{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kind en media-hoe ga je er verantwoord mee om?

Een aantal jaren geleden waren kinderen al blij als er Sesamstraat op televisie kwam, tegenwoordig is er op alle fronten veel meer keuze. Je hebt meerdere kinderzenders, de kasten staan bij veel gezinnen vol met dvd`s en vrijwel iedereen heeft een computer en / of tablet. Kind en media, hoe ga je er nu eigenlijk verantwoord mee om?

Afbeelding blog 'Kind en media-hoe ga je er verantwoord mee om?'

Kind en media-ontspannend of inspannend?

Media kan voor een kind zowel ontspannend als inspannend werken. Maak hier als ouder dan ook een duidelijk onderscheid in. Komt je kind moe thuis van school dan is een vrolijk filmpje kijken of muziekje luisteren op bijvoorbeeld de tablet een prima idee. Dit werkt dan ook even heerlijk ontspannend. Doet je kind educatieve spelletjes op de computer? Hartstikke goed natuurlijk dat hij op deze manier leert lezen, schrijven of getallen leert herkennen, maar houdt er wel rekening mee dat dit behoorlijk inspannend kan zijn. Dit geldt ook voor een educatief of druk programma op televisie.

Stel regels op!

Laat je kind niet onbeperkt televisie kijken of achter de computer hangen maar stel duidelijke regels op. Bij het opstellen van deze regels kijk je natuurlijk ook naar de leeftijd van je kind. Voor een kind van 6 jaar is één uur computer/ televisietijd per dag al meer dan voldoende. Eventueel kun je de tijdslimiet nog wat afbakenen door je kind eerst een kwartiertje een leerzame activiteit te laten doen, zodat hij daarna een kwartiertje een ontspannend spelletje mag spelen.

Let op de leeftijd!

Houdt altijd rekening met de leeftijd van je kind. Een televisieprogramma of computerspel geeft niet voor niets een leeftijdsgrens aan. Zo voorkom je dat je kind s-nachts wakker ligt van ‘iets engs’ dat hij overdag op de computer of op televisie heeft gezien.

Geen twee dingen tegelijk!

Zet geen televisie aan terwijl je kind lekker aan het spelen is. Dit zorgt al snel voor teveel prikkels. Bovendien is het op deze manier logisch dat je kind eerder stopt met zijn andere activiteit om vervolgens televisie te gaan kijken. Ook vlak voor het slapengaan nog een druk programma kijken of spelletje doen is geen goed idee.

Geef zelf het goede voorbeeld!

Bijna niemand kan meer zonder zijn tablet, computer of telefoon. Sommige mensen gaan daar zelfs heel ver in en checken vrijwel ieder moment van de dag hun email of social media. Betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je je met je telefoon in de weer bent terwijl je eigenlijk met de kinderen aan het spelen bent? Geef dan zelf het goede voorbeeld en leg die telefoon of tablet eens een dagdeel weg.

Hoe ga jij zo verantwoord mogelijk om met de combinatie kind-media? Zijn er bepaalde regels in huis of is dat niet nodig? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je