nu het bijna vakantie is en we massaal gaan reizen krijgen veel ouders er weer mee te maken. Wat kun je eigenlijk doen als je kind last van reisziekte heeft?

Reisziekte-wat is het precies?

Reisziekte wordt ook wel wagenziekte genoemd en komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 2 en de 10 jaar, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld. Door de hobbelige en onregelmatige bewegingen raakt het evenwichtsorgaan in de war, waardoor symptomen kunnen ontstaan als misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Wanneer heeft een kind extra risico op reisziekte?

Sommige kinderen zijn extra gevoelig voor hobbelige bewegingen, maar ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij het risico op reisziekte. Kinderen van ouders die last hebben van eczeem, migraine, allergie of wagenziekte hebben zijn zelf over het algemeen wat gevoeliger voor reisziekte.

Wat kun je doen bij reisziekte van je kind?

Reisziekte bij je kind is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal punten waardoor je de reis wat aangenamer kunt maken. Vooral wanneer je een langere reis maakt, omdat jullie bijvoorbeeld lekker op vakantie gaan, is het verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te treffen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

-Kies de zitplek van je kind in het voertuig bewust uit. Wanneer je met de auto reist, is het een aanrader om je kind voorin de auto te plaatsen. In de bus of in de trein is het belangrijk om nooit achteruit te rijden. Reizen jullie met het vliegtuig? Vraag dan een plaatsje bij de vleugels.

-Ga niet reizen met een lege maag. Een kind met reisziekte kan daardoor namelijk eerder ziek worden. Geef hem dan ook een lichte maaltijd voor de reis.

-Een lange autoreis voor de boeg? Stop dan regelmatig.

-Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto.

-Heeft je kind dorst? Geef dan geen chocolademelk, vruchtensap of frisdrank, maar kleine slokjes water.

-Eet niet in de auto, maar tijdens een rustpauze buiten.

-Laat een kind met reisziekte niet lezen of tekenen in de auto maar zorg voor andere afleiding. Zet bijvoorbeeld een leuke cd op en zing samen kinderliedjes.

-Is je kind behoorlijk vaak wagenziek? Vraag dan advies bij de apotheek. Er zijn namelijk allerlei middeltjes verkrijgbaar in de vorm van pilletjes ( Primatour ), pleisters en zelfs armbandjes. Ook gemberpoeder schijnt goed te helpen.

Heeft jouw kind last van reisziekte en heb je nog tips voor andere moeders? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je