{{ message.message }}
{{ button.text }}

In de WSNP - Het begin van een schone lei.

Na jaren ploeteren en proberen het hoofd boven water te houden was er geen ontkomen meer aan. Tijd om een schuldsarneringstraject te starten

Afbeelding blog 'In de WSNP - Het begin van een schone lei.'

Het is een zonnige dag in februari. Mijn hart gaat tekeer van de zenuwen en door het chronisch slaaptekort van de laatste tijd. Vandaag moeten mijn man en ik verschijnen in de rechtbank om het één en ander toe te lichten over onze schulden. Eindelijk, na anderhalf jaar gaan we voor een aanvraag om toegelaten te kunnen worden tot een WSNP, Wettelijke Schuldsarnering Natuurlijk Persoon....

Laat me jullie een stukje mee terug nemen de geschiedenis in...

Onze financiën liepen al een tijdje niet meer lekker. Toen mijn man in 2009 na ontslag een jaar bij huis kwam te zitten konden we ons hoofd niet meer boven water houden. De rekeningen stapelden zich op, de extra kosten die daar uit voort vloeiden waren niet te betalen en zo ontstonden voor ons beide schulden. We probeerden dit zelf allemaal op te lossen en toen mijn man in 2010 weer een baan kreeg leek alles goed te komen. In 2012 kreeg hij weer ontslag, maar kort daarop kreeg hij weer een baan. Het ging ons voor de wind. We losten schulden af totdat het in 2014 ineens weer mis leek te gaan. We kregen weer achterstanden, vaste lasten konden niet meer betaald worden wat leidde tot weer grotere problemen met de rekeningen. Hoe moesten we hier ooit uit gaan komen zonder hulp?

September 2014. Het is een mooie dag. Ik ben lekker in huis bezig met het huishouden als plots de bel gaat. Een jonge jongen met donkerbruine ogen kijkt me aan en steekt zijn hand naar me uit. 'Hai, ik was hier al eens eerder aan de deur geweest. Ik heb toen ook met u gesproken over uw vaste lasten die u niet kon betalen.' Klopt. Nog maar een paar maand geleden stond hij ook hier aan de deur met de mededeling dat we een huurachterstand hadden en of hij ons misschien ergens mee kon helpen. We hadden toen net zelf een regeling getroffen voor een betaling dus zo eigenwijs dat we waren, sloegen we de hulp af. En nu staat hij hier weer, maar dit keer met een minder prettige mededeling. 'Mag ik misschien even bij u binnen komen?' 'Tuurlijk,' antwoord ik hem en leid hem naar binnen. 

Hij neemt plaats aan de tafel. Net als de vorige keer gaat hij op de stoel zitten met zijn rug naar de achterdeur. Hij begint. 'De rede van mijn bezoek is om het volgende; Ik heb een brief gekregen van de gemeente dat er voor dit adres een uithuiszetting gepland staat voor eind oktober. Ik wil u graag gaan helpen om dit te gaan voorkomen.' Zucht.... Ik had dit aan kunnen zien komen. Wat moeten we nou doen? Uithuiszetting? Kort flitsen de beelden voorbij van de uithuiszetting van mijn jongste zusje. 18 Jaar en zonder pardon op straat gezet, zonder dat ze een aankondiging van een uithuiszetting had gezien. Haar vriend bleek schulden te hebben en dus ook een achterstand in de huur. Alles was vanaf het balkon in de containers gegooid. Blikken verf er overheen en mijn zusje kon niets meer redden. Babyfoto's, kleding, meubels, alles was weg, kapot, kwijt. Niets was meer te gebruiken. Het enige wat ze nog had was de kleding die ze op dat moment aan had. Verder niets meer.... Je ziet wel eens de beelden op tv dat ze alles netjes inpakken in dozen. Helaas was de werkelijkheid bij haar heel erg anders. Niets was meer heel. Ik schud gauw de beelden van me af. Niet dat ik er niet over na wil denken en mijn kop in het zand wil steken. Integendeel, wij kunnen het ergste nu nog voorkomen.

Al gauw wordt duidelijk dat we niet meer onder een schuldsarneringstraject uit kunnen. Vanaf het moment dat we dit bespreken tot aan het moment dat ons minnelijk traject begint bij een welbekende kredietbank, gaat alles in een sneltreinvaart. Een schuldhulpmaatje wordt ingezet om ons persoonlijk te begeleiden en te helpen daar waar nodig is en de afspraak voor onze intake met de gemeentelijke hulp is zo gemaakt. Op de verjaardag van mijn man moeten we voor intake naar die gemeentelijke hulp. Ik zie daar als een berg tegenop omdat ik een rotervaring had gehad toen we zelf probeerden het minnelijk traject in te komen in 2010. De dame in kwestie die me toen hielp had bijna een dikke map met documenten van mij in haar prachtige gezicht gekregen omdat ze me zo grof en onbeschoft behandelde.

Oktober 2014. Daar staan we dan, opnieuw. Weer met een goed gevulde map met al het papierwerk dat ze nodig zijn om ons traject te kunnen opstarten. Gelukkig valt de intake ontzettend mee en lijkt het traject een goede keus. Er wordt nergens moeilijk over gedaan en even sla ik mijzelf voor het hoofd dat ik toen niet het opstakel van een akelig rotwijf bijlangs had kunnen gaan. Dan hadden we nu wellicht van onze problemen af kunnen zijn. Mijn conlusie is dan ook dat we dit veel eerder hadden moeten doen. Het traject start en alles lijkt van een leien dakje te gaan. Totdat we een andere beheerder krijgen. Ineens lijkt alles weer in de soep te draaien. 

November 2014. Een druilerige woensdagochtend. De bel gaat weer. Ik kan niet wakker worden. De afgelopen tijd is zo stressvol dat het mijn hele energie op lijkt te zuigen. Het duurt dan ook maar even totdat één van de kinderen ons om acht uur wakker maakt. 'Mam?' fluisterd ons jongste zoon. 'Je moet naar beneden komen. Er staat allemaal politie aan de deur.' HUH?! Wat heeft dit te betekenen?!


Ik heb lang staan te twijfelen of ik wel een blog wilde schrijven over deze moeilijke periode uit ons leven. Toen ik afgelopen week een artikel over een uithuiszetting las besloot ik om er toch een blog aan te weiden (of meer). Uiteindelijk is ook dit toch een hoofdstuk uit ons leven dat ik graag van me af wil schrijven. We zitten er nog midden in, maar gelukkig gaat het nu een heel erg de goeie kant op.

Mijn volgende blog staat ook online. Die kun je lezen door hier te klikken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je