{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hulpouder op de basisschool

Afbeelding blog 'Hulpouder op de basisschool'

Zodra je kind naar school gaat, gaat er een hele nieuwe wereld voor jullie open. Je kind krijgt een eigen leven en heeft jou daarbij stapje voor stapje steeds iets minder nodig. De school daarentegen kan jouw hulp vaak juist wel hard gebruiken. Voor de basisschool betaal je namelijk, naast een eventuele vrijwillige ouderbijdrage, niets. Daardoor doen bijna alle scholen een beroep op de hulp van de ouders, maar wat doet een hulpouder op de basisschool nu eigenlijk precies?

De klassenouder

Tegenwoordig hebben veel basisscholen de taak van klassenouder ingevoerd. Aan het begin van het schooljaar worden dan 1 of 2 ouders gevraagd om deze taak op zich te nemen. Deze taak is heel algemeen en bevat meestal veel regeltaken. Hierbij kan je denken aan het inzamelen van geld voor de verjaardag van de leerkracht tot het regelen van vervoer tijdens uitjes.

Een alom bekende, maar niet al te populaire taak is de taak van luizenouder. Het woord zegt het eigenlijk al: het is de bedoeling dat de kinderen periodiek worden gecontroleerd op luizen. Meestal vindt dit vlak na de vakanties plaats. Vaak moeten scholen veel moeite doen om een groepje luizenouders bij elkaar te krijgen. Wanneer jij er geen moeite mee hebt en je opgeeft, zal de school je dus zeker heel dankbaar zijn.

Ouders voor het vervoer

Voor al die leuke uitjes door het jaar heen is vervoer nodig. De school zal dan ook meerdere keren per jaar vragen of er ouders kunnen rijden.

De 'Versiergroep'

Ben jij een beetje handig en creatief? Dan is deelnemen aan de 'versiergroep' erg leuk. Bijna alle scholen werken met thema`s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Sinterklaas en herfst. De ramen van de klas, de klas zelf en soms ook de gangen moeten dan ook regelmatig versierd worden. Kies je hiervoor dan is het de bedoeling dat de versieringen door jou en de rest van de groep worden gemaakt en opgehangen.

De schoonmaakouder

Over het algemeen heeft de school wel iemand in dienst om de school schoon te houden, maar aan het einde van het schooljaar zijn vaak veel ouders nodig om het speelgoed te reinigen.

De leesouder

In groep 3 leert je kind lezen. Vaak gebeurt dit in kleine groepjes, waardoor een leerkracht het niet alleen kan. Als leesouder help je jouw groepje een eindje op weg door samen te gaan lezen.

De oversteekouder

Als oversteekouder help jij de kinderen vlak voor en na schooltijd om de weg veilig over te steken.

Hulpouder bij activiteiten en schoolreisjes

Bij activiteiten zoals een sportdag, een spelletjesmiddag of schoolreisje zijn extra handen altijd erg welkom.

Niet verplicht

Heb jij geen zin of tijd om op de basisschool van je kind mee te helpen? Onthoud goed dat dit ook zeker niet verplicht is. Je kunt dan misschien wel proberen om tenminste 1 keer per jaar te komen helpen. Dat is zowel fijn voor de school als voor je kind. De meeste kinderen vinden het namelijk erg leuk als mama of papa in de klas komt helpen. Wie weet is het ook wel een mogelijkheid om oma of opa te vragen.

Misschien heb je wel tijd en zin, maar spreken de bovengenoemde activiteiten je niet aan? De activiteiten van hulpouders verschillen sterk per school. Je kunt altijd op school informeren of ze nog verlegen zitten om hulp.

Ben jij hulpouder op de school van je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je