{{ message.message }}
{{ button.text }}

1,5 of 2,5 jaar kleuteren?!

​Ons dametje is jarig in januari. Heeft dus haar eerste schooljaar half meegemaakt. Inmiddels zit dametje 1,5 jaar op school en doet het sup

Afbeelding blog '1,5 of 2,5 jaar kleuteren?!'

Ons dametje is jarig in januari. Heeft dus haar eerste schooljaar half meegemaakt. Inmiddels zit dametje 1,5 jaar op school en doet het super goed. De cito toetsen daar draait ze haar hand niet voor om. Met een uitstekend goed resultaat kwam ze dan ook thuis. Wat waren wij super trots. Dat ze erg slim is voor haar leeftijd wisten we al. Op school zijn ze hier in de eerste weken voor haar schoolcarrière ook al achtergekomen. Nu in haar eerste volle jaar zijn ze haar aan het testen op hoogbegaafdheid. Dit door haar goed te observeren, door de leraar vragenlijsten in te laten vullen en door ons dit ook te laten doen. De grote vraag is dan nu ook gaat ze naar groep 3 of blijft ze een kleuter en gaat ze naar Groep 2 (ze heeft afgelopen jaar al veel meegedaan met groep 2).

Ik heb dit dan ook van de week aan haar leraar gevraagd. Echter is hij van mening dat ze beter af is voor komend jaar Groep 2 te doen. Ze zou sociaal emotioneel er nog niet aan toe zijn om door te stromen (ze is dan de jongste in de klas). Uitleg hiervoor was dat ze erg aan de leraar hing, plakte of hoe je dat ook wilt noemen. Thuis plakt ze ook erg aan mij en haar vader. Ik denk dat, dat is omdat ze van ons meer kan leren dan dat ze van haar broertje kan. Ze is heel de dag door bezig met lezen en schrijven. Ze is hier aan toe en wil het zo ontzettend graag! Thuis oefenen we dan ook veel met lezen en schrijven.

Kijk, begrijp me niet verkeerd, de leraar heeft absoluut wel een goed inzicht over mijn dochter hoor. En op zich denk ik dat 2,5 jaar kleuteren niet slecht voor haar zal zijn, mits ze haar genoeg uitdaging kunnen geven. Ik wil niet dat ze school saai gaat vinden (vooral niet als ze dokter wil worden, dan heeft ze nog even te gaan). En ik denk dat die uitdaging moeilijk gaat worden. Leraar geeft ook aan dat ze de lessen en werkjes van groep 3 wel aan zou kunnen. Sociaal emotioneel denk ik zelf dat ze het ook wel zou kunnen. Vorig jaar had ze vriendjes die zaten in groep 2, dit jaar dus in groep 3. En daarvan waren er zelfs een aantal op haar kinderfeestje. Voor schooltijd speelt ze ook met hun.

Ik wil geen zeurende ouder zijn die wil dat haar kind doorstroomt omdat ik dat wil. Ik wil alleen dat mijn kind uitgedaagd blijft worden op haar niveau. En dat niveau ligt een stuk hoger dan de andere kinderen van haar jaar. Ook wil ik dan liever dat ze "maar" 1,5 jaar kleutert dan later eventueel een groep overslaan. Dan zijn ze er meer van bewust dat ze "anders" zijn. Nou ja, echt anders bedoel ik weer niet maar slimmer zijn is misschien een betere uitdrukking.

Mijn gevoel voor nu zegt: vraag een gesprek aan met de leraar (dat overigens sowieso) en praat met hem over de uitdagingen die ze mijn dochter kunnen geven. Ik wil vooral niet gaan zeggen of pushen om haar naar groep 3 te laten gaan. Als zij denken dat ze daar nog niet klaar voor is, dan is dat zo. Ik hoop alleen van harte dat ze mijn dochter niet teleur zullen stellen volgend jaar en ik hoop ook van harte dat ze de juiste keuze maken en achteraf na bijvoorbeeld een half jaar geen spijt hebben en zeggen: misschien had ze het toch wel aangekund en hadden we haar toch wel door moeten laten gaan.

Ik ben benieuwd. Hebben jullie nog tips?!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je