{{ message.message }}
{{ button.text }}

'Ah gossie, draagt je kind tweedehands kleren?'

...waarom dat juist heel 2020 is!

Afbeelding blog ''Ah gossie, draagt je kind tweedehands kleren?'' Achtergrond blur afbeelding

Met veel plezier kijk ik wekelijks naar ‘Waar doen ze het van’, waarin verschillende gezinnen laten zien hoe zij de financiën regelen. Het commentaar op zo ongeveer alles wat deze dappere deelnemers doen of juist niet doen, is online natuurlijk niet van de lucht. Wat me opvalt is dat veel mensen het zielig of armoedig vinden om je kinderen in tweedehands kleding te laten lopen, en dat helemaal veroordelen als de ouders een goed inkomen hebben. Ik vraag me echt af onder welke steen en in welk tijdperk deze reaguurders leven.

Ik ben geen enorm Groen Mens, maar vind het wel belangrijk om een beetje rekening te houden met onze planeet en wil mijn drie kinderen graag leren wat je daar zoal voor kunt doen (en beter kunt laten). Duurzaamheid is anno 2020 nu eenmaal een thema, of we willen of niet. Zo hebben wij onze tweede auto ingeruild voor een bakfiets, zweer ik bij een menstruatiecup, eten we maximaal twee keer in de week vlees, kiezen we bewust niet voor zo’n gezellige houtkachel (au!) en koop ik graag bij de kringloop of via Marktplaats omdat er al genoeg spullen op de wereld zijn.

Kinderkleding is hier in huis dan ook zelden nieuw. En nee, mijn drietal ziet er echt niet uit alsof ze al weken in de daklozenopvang verblijven. Sommige dingen zijn misschien niet zo fraai meer, maar die zijn dan ideaal voor op de dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gaan of een middagje door de modder willen sjokken. Iedere maand ga ik met een zak te klein geworden kinderkleding naar Krijg de Kleertjes: een ge-wel-dig ruilconcept in verschillende steden. Je dropt er een bigshopper kleding die nog in goede staat is en mag maximaal net zoveel mee terug nemen. Alles is gesorteerd op geslacht en maat, dus je kunt gemakkelijk rondneuzen. Het voelt als gratis shoppen, zo leuk! Mijn kinderen zijn iedere keer weer verrukt met hun ‘nieuwe’ aanwinsten.

Ook van mijn zusje (zij heeft net als ik een eenling en een tweeling) en vriendinnen krijg ik veel tweedehands kleding. Ik heb intussen een voorraad waar je van achterover slaat. Althans: dat doet mijn man iedere keer als hij ‘t ziet. Zelf geef ik mijn mooiste gebruikte kleertjes weg aan vriendinnen met jongere kinderen en de rest gaat dus naar de ruilavonden. Ik vind het niet alleen heerlijk om zo te leven omdat het financieel erg aantrekkelijk is, ook het duurzame ervan laat mijn hartje sneller slaan. Want als je ziet hoe goed veel gebruikte kleding nog is, zou je toch de rillingen krijgen bij het idee dat die hele berg in de vuilnisbak belandt? Hoe zonde! Natuurlijk gaan ook hier sommige items meteen in de zak voor arme landen of vulling van meubels; in al mijn tweedehands-enthousiasme let ik heus wel op hoe ik mijn kroost erbij laat lopen.

Ik ben geen moeder die houdt van het stylen van mijn kinderen volgens de laatste mode; ik vind het overigens leuk om te zien als andere kinderen er wél bijlopen als een hippe minivolwassene met flared broekjes en teddyfur-bomberjacks. Te schattig! Zelf heb ik daar niets mee, en ook geen zin, puf en poen voor over. Wel vind ik het belangrijk dat mijn kinderen er goed verzorgd en leuk uitzien, en vooral dat ze lekker kind kunnen zijn in hun outfits. Ik dacht nooit aan dino’s of Disney-prints te gaan beginnen, maar intussen is mijn smaak zo breed of smal als die van mijn kinders. En ja, dus ook behoorlijk afhankelijk van het aanbod van afdankers van anderen. Zielig, ouderwets of vies? Nee joh, juist helemaal van deze tijd vol verspilling en goede wasmachines! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je