{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hulp bij een laag inkomen

​We ondernemen veel in de vakanties en daarbuiten. Dat kost geld. Waar doen we het van?

Afbeelding blog 'Hulp bij een laag inkomen'

Voordelig op stap

We maken deze zomervakantie veel uitstapjes. Duinrell, bioscoop, Artis, Tun Fun. Het is allemaal niet goedkoop normaal gesproken. En dan gaat Dunya ook nog eens twee weken op dagkamp! Verder zit Dunya natuurlijk op allerlei clubjes. Ze gaat naar dansles, heeft heel lang zwemles gehad, doet yoga, dansles, aikido en straks ook nog eens musicalles. Je zou denken dat het handen vol geld kost. En dat is ook wel een beetje zo, maar niet zoveel als je zou denken.

Zomervakantie

In Amsterdam kunnen mensen met een laag inkomen de stadspas aanvragen. Met die stadspas krijgen we korting op naschoolse activiteiten en ook op zwemles. Toen Dunya bij deze juf begon met dansles is ze ook op mijn verzoek met de stadspas gaan werken. Het scheelt toch vaak tien procent. Sowieso zijn naschoolse activiteiten van de gemeente al vrij goedkoop. En met stadspas betaal ik heel weinig. Anders is het niet te doen. In de schoolvakanties krijgen we kortingsbonnen voor leuke activiteiten. Er zit altijd gratis zwemmen bij, maar verder varieert het in de vakanties. Deze zomervakantie is het aanbod erg aantrekkelijk. We krijgen niet alleen korting, maar krijgen ook geregeld gratis toegang. Dat is helemaal super!

Gratis toegang

Gratis naar Duinrell. Dat kan ook elke zomervakantie. Het scheelt toch een hoop entreekosten, al moeten we wel betalen voor het Tikibad. De week daarna gaan we gratis naar Artis. Als ik de bonnetjes en stadspassen laat zien bij het loket word ik vriendelijk toegelachen. “Kijk, dat zijn leuke dingen!” zegt het meisje aan de andere kant. De knuffels die Dunya uitzoekt bij het winkeltje moeten wel betaald worden. Ik koop een knuffel voor haar en net als de vorige keer koopt ze ook een knuffel voor mij. Ik probeer haar op andere gedachten te brengen. Straks is al haar verjaardagsgeld op. Ze haalt haar schouders op. Zij wil een knuffel voor mij kopen en dat gaat ze doen ook. Op haar verjaardag gaan we naar Tun Fun, de ondergrondse speeltuin op het Waterlooplein.Ik haal een bonnetje tevoorschijn en we mogen weer gratis doorlopen. Datzelfde geldt voor de bioscoop en ook voor het dagkamp krijg ik flinke korting.

DippieDoe

Wat blijft er dan nog over? O ja, DippieDoe. Dat is een ander verhaal. We kunnen (bijna) gratis naar binnen, maar van de stadspas hebben ze daar nog nooit gehoord. Dunya heeft van een vriendje een cadeaubon gekregen. Kinderpret heet het en wordt verkocht bij de Hema. Als we het boekje lezen dat erbij zit geef ik een kreet. Dunya kijkt verbaasd op. “Deze bon is geldig in......DippieDoe!” Dat gaan we doen als we in Eindhoven logeren. Wat een geweldig cadeau! Het brengt me ook op het idee om zulke cadeaubonnen voor Dunya’s verjaardag te vragen. We willen graag naar het Dolfinarium als we op vakantie zijn. Misschien wil iemand een cadeaubon geven, waardoor we ook daar gratis naar toe kunnen.

