{{ message.message }}
{{ button.text }}

Interactief voorlezen

Interactief voorlezen is nog eens extra leuk en leerzaam. Interactief voorlezen wil zeggen dat je tijdens het voorlezen regelmatig contact maakt met je kind

Afbeelding blog 'Interactief voorlezen'

Voorlezen is leuk en leerzaam, dat weet iedereen. Interactief voorlezen is nog eens extra leuk en leerzaam. Interactief voorlezen wil zeggen dat je tijdens het voorlezen regelmatig contact maakt met je kind. Zo wordt het verhaal een stuk levendiger en denkt je kind zelf mee. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel prettig, maar hoe lees je je kind nu op een goede manier interactief voor?  

Interactief voorlezen: alleen maar voordelen!

Op de eerste plaats maak interactief voorlezen het voorlezen gewoon veel leuker. Het verhaal wordt spannender en je kind leeft helemaal mee met de hoofdpersoon uit het boekje, maar daarnaast is interactief voorlezen vooral extra leerzaam. Je prikkelt op deze manier de fantasie van je kind en bovendien is het goed voor het concentratievermogen, de woordenschat, de taalontwikkeling en het taalbegrip van je kind.  

Interactief voorlezen: de voorbereiding

Het boek zelf is natuurlijk de basis van interactief voorlezen op een goede manier. Kies een boekje dat bij de leeftijd en belevingswereld van je kind past. Plast je kind sinds kort op het potje? Kies dan een boekje over zindelijkheid. Zit je kind net op zwemles? Dan is een boekje over dat onderwerp natuurlijk erg leuk. Bij jonge kinderen is het belangrijk om een boek te kiezen met veel plaatjes. Een boekje met alleen maar woorden spreekt een peuter of kleuter nog niet aan. Ga eventueel samen naar de bibliotheek, zodat jullie samen een boekje kunnen uitzoeken. Naast het boek is de plek waar je gaat voorlezen ook erg belangrijk. Lees niet voor in een hectische omgeving of met de televisie aan, maar kies een rustige, vaste plek. Denk hierbij aan de slaapkamer van je kind of samen op de bank.

Interactief voorlezen: hoe doe je dat?

Begin altijd met het tonen van de kaft. Zo krijgt je kind al een beeld waar het boekje over gaat. Heb regelmatig oogcontact met je kind. Neem af en toe een pauze en stel dan open vragen over het verhaal. Bij jonge kinderen kan je natuurlijk ook vragen of de plaatjes stellen. Praat niet op monotone toon, maar probeer te variëren met de toonhoogte. Dit maakt het voorlezen veel spannender en zorgt ervoor dat je kind de aandacht goed bij het verhaal kan houden. Zorg dat je mimiek ook mee doet met het verhaal. Lees nooit te lang voor. Stop desnoods halverwege het boekje en lees de rest de dag daarna weer voor. Neem de tijd! Als je alles snel, snel wilt doen voelt je kind dat gegarandeerd aan en wordt het voorlezen een stuk minder prettig voor jullie allebei. Stop niet abrupt met voorlezen. Roep niet 'uit' maar werk toe naar het einde en bespreek het verhaal na. Eventueel kun je afsluiten door samen met je kind een liedje te zingen over het onderwerp van het boekje.  

Heel veel voorleesplezier!      

Lees jij je kind interactief voor en heb je nog tips voor andere moeders? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je