{{ message.message }}
{{ button.text }}

Jong moeder worden

en de vooroordelen hiervan

Afbeelding blog 'Jong moeder worden'

Voor hedendaagse begrippen was ik vrij jong zwanger, ik was namelijk 22 toen ik (bewust) zwanger raakte. We woonden samen, de basis was goed en we waren er klaar voor. Waarom niet? Hoewel we toentertijd pas 1 jaar samen waren, was voor ons duidelijk dat het goed zat en zo begon onze reis. 

Ik stopte met mijn pil en na drie maanden was ik zwanger, toevallig tegelijkertijd met meerder vriendinnetjes, zo leuk! De eerste maanden waren onwijs spannend, het kindje in mijn buik was nog ons geheimpje en het voelde zo goed. Rond de 10 weken hebben wij het onze ouders verteld. We hadden een koffertje gemaakt en hierin een rompertje gedaan, een boekje en een speen. Een logeerkoffertje. De reacties waren zo leuk! Ook mijn zussen vonden het geweldig om tante te worden. Gelijk al trots! 

Binnen de familie zat het goed, maar er kwamen van buitenaf ook veel vooroordelen en vragen. "Was het een ongelukje of was het gepland?" Overigens, hoe brutaal ik de vraag stiekem vond, was ik blij als mensen het direct vroegen. Dan kon je in ieder geval er een antwoord op geven, hoewel ik daardoor ook altijd het gevoel had dat ik ons moest verdediging en zo overtuigend mogelijk moest zijn. Op een één of andere manier voelde het altijd alsof mensen het niet geloofden. Ook kreeg ik de opmerking: "Ja ik begrijp wel dat je het wilt houden.". Euh… het was een bewuste keuze.. 

Toen het uiteindelijk niet zo lekker ging met Senn, we hebben gewoon echt de vuurdoop gehad, kregen we vaker te horen: "Had het niet verstandiger geweest om te wachten?" Iets waarmee je precies niet kunt. Senn was zo gewenst, het ging niet goed, maar dit zou 10 jaar later ook zo geweest zijn. Net zo zwaar, net zo vermoeiend. En tuurlijk ik was jong (Peter 28, dat was blijkbaar wel oké), maar dit maakte mij echt geen slechtere moeder. Toch moesten we continu vechten omdat we jonge ouders waren, hierdoor werden we soms bestempeld als onwetend ofzo.. Ik weet het niet, maar knap lastig was het wel. 

We stonden en staan 100% achter de keuze om jong papa en mama te worden. Het is zo leuk! 

Ben jij jong vader of moeder geworden?

Liefs, 
Erin

www.instagram.com/miniliefde 

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je