{{ message.message }}
{{ button.text }}

Jong geleerd is oud gedaan!

Jong geleerd is oud gedaan, ook als het gaat om de financiële zelfredzaamheid van een kind.

Afbeelding blog 'Jong geleerd is oud gedaan!' Achtergrond blur afbeelding

Deze week is het de week van het geld, doel van deze week is om kinderen om te laten gaan met geld. Hoe jonger kinderen de waarde van het geld leren en leren hoe met geld om te gaan, hoe beter de basis voor financiële redzaamheid op latere leeftijd is. Ik denk dan gelijk: “Laten we het niet alleen aan kinderen leren, maar aan een ieder die dat nodig heeft”. Hoeveel programma’s zijn er tegenwoordig wel niet met mensen met financiële problemen? Ik wil hiermee niemand tegen het been stoten, want soms overkomen je dingen die je niet had kunnen voorkomen, maar ik denk wel dat sommige mensen ondersteuning bij hun financiën zouden moeten krijgen.

Wij proberen onze kinderen nu al de waarde van geld mee te geven. Ze hebben een kassa, waarmee ze van kleins af aan al met (nep) geld kunnen spelen. Natuurlijk zijn ze hier nog niet heel bewust bezig geweest met de waarde van het geld, maar ze leren op deze manier wel dat er geld betaald moet worden om iets te kunnen kopen.

Naast deze speelgoedkassa, hebben alle drie de kinderen een spaarpot waar ze hun geld in bewaren en sparen. Geld wat ze krijgen voor het doen van klusjes, zakgeld en geld wat ze voor andere dingen krijgen gaat gelijk in de spaarpot. De oudste was ongeveer 4 jaar toen hij een spaarpot kreeg, de andere twee waren wat jonger, omdat ze dit bij de oudste hadden gezien en het ook graag wilde hebben. Ditzelfde geldt voor het krijgen van zakgeld, de oudste krijgt zakgeld (en is zich ook bewust van de waarde) en de andere twee krijgen ook zakgeld. Het bedrag wat ze krijgen is overigens niet hetzelfde, dit verandert per leeftijd.

Mijn oudste is nu 7 jaar en is echt bezig met geld en de waarde er van. Als hij in een winkel is, kijkt hij nu ook naar hoeveel iets kost, op deze manier leert hij ook de waarde bij een product. Soms geef ik hem het geld om boodschappen te doen en mag hij gaan rekenen of hij genoeg heeft om alle producten die hij wilt te kopen. Hij vindt dit erg leuk en tevens stimuleer ik hem op verschillende manier. Hij leert de waarde van het geld, hij leert wat hij kan kopen voor een bepaald bedrag en hij leert nog beter rekenen.

We vinden het niet alleen belangrijk dat de kinderen leren sparen voor iets wat ze graag willen hebben, maar vinden het ook belangrijk dat ze het geld leren uitgeven. En als ze dan geld uitgeven, dat ze dan dus minder overhouden voor iets anders. Ze hadden voor hun verjaardag geld gekregen van de familie, tevens hadden ze in hun spaarpot ook nog geld gespaard. De oudste en de middelste wilden heel graag een space scooter kopen, dus hebben we de spaarpotten op z’n kop gegooid en samen geteld of ze daar genoeg geld voor hadden. Beiden hadden genoeg in hun spaarpot, maar het kopen van een space scooter, betekent dus wel dat er geen geld meer in de spaarpot zit voor iets anders.

Hopelijk helpt dit inderdaad om een basis te leggen voor een latere financiële zelfredzaamheid, maar daar komen we in de loop der tijd waarschijnlijk vanzelf achter!

Hoe leren jullie de kinderen om te gaan met geld?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je