Dagtochten

Met Stadspas kun je in de zomervakantie ook voordelig dagtochten maken. Er gaat een bus naar onder andere Drievliet, Dolfinarium en de Efteling. Je moet er alleen wel voor naar het stadhuis of het stadsdeelkantoor en dat kan alleen op vaste tijden en dagen. Ik ga op donderdag en ben te laat. Er zijn nog drie mogelijkheden geloof ik en die drie dagen zijn we vol gepland. Jammer, voor tien euro per persoon naar het Dolfinarium of voor vijfentwintig euro naar de Efteling, inclusief vervoer, is wel erg aantrekkelijk. We zijn op die manier een keer naar Drievliet geweest! Maar ik heb nu zelf het risico genomen om pas vandaag te gaan kijken en dus zit de bus zo goed als vol. Dan gaan we vanaf ons vakantieadres in Putten naar het Dolfinarium. Van opa en oma krijgt Dunya inderdaad een bon voor het park en van Alice krijgt ze zowaar de uitnodiging om een keer samen naar de Efteling te gaan. “Ja, maar mag mama dan ook mee?” typt ze op Facebook. Dat mag en dus moeten we een keer een dagje plannen, buiten de vakantie om natuurlijk. Anderhalf uur wachten voor een attractie, nee dank je. Wel een erg leuk cadeau!

Stadspas

Ik ben dus een enorme fan van de Stadspas, dat begrijp je wel. Anders zouden we nooit zoveel uitstapjes kunnen doen in de zomervakantie. Of we nog gratis gaan zwemmen met de stadspas weet ik niet. We hebben de vakantie zo vol gepland dat er nauwelijks meer een mogelijkheid is om iets te gaan doen. Bovendien zijn er de laatste week van de vakantie nog kinderactiviteiten in de buurt. Daar wil Dunya waarschijnlijk ook naar toe. Gratis, zonder stadspas!

Subsidie

Buiten de stadspas om zijn er meer mogelijkheden voor subsidie. Zo heb ik de balletlessen van Dunya vergoed gekregen door het Jongerencultuurfonds in Amsterdam. In andere plaatsen heet het Jeugdcultuurfonds. Dit fonds betaalt de contributie of het lesgeld voor een kind voor één activiteit per jaar. Dit is om ervoor te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen aan een culturele activiteit. Voor Dunya is dat dus ballet. Het geld is rechtstreeks op de rekening van de juf gestort. Ook makkelijk, dan heb ik er zelf geen omkijken meer naar. En zo’n fonds is er ook voor sportactiviteiten, het jeugdsportfonds.

Intermediair

Ik ben erg blij dat het bestaat. Dunya vindt alles leuk en doet mee aan heel veel activiteiten. Zonder deze regelingen is het niet te betalen voor mij. En dat geldt natuurlijk voor meer ouders. Het aanvragen van deze vergoeding gaat overigens via een intermediair. In Amsterdam is dat vaak een Ouder en Kind Adviseur. Maar ook bijvoorbeeld een huisarts, maatschappelijk werker of leerkracht kan dit aanvragen. Als het maar iemand is die op een professionele manier betrokken is bij het kind of gezin. Het is een aanrader om daar gebruik van te maken. Het inkomen wordt gecheckt, dus er komen alleen ouders in aanmerking die een laag inkomen hebben.

Scholierenvergoeding

Voor schoolzaken is er de scholierenvergoeding in Amsterdam. Dat is geen bedrag dat je zomaar op je rekening krijgt. Je kunt het aanvragen en als je in aanmerking komt, dan mag je tot een bepaald bedrag uitgaven declareren bij de gemeente. In de eerste plaats gaat het daarbij om de ouderbijdrage van school, schoolreisjes, overblijf en andere schoolspullen. Maar als er geld over is, kun je ook theaterbezoekjes declareren, contributie van verenigingen, etc.. Het is alleen niet zoveel dat je daarvan het heel jaar de overblijf kunt betalen of de contributie van verenigingen. Voordeel is dat ik vorig jaar vaak de zwemles declareerde. En dat was toch een grote kostenpost. In plaats daarvan komt de musicalles, maar dat is niet te vergelijken met wat ik voor de zwemlessen betaalde, ondanks de stadspaskorting.

