{{ message.message }}
{{ button.text }}

ADHD, toch niet zo sekse-specifiek

Druk, rondrennen, lawaai maken, dat is hoe ADHD eruit ziet. Of toch niet?

Afbeelding blog 'ADHD, toch niet zo sekse-specifiek ' Achtergrond blur afbeelding

Vaak bij ADHD denken we aan drukke jongetjes, die niet stil kunnen zitten of zich moeilijk kunnen concentreren. Jongetjes die zich zo gedragen, worden dan ook vaak snel gediagnosticeerd. Maar wat blijkt, het komt bij meisjes ook heel veel voor maar het uit zich anders.

Bij meisjes zie je vaak wel concentratieproblemen, maar in plaats van druk doen worden ze juist heel rustig. Ze staren bijvoorbeeld veel naar buiten of zitten te dromen. In hun hoofd is het een drukte van jewelste, maar de uiting slaat meer naar binnen. Omdat dit minder hinderlijk is voor de omgeving, duurt het dan ook veel langer voordat hier een diagnose word gesteld. En in erg veel gevallen, word het helemaal niet gevonden.

Doordat deze meisjes hier dan geen hulp voor krijgen, maar wel persoonlijk erg gehinderd kunnen worden hierdoor zie je vaak dat ze maar moeilijk slagen. Op school gaat het niet goed, maar ook op een sportclub kan er minder van terecht komen. En door het herhaaldelijk falen, kunnen weer andere stoornissen ontstaan. Denk hierbij aan verslaving angststoornissen of depressie.

En dit geld natuurljk niet voor alle meiden. Er zijn ook drukke meiden met ADHD, net zo goed dat er jongens zijn waarbij de ADHD ook naar binnen slaat. Het komt alleen vaker voor bij meisjes, en ook meer meisjes hebben er op latere leeftijd last van dat ze er nooit bij geholpen zijn.

Het is dus goed, als je merkt dat je dochter veel staart of zich moeilijk kan concentreren omdat ze dromerig lijkt dat toch eens na te gaan. Of wat onderzoekers ook aangeven, heeft je zoon het? Laat je dochter dan ook even nakijken. Het is erfelijk, dus het zou zomaar kunnen dat zij er toch op een andere manier ook last van heeft. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je