Snap
  • Kind
  • Gezond

Alles over kinderziektes

In dit artikel lees je meer over allerlei (bekende) kinderziektes. En over wanneer je met je kind naar de huisarts gaat.

Kinderziektes


Het is helemaal niet leuk, maar het hoort er helaas wel bij en elk kindje krijgt er (in meer of mindere mate) mee te maken... kinderziektes.
Het liefst zou je alle kinderziektes van je kleintje overnemen, maar om een goede weerstand te krijgen is het helemaal niet zo erg dat ze af en toe ziek zijn.

Verkoudheid


Een veel voorkomende “kinderziekte” is natuurlijk verkoudheid. Je kindje is waarschijnlijk meerdere malen per jaren verkouden. Een verstopt neusje, hoesten, niezen en zich gewoon niet lekker voelen.
Het is bij een verkoudheid vooral belangrijk om het neusje zo goed mogelijk “vrij” te houden, dit vermindert de kans op een oorontsteking. En hele kleine baby’tjes kunnen niet goed drinken met een verstopt neusje.
Gelukkig gaat een verkoudheid met goede hygiëne en voldoende rust vaak snel weer over.

Virale kinderziektes


Virale kinderziektes worden veroorzaakt door een virus en voor deze kinderziektes zijn geen geneesmiddelen. Wel kunnen kinderen tegen deze kinderziektes worden ingeënt om het afweersysteem tegen deze kinderziektes te verbeteren.
De bof, waterpokken, de mazelen, en rode hond zijn virale kinderziektes. De meeste kinderen krijgen deze kinderziektes één keer en zijn er daarna resistent voor.

De bof komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar . Kinderen met de bof hebben (lichte) koorts, weinig eetlust, hoofdpijn, buikpijn en pijn bij het kauwen van eten.

Waterpokken komen meestal voor bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar. Wanneer een kind deze kinderziekte al tijdens zijn eerste levensjaar krijgt, krijgt het vaak nog een keer de waterpokken wanneer het iets ouder is. Waterpokken zijn kleine vlekjes die na een dag blaasjes worden. Deze blaasjes drogen op en vormen korstjes op het lichaam. Dit kan erg veel jeuk geven bij het kind.

De mazelen gaan gepaard met veel hoesten en hoge koorts. Na ongeveer 2 dagen daalt de temperatuur van het kind om vervolgens weer te stijgen. Deze stijging van de lichaamstemperatuur zorgt voor wit/rode vlekjes op het lichaam van het kind, beginnend achter de oren en bij de haargrens om zich vervolgens te verspreiden over het hele lichaam.

Van rode hond worden kinderen over het algemeen niet heel erg ziek. Ze krijgen wat rozerode vlekjes, kunnen koorts krijgen en de klieren achter de oren en in de hals kunnen opgezet zijn.

Andere kinderziektes


Naast bovengenoemde kinderziektes, zijn er nog veel meer kinderziektes.
Krentenbaard bijvoorbeeld. Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte die vooral veel voorkomt bij kinderen tussen 2 en 12 jaar. Het is een onschuldige huiduitslag die overal op het lichaam tevoorschijn kan komen.
De 5de ziekte is ook een bekende kinderziekte. Deze kinderziekte gaat gepaard met lichte temperatuursverhoging, uitslag en soms gewrichtspijn.
Wanneer je kind de 6de ziekte heeft, krijgt hij hoge koorts die enkele dagen aanhoudt. Wanneer de koorts weer daalt ontstaat er uitslag die niet jeukt. Deze kinderziekte is een veel voorkomende kinderziekte bij kinderen onder de 3 jaar.

Naar de huisarts


Wanneer ga je naar de huisarts met een ziek kind?
Bij de volgende symptomen is het belangrijk om contact met de huisarts op te nemen:
*Wanneer de koorts langer dan drie dagen aanhoudt. Behalve wanneer je kindje jonger is dan 3 maanden, dan dien je direct de huisarts te bellen.
*Weinig drinken (weinig eten is minder erg dan weinig drinken)
*Overgeven
*Diarree
*Ontroostbaar huilen
*Kreunen
*Het ontstaan van puntvormige bloedinkjes op de huid
*Sufheid
*Een grauwe gelaatskleur
*Benauwdheid met een snelle ademhaling

En als jij het, om wat voor reden dan ook, niet vertrouwt neem je ook contact met je huisarts op. Jij kent je kind beter dan wie ook en je kunt de huisarts beter een keer te vaak bellen dan een keer te weinig.

Is jouw kind vaak ziek? En ga je dan elke keer met hem naar de huisarts of laat je hem gewoon rustig uitzieken?

9 jaar geleden

Mijn dochtertje is eigenlijk nooit ziek. Maar de kinderen van mijn zus zijn denk ik wel 1x in de 2 maanden ziek. En dan ook nog eens ECHT ziek. Ik ga elke dag met mijn dochtertje naar buiten, of het nou regent, sneeuwt of niet. En ik denk dus dat zij daarom nooit echt ziek is. De kinderen van mijn zus komen niet zo vaak buiten, dus dan bouw je ook niet echt weerstand op.