{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je kind bloot stellen aan bloot

Voor de ene ouder is bloot gewoon bloot. De andere ouder schermt dit zoveel mogelijk af. Maar in bad met papa is raar?

Afbeelding blog 'Je kind bloot stellen aan bloot'

Ik had vandaag een discussie op werk. Nou ja, het was eigenlijk niet zozeer een discussie aangezien we het allemaal met elkaar eens waren. We hadden het over de drukke avonden na werk. Waarbij je haastig moet koken en daarna je kinderen nog in bad moet doen en wie van de 2 dit doet. Nu gaat mijn man geregeld met mijn oudste dochter douchen. Ze wordt in mei 6. Ze kijkt er echt naar uit. Vaak gaat er ook nog een pop mee in de douche. Ze vindt het heerlijk! Prima toch ?

De zus van een collega doet altijd het bad ritueel met haar dochters. Hun vader houdt zich daar afzijdig van. Hij zegt ook dat de moeders dit behoren te doen. Hij wil ook niet dat zij hem bloot zien. Het is natuurlijk ook een kwestie van opvoeding en waar jij jezelf prettig bij voelt. De ene ouder maakt er geen probleem van, van bloot. De andere toont wat meer gêne.

Blijkbaar is het niet voor iedereen zo normaal als dat het voor ons is. Laatst werd een man die met zijn eigen dochtertje in bad zit als pedofiel bestempeld. Hij zit in bad met zijn eigen kind. Zijn eigen vlees en bloed. Dat is toch juist lief? Voor kinderen is bloot gewoon bloot. Zij leggen totaal niet de associatie met seksualiteit. Alleen omdat hij een man is, is er veel ophef over. Bad tijd is leuk. Kinderen ervaren in bad gaan als iets gezelligs. Ze moeten al zoveel. Netjes met bestek eten, niet smakken, beleeft zijn. Douchen of badderen is ook iets wat noodzakelijk is en moet, maar dat is iets wat kinderen leuk vinden.

Als de pubertijd op komt zetten dan veranderd dit. Dat is logisch. Dan krijgt bloot ineens een ander betekenis. Ook als je je er zelf niet meer prettig bij begint te voelen als ouder, dan is het een ander verhaal.

Ons beeld van wereld is vertroebeld. Dat is duidelijk. Zo ook het beeld van een vader naar zijn kind toe. Door alle zaken die je regelmatig in het nieuws hoort over pedofilie wordt er met een ander licht naar vaders en dochters gekeken. Is een vader dan automatisch een pedofiel omdat hij met zijn dochter doucht of in bad gaat?

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 8 jaar was. De weekenden bij mijn vader sliepen mijn zusje en ik om en om bij hem in bed. Dat vonden wij fijn. We mistte onze vader ook en zo waren we dicht bij hem. Ik denk dat je als ouder gewoon moet doen waar jij je goed bij voelt en zoals ik al eerder aan gaf, als het raar wordt voor jou of je kind dan stop je er mee. Voorlopig hoop ik dat mijn meiden van bijna 6 & bijna 2 nog lekker vaak met papa of mama willen douchen of badderen. Want niet alleen zij vinden het leuk. Wij ook.

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je