{{ message.message }}
{{ button.text }}

Alle peuters naar de kinderopvang, goed of niet?

Prinsjesdag, een mooie dag voor ouders met kinderen. Eindelijk weer eens goed nieuws! of toch niet voor iedereen?

Afbeelding blog 'Alle peuters naar de kinderopvang, goed of niet? '

Het was al uitgelekt, maar onze regering heeft met Prinsjesdag 2015, bekend gemaakt dat gemeentes 60 miljoen krijgen. Geld dat is bedoeld zodat alle peuters in ons land, de mogelijkheid krijgen om wekelijks naar een opvang te gaan. 

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die nooit naar een opvang zijn geweest, met een achterstand beginnen op de basisschool. Dat is zorgelijk en goed dat de regering daarop inspeelt. 

Nu las ik ook meteen de reacties van de lezers onder het bericht. Het grootste deel negatief, want men bepaalt zelf wel of de kids naar een opvang gaan of niet. Waar bemoeit de regering zich mee? 

Tja, waar bemoeien ze zich mee? Staan ze in hun recht om zich te bemoeien met de ontwikkeling van de kinderen? Is het een vervroegde verplichting voor kinderen, die hun leven lang al te maken krijgen met verplichtingen? 

Mijn kinderen gaan al een redelijk tijd naar het kinderdagverblijf. Behalve dat ze het leuk vinden, is het ook heel goed voor ze. Ze doen de hele dag niets anders dan spelen, dansen, knutselen en vooral lol maken. Maar ze leren ook hoe ze ermee om moeten gaan als er even geen 100% aandacht is. En al gun ik ze alle aandacht en liefde van de wereld, op school en hun verdere leven zullen ze dit ook niet constant hebben. Daar zullen ze het ook altijd moeten doen met een groep kinderen, waar ze onderdeel van uitmaken. 

Dus dan kunnen we ook de vraag stellen, is het niet beter voor ze om ze niet 4 jaar lang te laten wennen aan constante aandacht van de ouders. Vanaf de basisschool zullen ze er met z'n allen aan moeten, dus waarom niet eerder al meegeven? 

En ook al is dat niet dé reden voor deze investering, hopelijk geeft het dan ook een sneller en beter beeld van alle mishandelde en misbruikte kindjes in ons land. 1-2 op de 10 kinderen (3-6 kindjes per schoolklas) word op een bepaalde manier verkeerd behandeld in de privésfeer. Alleen al om die reden, zou het voor mij prima zijn dat dit verplicht word gesteld. Het welzijn van de kinderen staat voorop. Bij dit soort aantallen zouden de prioriteiten toch anders moeten liggen, dan de keuze van ouders? 

En ik weet dat ik vast een hoop ouders voor het hoofd stoot nu. 'Gelukkig' is het geen verplichting, maar een mogelijkheid. Dus ouders kunnen altijd nog zelf de keuze maken. 

Maar ik vind het wel eens lastig dat er zoveel mensen roepen dat de regering ze niets op kan leggen en dat het allemaal onzin is. Een aanpassing of maatregel zou ook een hoger doel kunnen dienen. Waarom zou ik daar op tegen zijn? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je