BSO

Dunya wil graag naar de BSO. Ze vindt het ook niet logisch dat ik wel werk, maar er geen salaris voor krijg. En als ik werk wil ze gewoon naar de opvang. Ze moet even geduld hebben. Ik hoop dat ik op den duur een betaalde baan vind en dat ik dan langere dagen kan werken. Misschien kan ze dan een dag naar de BSO.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze mogelijkheden kun je terecht bij de Ouder en Kind Adviseurs, of bij bijvoorbeeld Schoolmaatschappelijk Werk. De school kan je in contact brengen met de juiste persoon.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Tags: Mom life

Het (heftige) bevallingsverhaal van Naomi&Rik.

​Wanneer de natuur een klein foutje maakt...

Afbeelding blog 'Het (heftige) bevallingsverhaal van Naomi&Rik.'

Als bevallingsfotograaf ben je aanwezig bij een van de meest intieme momenten van iemands leven. Geen enkele bevalling is hetzelfde.. iedere geboorte is uniek. Omdat de momenten die ik mee maak vaak zo ontzettend bijzonder zijn deel ik mijn belevenissen graag met jullie. Vandaag blog ik over de heftige bevalling van Naomi & Rik.

Dagen voor de bevalling had ik al veel contact met Naomi en Rik; over voorweeën en meerdere strip-pogingen. Helaas zette niets door en vond hun kleine meisje het voorlopig nog wel even fijn in mama's buik.

Totdat ik midden in de nacht (04.33) gebeld werd door Rik dat Naomi met weeën was opgenomen in het ziekenhuis. Je weet dat je als bevallingsfotograaf midden in de nacht gebeld kunt worden, maar toch wennen deze tijden nooit (haha). We bleven contact houden totdat de verloskundige de eerste controle had gedaan. Naomi bleek een paar centimeter ontsluiting te hebben. Meestal rijd ik weg vanaf het moment dat er 4/5 centimeter ontsluiting is. Zo weet ik dat de bevalling goed op gang is en dat ik ook nog op tijd zal zijn voor de geboorte. In dit geval kon ik dus nog eventjes verder slapen.

Vroeg in de ochtend kreeg ik een nieuwe update van Rik:

06:29 " Hoi Lisette, de verloskundige heeft inwendig onderzoek gedaan en ze zat om half 6 op bijna 3 cm. Om half 8 komt ze weer en dan gaat ze opnieuw een inwendig onderzoek doen."

Waarna ik later kreeg:

08:26 Rik: " Naomi had tegen 7.45, 3 tot 4 cm ontsluiting. Ben je weer even op de hoogte!"

08:28 Lisette: " Dankjewel voor je update! Hoe gaat het met haar?"

08:51 Rik: " Ze heeft veel last van rug weeën, dus ze wisselt de douche en het bad af. Daar heeft ze wel baat bij."

Na het laatste appje van Rik besluit ik toch maar vast te gaan rijden. Ik zet mijn zoontje af bij de oppas en laat ze weten dat ik onderweg ben.

09:45 Ik rij nu weg! Tot straks!

Rond 10:30 kom ik aan in ziekenhuis, Naomi stond nog onder douche. Ik wachtte tot ze klaar was en we hebben even gekletst tussen de weeën door. Tijdens de weeën vindt ze het prettig om te staan en duwt Rik met zijn vuisten in haar onderrug tegen de rugweeën. Na een controle blijkt ze nog steeds rond de 3 tot 4 cm ontsluiting te hebben, geen vordering dus sinds de ochtend. Wat een tegenvaller voor haar! De weeën worden steeds heftiger en ze moet op bed gaan liggen om ze op te kunnen blijven vangen. Na een tijdje houdt ze het niet meer en besluiten ze met het team voor pijnbestrijding te kiezen, ze krijgt een pompje met Remifentanil dat ze via het infuus zichzelf kan toedienen. Het haalt de scherpe kantjes van de pijn weg en Naomi kan iets meer ontspannen. 

