Snap
  • Kind

Afval bewust wording op school

​Laatst hebben ze op de basisschool van mijn dochter het afval verzameld van anderhalve week. Dit sloeg echt werkelijk nergens op hoeveel

Laatst hebben ze op de basisschool van mijn dochter het afval verzameld van anderhalve week. Dit sloeg echt werkelijk nergens op hoeveel dit was voor een kleinere school. Ze hadden dit in een bladbak gedaan en deze middag op het schoolplein gezet, zodat je er ook echt niet omheen kon. Er was zelfs iemand aanwezig van de krant om hier een artikel over te schrijven. Er lagen echt heel veel pakjes drinken en dan allemaal van dat suikerdrink zoals wicky, ijsthee en zelfs blikje energy drink van de bovenbouw! Een aantal kinderen krijgen zelfs twee pakjes drinken per dag mee naar school.

Dit heeft wel even ogen geopend! Onze dochter krijgt altijd haar drinken mee in een eigen schoolbeker. Vaak is dit water of melk en als het al sap is, dan zonder toegevoegd suiker. Altijd in haar eigen beker dus, zodat ze niet de afvalberg van school vergroot en nee dat wordt niet thuis vanuit een klein pakje in haar beker geschonken ;-).

Nu hebben ze besloten voor ieder kind een eigen beker aan te schaffen (deze gaan bedrukt worden met naam) en deze te gaan gebruiken. De kinderen (en ouders) worden gestimuleerd om meer kraanwater te drinken. Nu denk ik ook dat ouders hier nog heel wat te leren hebben en niet alleen iets lekkers mee moeten geven aan de kinderen, maar vooral gezond. Een kind van 5-6 jaar bepaald echt niet wat hij/zij in zijn/haar rugzak gestopt krijgt (bij ons tenminste niet).

8 jaar geleden

Dat is inderdaad de bedoeling ;-)

8 jaar geleden

Goeie actie van school! Op deze manier zien kinderen ook echt de berg groeien. En waarschijnlijk besteden ze in de klas ook aandacht aan het afvalprobleem en het milieu e.d. Hopelijk laten de kinderen hun ouders weten dat ze geen pakjes meer mee wíllen nemen. Ik denk dat als school er een sport van maakt (elke week minder afval verzamelen ofzo) dat kinderen daar graag aan mee willen werken!

8 jaar geleden

Hier mogen ze het wel mee nemen en blijven nemen. Alleen willen ze de ouders en kinderen ervan bewust maken wat voor berg afval het oplevert. Kinderen mogen bij ons ook gewoon een beker mee naar school nemen die de juf of meester dan eventueel mocht dat nodig zijn open maakt. Ze krijgen dus straks allemaal een eigen beker (met naam) zodat als ze water willen drinken (ipv drinken meegenomen vanuit huis) ze dit uit hun eigen beker kunnen doen ipv een beker waar iedereen uit drinkt. Ik zou inderdaad ook geen fan zijn van een beker voor weet ik hoeveel kinderen.

8 jaar geleden

De hoeveelheid afval is dus de reden dat onze kinderen van school geen drinken mee mogen nemen. Want ze willen hier op school niet allemaal die pakjes, maar als de kinderen bekers meenemen dat vinden ze weer te lastig. Feit is dus dat mijn kinderen op een dag dat ze moeten overblijven alleen het pakje chocomel tussen de middag drinken. Ja een pakje, want een beker kan niet koel gezet worden aangezien er geen koelkast aanwezig is. Het is hier op school altijd heel erg warm dus ik vind het geen prettig idee als zo'n beker met melk of chocomel de hele ochtend in de tas ligt te broeien. Dus nemen ze maar een pakje mee. Ik heb samen met andere ouders al hele discussies gevoerd over het beleid dat ze geen drinken mee mogen nemen. Antwoord van school is dan dat ze altijd mogen drinken uit de kraan. Ja als het de juf uitkomt (dus bijna nooit) en dan moeten ze drinken uit een muffe beker waar iedereen uit drinkt. Lekker!!!