{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ineens staat jouw gezin er alleen voor...

Nee... Hier wil je geen seconde over nadenken. Begrijpelijk. Toch willen we het aankaarten, want ook minder leuke dingen moeten af en toe besproken worden... Lees in dit artikel waarom het verstandig is om over je eigen uitvaart na te denken. Hoe akelig het ook klinkt.

Afbeelding blog 'Ineens staat jouw gezin er alleen voor...'

Sta jij midden in het leven?

Je eigen uitvaart, misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan... Als je midden in het leven staat, druk bent met je gezin en je werk, is nadenken over je eigen uitvaart wel het laatste waar je mee bezig wil zijn. Waarschijnlijk heb je al genoeg andere zaken aan je hoofd als moeder zijnde. Zoals ervoor zorgen dat je kinderen gezond eten, op tijd op school zijn en schone kleding in de kast hebben liggen. Het kan ook zijn dat je er wél eens over nagedacht hebt, bijvoorbeeld na het plotseling overlijden van iemand in je naaste omgeving. Vaak word je pas bewust van de impact van een sterftegeval als je het van dichtbij meemaakt.

Er komt veel af op nabestaanden, niet alleen moeten ze het rouwproces doorlopen, meteen worden zij met de neus op de feiten gedrukt en moeten ze keuzes maken over de uitvaart. Als het erop aankomt, wil je je dierbaren op een zo goed mogelijke manier achterlaten. Daarom is het aan te raden om voor jezelf en je nabestaanden duidelijk te hebben hoe je je uitvaart voor je ziet. Dit voorkomt onzekerheid bij de nabestaanden en dat werkt positief op het rouwproces voor wie achterblijft.

Laat je nabestaanden zo min mogelijk voor moeilijke keuzes staan

Wil je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden of wil je misschien dat er bepaalde muziek wordt afgespeeld? Het is zinvol om dit soort vragen te beantwoorden door na te denken over je uitvaartwensen, dan hoeven je nabestaanden dit niet te doen.

Naast je uitvaartwensen is het belangrijk om ook het financiële aspect van een uitvaart geregeld te hebben. Een uitvaart kan al snel een paar duizend euro kosten, afhankelijk van persoonlijke wensen. Het financieel mogelijk maken van een uitvaart die past bij jou wensen is één van de zaken die je vooraf beter geregeld kan hebben om problemen te voorkomen. Als je hier zelf geen bedrag voor gespaard hebt en je wilt niet dat je nabestaanden deze kosten moeten betalen, is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart bij een overlijden. Op deze manier hebben je nabestaanden daar geen omkijken naar en kunnen zij verder met het rouwproces.

Heb jij wel eens over jouw uitvaart nagedacht?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je