{{ message.message }}
{{ button.text }}

I love Candy! Of toch niet?

Laatst waren wij op een kinderverjaardagsfeestje. En overal waar we keken stond bakken met snoep, snoep en oh ja, snoep.

Afbeelding blog 'I love Candy! Of toch niet?'
Begin 2015 hebben wij besloten om suikervrij te gaan eten, als gezin. De eerste 40 dagen hebben we echt helemaal suikervrij gegeten. Wel aten we natuurlijke suikers die bijvoorbeeld in fruit zitten, net als honing en af en toe een klein beetje palmsuiker. Inmiddels eten we wel weer wat suiker, maar met mate. Ik denk dat 70% van wat wij eten suikervrij is.

Er zijn enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer we uit eten gaan. Dan wil ik genieten. Ik ga niet elk gerechtje uitpluizen op een mogelijke suikerkorrel. Ik eet gewoon wat ik lekker vind en waar ik zin in heb. En ja, ik geef toe. Ik eet ook een toetje. Zo'n heerlijk zoet geval bomvol suiker én calorieën. Jammie. Wel moet ik bekennen dat ik me de volgende dag niet helemaal lekker voel door de overkill aan suiker. Maar ach, dat heb ik er wel voor over. 

Verjaardagen, ook zo'n leuk moment. Wij als volwassenen kunnen ons nog wel beheersen als het gaat om de inname van suiker. Bijvoorbeeld door geen taart te nemen. Onze kinderen daarentegen snappen er niets van en willen nu eenmaal wat lekkers als dat er staat. Dus mogen ze dat. Ze mogen van ons snoepen (uiteraard wel binnen de grenzen, want een ziek kind in de auto is niet prettig). Veel dingen vinden ze zelf al te zoet en laten ze staan. Zoals taart. Ze willen het wel, maar na een paar happen laten ze het staan. Deden ze voorheen nooit. Af en toe een spekje of snoepje smikkelen doen ze wel. Gelukkig staan er op veel verjaardagen ook andere 'snoepjes' zoals komkommer, tomaat, paprika, wortels of fruit.

Tot laatst. Toen hadden we een verjaardag waar echt een overkill was aan snoep. Overal waar we keken stonden schalen met snoep. Het leek wel alsof we in een snoepwinkel waren beland. De kinderen konden hun eigen bakje pakken en volladen met alles wat ze maar wilden. Het was echt heel leuk gedaan hoor en prachtig aangekleed. Maar ik vond het ietwat overdreven. Ten opzichte van de rest van de kinderen gedroegen mijn kids zich voorbeeldig. Ze kozen hun snoepjes zorgvuldig uit en gingen er echt voor zitten om ze op te eten. Ik zag ze genieten van de smarties, fruitbeertje en kikkertjes. 

Eenmaal thuis hadden we twee rond stuiterende kinderen. Ze gingen zo tekeer dat er minstens voor een week non stop zware onweer op komst zou zijn. Ze renden schreeuwend, gillend en toeterend op hun net gekregen toeters rond door het huis. Hun met zorg bereide avondeten (zónder suiker) belandde door heel de kamer en de druifjes als toetje lagen overal, behalve in de mond van de kids. Douchen werd een heus waterballet en de oren werkten niet meer. Beide kids waren bekaf, maar slapen? Lukte voor geen meter. Pfff.... Na zo'n verjaardag ben ik er des te meer van overtuigd dat we er goed aan doen om zo min mogelijk suikers te eten. Ik sta volledig achter deze keus. Maar ach, kinderen blijven kinderen en af en toe mogen ze best wel eens lekker snoepen. En hé, ik vind een zakje M&M's, chocoladereep of zoet wit wijntje op z'n tijd errug lekker.

Tags: #Kids & Zo, #Food

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je