{{ message.message }}
{{ button.text }}

It takes a village to raise a child

Een mooi gezegde met een kern van waarheid. Opvoeden doen we niet alleen, maar wat als een complete vreemde zich ermee gaat bemoeien?

Afbeelding blog 'It takes a village to raise a child' Achtergrond blur afbeelding

Ik stond in de supermarkt voor een snelle boodschap met mijn ondernemende peuter loslopend en drukke dreumes tegen wil en dank vastgesnoerd in de draagzak. Na een overlevingstocht door de supermarkt waren we eindelijk bij de kassa aangekomen. Nog even kijken wat er in het kortingschap staat, de boodschapjes aftikken en op naar huis.

Ik begeef me naar de kassa en leg mijn spullen op de band. Peuterlief staat gebiologeerd te kijken naar een zak M&M’s in het kortingschap. Ik roep haar en zeg dat we af gaan rekenen. Of ze nú komt. Haar handjes reiken naar de kleurrijke zak. Ik sla het gade, wachtend wat er gaat gebeuren. Achter mij hoor ik ineens ‘eh-eh’ -je weet wel die afkeurende klank die volwassenen gebruiken om kinderen duidelijk te maken dat iets niet mag-. En beetje verbaasd denk ik dat ik dat vast niet goed gehoord moet hebben. Ondertussen loop ik naar mijn kleine ondernemer toe, laat haar de zak terug leggen en nemen we ons plekje in de rij weer in.

Ik sta bij de kassa en ga afrekenen. Mijn peuter heeft bedacht dat het hekje dat als afscheiding tussen twee kassa’s staat ook wel kan dienen als klimrek. Ik zie het potentiële gevaar, maak een risico-inventarisatie en zeg tegen de jongedame dat ze op moet letten, want het is geen klimrek en er staan mensen om haar heen die ze pijn kan doen en dat is niet de bedoeling. Opnieuw hoor ik een stem ‘pas op, niet doen’. Alsof mijn ouderlijk toezicht en ingrijpen onvoldoende is. Alsof ik het niet goed aanpak en ik hulp nodig heb.

Ja, ik heb wel eens hulp nodig, nee, ik doe het niet perfect en ‘it takes a village to raise a kid’. Maar lieve mevrouw, wat mij betreft maakt u geen deel uit van mijn village op dit moment. Dit voelt meer als gezagsondermijning dan hulp. Meer als berisping op mijn handelen dan verhelderende inzichten. Ik word er niet wijzer van en als ik al iets word, is het gefrustreerd.

It takes a village to raise a kid. Niet altijd heb ik de ‘village’ voor het uitkiezen, niet altijd hoeft dat ook. Soms is een interventie van een vreemde best op zijn plaats. Maar soms, soms mag de village wel even op zijn plek blijven zodat het kind door zijn ouder opgevoed kan worden.

Heb jij ook wel eens gewenste of ongewenste hulp uit je omgeving gekregen? Hoe reageer jij daarop? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je