{{ message.message }}
{{ button.text }}

4 tips voor organisatie met kids

Wie kinderen heeft weet hoe moeilijk het kan zijn om ze te leren opruimen.... Het probleem is alleen dat kinderen natuurlijk veel liever spelen dan opruimen. Haha!

Afbeelding blog '4 tips voor organisatie met kids'

De ‘fout’ die veel ouders dan maken is de grote boze wolf spelen. Hierdoor koppelen kinderen een negatieve ervaring aan het opruimen en kan het volgens Opvoed Advies zelfs een negatief zelfbeeld veroorzaken.

De beste oplossing, naar mijn ervaring, is door het opruimen zelf een spel te maken. Hierdoor zijn kinderen zelfs blij als het tijd is om op te ruimen en met een paar tips kunnen ze er ook nog wat van leren!

Alles binnen handbereik

Het is belangrijk dat je kindje overal bij kan. Als dit niet het geval is wordt het natuurlijk lastig voor je kind om zelf op te ruimen. Dit is ontzettend belangrijk, vooral tijdens de ‘zelf-doen’ fase. Als je kind dan iets niet zelf kan of mag doen wordt hij of zij gefrustreerd en komt er van opruimen waarschijnlijk niets meer...

Maak gebruik van het juiste systeem

Door gebruik te maken van een systeem maakt je het makkelijker voor jou en voor je kind; het is namelijk veel makkelijker om te leren waar alles hoort als alles systematisch weggelegd kan worden. Een goed voorbeeld is om kleine gekleurde stickers te plaatsen op boekjes zodat je kind weet op welke plank of in welke bak dat boekje hoort.

Dit doe je door een sticker te plaatsen op de achterzijde van het boekje en een sticker van dezelfde kleur te plaatsen op de plek waar het hoort. Dit is ook een goede manier om kleurtjes te leren.

Betrek je kind bij het organiseren

Je kunt je kind ook betrekken bij het organiseren zelf. Een leuke manier om dat te doen is door samen labels te maken. Je kunt hiermee uw creativiteit de vrije loop laten gaan. Knippen, plakken, lijmen, noem het maar op.

Je kind kan ook voorwerpen leren herkennen door foto’s of plaatjes van het voorwerp dat in iedere bak hoort op de label te zetten. Je kunt het leren stimuleren door samen tijdens het opruimen een leuk spelletje maken door het voorwerp te ‘raden’. Voor de wat oudere kinderen kunnen afbeeldingen aangevuld worden door woordjes.

Wees voorbereid op verandering

Iets dat iedereen wel weet is dat kleine kinderen groot worden. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn op verandering; veranderende maten, smaken en interesses. Daarom is het superbelangrijk om ervoor te zorgen dat jouw bakjes en kasten met je kind kunnen meegroeien.

Het is dan ook de bedoeling dat het langer meegaat. Investeer daarom ook in duurzame spullen. Dit leuke kastje heb ik bijvoorbeeld laatst nog bij Staples gekocht voor €187.

Deze tips zijn bedoeld om je te inspireren om nog meer geweldige ideeën te verzinnen die misschien zelfs nog beter bij jouw eigen situatie passen. Hebben jullie nog leuke tips voor mij?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je