{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Jeej ik mag zeuren tegen m'n kids!!

Zeur jij ook wel eens tegen je kinderen? Voelt vaak helemaal niet leuk, maar het blijkt nog niet eens zo slecht te zijn.

Afbeelding blog '​Jeej ik mag zeuren tegen m'n kids!!' Achtergrond blur afbeelding

We hebben denk ik allemaal wel eens van die dagen of soms zelfs periodes waarin we het gevoel hebben, alleen maar te zeuren tegen onze kinderen. Vooral als er wat puberale trekken om de hoek komen kijken, die we met man en macht in toom proberen te houden. Precies zo een moment waar ik momenteel in zit en al dagen het idee heb dat ik alleen maar continue heel streng ben. En dat voelt toch wel heel onprettig, want dat wil ik natuurlijk helemaal niet.

Per toeval kwam ik net langs een onderzoek, waaruit is gebleken dat zeuren ook heel goed bleek te zijn. Het was wel een onderzoek onder meisjes tussen 13 en 14 jaar met milde moeders en moeders die een hoge standaard stellen aan hun dochters. Wat het effect is op jongens, word niet weergegeven maar ik kan mij niet voorstellen dat het een gigantisch verschil moet uitmaken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat dochters van de strengere moeders, succesvoller bleken. Deze meiden studeerden vaker door ná de middelbare school en hadden een betere kans op een betere baan. Daarnaast kwamen tienerzwangerschappen ook minder voor.

Mijn kinderen zijn nog een heel stuk jonger, maar dat dit op een eerder moment ook al effect heeft is niet heel gek gedacht. Het gaat er uiteindelijk om dat je je kinderen een bepaalde standaard meegeeft of bepaalde grenzen meegeeft, zodat ze weten wat er verwacht word. Eerdere onderzoeken hebben al meerdere malen aangetoond dat grenzen stellen voor jonge kinderen heel belangrijk is. En de kans is groter dat wanneer je grenzen stelt op jonge leeftijd, je ook makkelijker bepaalde standaarden stelt voor je kinderen op oudere leeftijd.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je standaarden geeft die haalbaar zijn, maar waar wel voor gewerkt moet worden. Het is oneerlijk om van je kind VWO-niveau te verwachten wanneer het VMBO-niveau heeft. Dit kan je kind juist weer heel onzeker maken, want het zal altijd falen. Ik las ook een uitspraak van, ik dacht Einstein; 'Everybody is a genius, but if you judge a fish by it's ability to climb trees, It will live it's whole life believing he is stupid. '

Ofterwijl, iemand tegen onhaalbare lat af te meten, zal iemand continue het idee geven dat het niet goed genoeg is. Wees dus realistisch, want iedereen is slim op zijn of haar eigen manier.

Maar de boodschap, zeuren mag, grenzen stellen is goed en een realistisch standaarden stellen werkt zelfs motiverend. Heb je het gevoel dat je weer aan het zeuren bent, ga na waar je over zeurt. Misschien dat het je kind juist heel erg kan opbouwen! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je