{{ message.message }}
{{ button.text }}

1+2 of toch maar apart?

Op basisscholen worden keuzes gemaakt wat betreft de groepsindelingen. Mede om financiële redenen zijn groepen soms groot of worden combinaties gemaakt.

Afbeelding blog '1+2 of toch maar apart? ' Achtergrond blur afbeelding

Toen ik nog op de pabo zat, had ik daar ook mee te maken: combinatiegroepen. Ik kan me een groep 3 / 4 combi nog goed herinneren. Persoonlijk vind ik dat geen prettige combi, omdat in groep 3 een belangrijke basis wordt gelegd voor de daarop volgende jaren en de combinatie het lastig maakte om alles er uit te halen wat erin zat, althans, zo voelde ik het toen. De combi 2 / 3 vind ik interessant. Waar ik hem voorbij hoorde komen toen ik nog als onderwijsadviseur werkte, was dat altijd een heel bewuste keuze o.a. met het oog op het belang van spel, ook voor groep 3 leerlingen. Kleutergroepen worden ook regelmatig gecombineerd. Op de school van mijn zoontje zijn er zowel losse kleutergroepen als combi's. En daar heb ik nou veel minder moeite mee, nee, ik vind het zelfs heel goed, die combi 1 / 2. Natuurlijk snap ik best de voordelen van een 'losse' groep 1 met jongste kleuters. Er is vast meer aandacht mogelijk voor instromers gedurende het jaar, aansluiten op het specifieke niveau is makkelijker, waardoor de juf (of meester, al ben ik die zelf nog niet tegengekomen) ook gerichte activiteiten op niveau kan aanbieden. Zo zal een leerkracht bij een 'losse' groep 2 wellicht ook meer aan voorbereiding op groep 3 kunnen doen. Maar bij de combi 1 / 2 denk ik direct aan 'van elkaar leren', jonge kleuters zien al veel van de oudste kleuters en de oudsten kunnen de jongsten helpen. Ik ken de beweegredenen van de school hier om het niet te doen en toch had ik het prima gevonden als m'n zoontje in zo'n combi was gezet, had hij al wat op kunnen pikken van de oudere kids. Hoe leuk de activiteiten ook zijn die worden bedacht, iets nieuws komt er zelden voorbij, zeker de woordenlijsten bij de thema's van Ik & Ko zijn enigszins lachwekkend, want er staan enkel hele basic woorden op de lijst die zelfs zusje al kent. Voordat er allemaal kritiek komt hierop, natuurlijk weet ik dat het niet enkel gaat om leren (spelen is veel belangrijker, maar in spel kunnen genoeg leerelementen verstopt zitten of gestopt worden) en heeft mijn zoontje op andere vlakken nog wel wat te doen (hij is geen groot teken-fan bijv. en is best een beetje verlegen, dus op heel andere vlakken kan hij absoluut groeien, ook in deze groep), maar een klein stemmetje in me zegt soms dat hij wat meer uitdaging zou mogen hebben...

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met losse kleutergroepen of een combi waar je kind in zit of heeft gezeten!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je