Ik besluit me terug te trekken op de gang, een stukje te gaan wandelen, wat mails te beantwoorden en af en toe poolshoogte te nemen van hoe het gaat. Terwijl ik het ene moment nog van de verloskundige te horen krijg dat de geboorte waarschijnlijk aan het einde van de middag/begin van de avond zal plaatsvinden ontvang ik kort daarna al een appje van Rik:
(13:28) "Lisette, Naomi heeft persdrang!!"

Eigenlijk zou dat onmogelijk zijn omdat ze bij de laatste controle 'nog maar' 6 cm ontsluiting had.
Ik race terug naar de kamer waar het inderdaad lijkt alsof Naomi persdrang krijgt! Wanneer Naomi gecheckt wordt zit ze op 10 cm en heeft ze dus volledige ontsluiting. Wow, dit ging snel! Ze mag gaan persen, maar de baby reageert hier erg heftig op. Dit is te zien aan haar hartslag. Ook Naomi heeft het zwaar, bij iedere wee lijkt de pijn heftiger te worden. En dan lijkt de baby het plots niet meer helemaal oké te vinden in de buik.

Bij iedere pers daalt de hartslag van de baby en komt deze vrij langzaam weer op. Er wordt na een aantal testen besloten dat de baby niet voldoende zuurstof meer in het bloed heeft. Na een halfuur persen vinden ze dan ook dat de baby onmiddelijk geboren moet worden.

Er wordt een extra gynaecoloog opgeroepen en daarna gaat het razendsnel. Er wordt nog een vacuümpomp naar binnen gereden en een kinderarts gebeld om stand-by te staan en dan wordt rond 14:10 uur Noé met een flinke knip & een vacuüm geboren. 

Vanwege de mindere omstandigheden in de buik wordt de baby direct afgenaveld en onderzocht door de kinderarts. Op het eerste gezicht lijkt Noé kerngezond; ze huilt, kleurt mooi roze en ook de kinderarts ziet niets geks. Omdat ze niet te snel mag afkoelen wordt ze weer snel in doeken gewikkeld en mag ze eindelijk bij mama op de borst liggen. Een erg ontroerend moment na alle spanningen van de voorgaande uren. Na wat tranen, heel veel geknuffel en gekus moet Noé toch nog even goed nagekeken worden (want dat hoort erbij).

Noé wordt op het aankleedkussen gelegd en bij het checken van haar voetjes volgt een enorme shock; Noé blijkt een sterk afwijkend voetje te hebben. Ze heeft 2 abnormaal lange tenen die aan elkaar vast lijken te zitten. Rik kijkt mee over de schouder van de arts en schrikt ook van wat hij ziet. Naomi vraagt wat er aan de hand is en of alles wel goed gaat... Beiden zijn even stil en dan komt de arts met Noé en Rik teruggelopen naar Naomi. ''Je moet niet schrikken, maar jullie kindje heeft een sterk afwijkend voetje... kijk." zegt de arts. "Het is niets ernstigs, waarschijnlijk een foutje van de natuur, maar wel iets waar aandacht aan besteed zal moeten gaan worden het komende jaar. Want op deze manier zal ze straks geen schoentjes aan kunnen of überhaupt kunnen lopen.''

Het gezicht van Naomi vertrekt en ze barst van schrik in snikken uit. Ze krijgt Noé even van de arts terug en sluit haar in haar armen. Rik: “Het is niets ergs lieverd, ze kunnen dit vast heel mooi maken. En ze is verder helemaal gezond." Naomi knikt en duikt nog dieper met haar gezicht in Noé. "Wat ben ik blij dat ze er is, Rik... - snik - "en wat is ze mooi he?"

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken
Ja, dat wil ik

Nee, dank je