{{ message.message }}
{{ button.text }}

Interieuradvies voor een kindvriendelijk huis

Afbeelding blog 'Interieuradvies voor een kindvriendelijk huis'

Kinderen zijn vreselijk ondernemend en zien nog geen gevaar. Zodra je kinderen krijgt is het dan ook belangrijk om je huis kindvriendelijk te maken, maar hoe?

Wanneer begin je je huis kindvriendelijk te maken?

Een baby ligt nog lekker stil en ligt veilig in de box,  het bedje of zit op schoot bij zijn ouders. Maar als je kindje gaat kruipen en lopen is er werk aan de winkel, niets is meer veilig en voor de zekerheid moet je alles in huis goed checken en kijken waar er eventueel gevaar op de loer ligt. Wees hier vroeg bij want je weet nooit wanneer het kruipen of lopen begint. Over het algemeen gaan kindjes rond een maand of 6 kruipen/tijgeren. Begin dus je huis kindvriendelijk te maken als je kindje ongeveer 4 maanden oud is. Beter te vroeg dan te laat!

Veiligheid in je huis creëren

  • Stopcontacten beveiligen: De kinderstopcontacten moeten worden bevestigd op de open en gevaarlijke stopcontacten. Dit zijn plastic plaatjes die precies in de opening van het stopcontact kunnen worden geplakt, zodat kinderen er niet met hun vingers of met scherpe voorwerpen in kunnen friemelen. De lage stopcontacten zijn hierbij extra belangrijk, maar ook de hoge dienen voor de zekerheid beveiligd te worden. Je weet immers nooit wanneer je kindje begint met klimmen en er alsnog bij kan.
  • Traphekjes: Ook een belangrijk punt in dit rijtje. Dit kan je beter zo snel mogelijk kopen en bevestigen bij de trapgaten. De traphekjes kun je kopen in houten en ijzeren uitvoeringen. Ze zijn superveilig en je hoeft je dus niet druk te maken als je op dezelfde verdieping bent en even iets moet opruimen etc. de sloten van de traphekjes zijn zo gemaakt dat de kinderen het niet open kunnen maken.
  • Veiligheidshaakjes: De keuken is natuurlijk erg interessant voor kinderen maar ook erg gevaarlijk, er zijn genoeg scherpe voorwerpen aanwezig in de keuken waar je kindje zichzelf of een ander mee kan verwonden. Ook de schoonmaakmiddelen moeten uit de buurt van kinderen gehouden worden. Er zijn haakjes verkrijgbaar die je kunt bevestigen op de keukendeurtjes en lades zodat een kind ze niet open krijgt. Deze haakjes kun je natuurlijk ook toepassen op andere kasten in huis waar je kostbare spullen hebt staan. (Je kunt natuurlijk ook wat hierboven beschreven is zonder veiligheidshaakjes doen en alles wat schadelijk kan zijn hoog in de keuken neerzetten.)
  • Een kindje dat kruipt, staat of begint met lopen valt vaak en is ook nog wat instabiel. Tafels en kasten met scherpen hoeken ter hoogte van je kindje kun je het beste 'stomp' maken door middel van driehoekjes die je op de hoeken kunt bevestigen (te koop bij verschillende doe-het-zelf winkels. Naderhand kun je die er weer gemakkelijk vanaf halen.
  • Het gasfornuis is natuurlijk erg gevaarlijk. Kindjes kunnen zich eraan branden of zelfs een pan over zich heen trekken. Hiervoor bestaan ijzeren rekjes die je op het keukenblad kunt klemmen zodat je kindje er niet bij kan.
  • Als je kindje groot genoeg is en in het grote bad mag douchen of badderen koop dan een antislip-mat zodat je kindje niet onverwachts uitglijdt en blijf er altijd bij.
  • Vingers tussen de deuren. Hiervoor zijn zelfs producten op de markt gebracht. Er bestaan strips die je aan de scharnierkant bevestigd zodat ze er niet met hun vingers tussen kunnen komen. Deuren slaan ook wel eens dicht, je kunt een soort klemmen kopen van foam die je om de deur heen kunt klemmen.
  • Glasfolie kun je over spiegels en ramen plakken, dit is een folie waar je gewoon doorheen kunt kijken, maar het glas bij elkaar houdt als het breekt en dus ongelukken voorkomt.
  • Wees voorzichtig met planten en bloemen, onderzoek of ze giftig zijn. Kinderen zijn nu eenmaal onderzoekers en stoppen van alles in hun mond. Er bestaan ook roosters die je om de plant heen kunt doen zodat ze niet bij de aarde kunnen.

Natuurlijk kun je ongelukken nooit helemaal voorkomen, maar met deze tips kom je een heel eind! Welk interieuradvies heb jij voor het kindvriendelijk maken van je huis?

Geschreven door mama Nikki

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je