{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kerstdiner hier, kerstdiner daar, dat wordt weer koken

Kerst gaat vaak toch best wel om eten. Hier een paar tips hoe je dit kunt aanpakken zonder de hele dag in de keuken te hoeven staan.

Afbeelding blog 'Kerstdiner hier, kerstdiner daar, dat wordt weer koken'

Zelf ga ik vooral naar anderen met kerst. Ik hoef dus niet veel te koken. Heerlijk, geen stress voor mij dus. Echter voel ik de kookdruk van mijn schoonmoeder en vroeger van mijn eigen moeder wel. Daarom een paar tips hoe je toch een gezellige volle eettafel kunt hebben zonder de kookstress.

Tip 1: Ga lekker bij anderen eten. Dat doe ik in ieder geval. Haha.

Tip 2: Gourmetten, zoals de reclame van de plus al aangeeft. Het is niet voor niks zo populair. Dit gaan wij vanavond doen. Ik heb er nu al zin in.

Tip 3: Ga uiteten. Dit is vooral fijn als je niet met een hele grotere familie bent en geen rekening hoeft te houden met kleine kinderen. Ik ben sushi wezen eten op de 23ste met de vriendengroep van mijn man, dit was erg gezellig.

Tip 4: Laat iedereen wat te eten meenemen. Dit hebben wij gisteren met kerstavond gedaan en dit was een groot succes. Vorige jaren kookte mijn schoonmoeder kerstavond en 2e kerstdag en dat was toch best wel veel werk voor haar. Dit jaar hebben we dit dus geprobeerd en de tafel stond echt vol met heerlijk eten en iedereen vond het te gek. En het fijne eraan is, iedereen heeft een klein beetje inbreng in het kerstdiner zonder dat iemand stress voelt. We hadden uiteindelijk doperwtensoep met munt, wrap rolletjes met verschillende vulling, kip piri piri, kalkoen, Surinaams broodje kip (ja wel veel gevogelte dus maar dat was helemaal niet erg), lasagne, salade, en als toetje aardbeien mascarpone trifle (die had ik gemaakt). Die is trouwens best makkelijk te maken, dit kan al een dag van te voren en is altijd een succes maar wel erg machtig.

Tip 5: Wissel af. Mijn schoonfamilie viert kerstavond altijd samen met een andere familie samen. De afgelopen jaren hadden ze de afspraak elk jaar afwisselend bij een van de families thuis te eten. Die familie kookt dan ook. Dit betekend dat je één jaar wel wat kerstkookstress hebt maar de het andere jaar heerlijk alleen maar hoeft aan te schuiven. Dit jaar hebben we dit niet gedaan omdat het niet handig was met Nino om bij die familie te gaan eten. Dan hadden we heel vroeg weer weg moeten gaan, bij mijn schoonouders konden we hem gewoon op bed leggen, mede daardoor en omdat die familie het nogal stressvol vond om voor 10 man te moeten koken hebben we dit jaar dus iedereen wat laten mee brengen het gewoon bij mijn schoonouders thuis gevierd.

Tip 6: Maak niet elke dag een groot spektakel van het eten. Je eet al zoveel met kerst dat het ook best lekker is één avond tussendoor minder grootst te eten. Dit betekend ook niet dat het minder lekker of minder gezellig hoeft te zijn. Je kunt bijvoorbeeld kleine hapjes a la tapas doen. Lekker brood met dipjes, een kaasplankje, een salade of een soepje.

Tip 7: Maak dingen die je al eerder gemaakt hebt en die je al van te voren klaar kunt maken. Dit helpt met de stress op het laatste moment. Kook dingen waarvan je weet dat ze goed gaan, dit helpt enorm, daarom heb ik ook de trifle gemaakt. En als je veel van te voren al klaar hebt hoef je alleen nog even wat laatste garneringen toe te voegen, dingen op te warmen en sta je niet in je mooie kerstoutfit zwetend in de keuken.

Zelf probeer ik overdag rustig aan te doen met eten en lekker te gaan sporten zodat de avonden niet te veel worden. Ik heb toch wat moeite mij in te houden met zo veel lekkers op tafel. Na een avond sushi, een avond van alles wat, ga ik vanavond dus gourmetten en hebben we morgen een klassiek kersteten, dus ik ga nog even door. Ik hoop dat jullie ook een heerlijke, fijne, gezellige en lekkere kerst hebben. En ik ben benieuwd hoe jullie het aanpakken, ben ik nog een super tip vergeten?

Tags: #Mom life, #Food

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je