{{ message.message }}
{{ button.text }}

Huisdieren; welke kies je voor je kinderen?

Afbeelding blog 'Huisdieren; welke kies je voor je kinderen?'

Er zijn een hoop mensen gek op dieren. We bouwen dierentuinen en halen zelfs dieren in ons eigen huis: de welbekende huisdieren. Kinderen kunnen vaak een extra stimulatie zijn om een huisdier aan te schaffen. Maar het is wel goed om van te voren goed na te denken over het huisdier dat je wil kopen. Het is namelijk een hele verantwoordelijkheid en dan moet je niet zomaar over één nacht ijs gaan.

Waarom een huisdier?

Allereerst is het goed om na te denken over waarom je precies aan huisdier aan wil schaffen. Misschien...

  • ben je op zoek naar gezelligheid.
  • omdat het gewoon schattig is.
  • ben je op zoek naar een echt maatje, voor jou en je kinderen.
  • voor de sociale contacten, neem bijvoorbeeld het uitlaten.
  • wil je je kinderen verantwoordelijkheid aanleren, er moet immers wel voor het dier worden gezorgd.

En zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Zet jouw eigen beweegredenen maar eens op een rijtje en kijk wat er uit komt. De antwoorden op de waarom-vraag zijn bepalend voor het soort huisdier dat je aanschaft.

Honden

Er kunnen geen specifieke rassen worden genoemd die goed samengaan met je kind, dat is van zo veel factoren afhankelijk. Heb je een druk, dominant kind dan is een klein hondje niet zo heel handig. Die wordt veel te snel onder de voet gelopen. Heb je een rustig, bedeesd kind dan is het juist weer niet handig een grote hond aan te schaffen. Dan wordt je kind onder de voet gelopen. Als je nog jonge kinderen hebt, kan het lastig zijn om een pup aan te schaffen. Een pup moet namelijk ook nog worden opgevoed en dat kost ook heel wat van je tijd en energie. Denk daar dus goed over na.

Katten en poezen

Als je kiest voor een volwassen kat is het handig om na te gaan of de kat al eerder in contact is geweest. Dit kan heel bepalend zijn voor hoe de kat op je kind(eren) reageert. Bij katten is het gewoon bij de aanschaf zelf goed opletten. Is de kat goed benaderbaar? Slaat hij/zij niet te snel zijn nageltjes uit?

Knaagdieren

Kijk uit met het aanschaffen van dit soort dieren. Knaagdieren zijn namelijk groepsdieren. Ze zien er heel lief en aaibaar uit, maar verkijk je daar niet op. Er is één knaagdier dat wel uitermate geschikt is als huisdier en dat zijn de dwerghamsters. Die vermaken zich prima in hun eentje. De rest van de knaagdieren zijn allemaal groepsdieren en kunnen eigenlijk niet in hun eentje worden gehouden. Ze zijn ook niet zo heel makkelijk tam te maken.

Vogels

Vogels zijn pas geschikt voor kinderen van ongeveer twaalf jaar. Ze hebben hele specifieke verzorging nodig en dat kan voor een jonger kind nog wel lastig zijn.

Vissen

Dit zijn niet de meest interessante huisdieren die er te vinden zijn, dus voor jongere kinderen zijn ze de moeite van het aanschaffen waarschijnlijk niet waard. Voor wat oudere kinderen kan een klein beginnersaquarium juist wel leuk zijn. Het vergt wel de nodige verzorging, dus maak daar afspraken over. Dit om te voorkomen dat je kind het na een paar maanden zat is en de verzorging dus op jouw schouders terecht komt.

Dit is maar een kleine greep het de heel verschillende soorten huisdieren die mensen houden. Het aanbod is nog vele malen groter. Ik zou zeggen: ga lekker het internet op, ga langs bij een dierenasiel, praat er met elkaar over en kom sámen tot een beslissing.

Hebben jullie thuis een huisdier en hoe hebben jullie de keuze gemaakt? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Judith

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je