{{ message.message }}
{{ button.text }}

How to do: zelf babyvoeding maken

Het is zover: jouw baby is 6 maanden oud en mag beginnen met zijn eerste hapjes. Een superleuk moment. Wil je zelf babyvoeding maken? Het is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. Wij vertellen je hieronder alles over zelf babyvoeding maken, inclusief tips en recepten.

Afbeelding blog 'How to do: zelf babyvoeding maken' Achtergrond blur afbeelding

Zelf babyvoeding maken

Voorheen had je baby nog genoeg aan de voedingsstoffen die in melk zitten, maar langzamerhand heeft hij meer nodig. Natuurlijk zijn de potjes babyvoeding in de winkel prima, maar toch kan het zijn dat je liever zelf verse hapjes voor je baby maakt.

Wat heb je nodig?

  • Snijplanken, het liefst 2 verschillende: een voor fruit en groenten en een voor vlees
  • Blender of keukenmachine
  • Zeef
  • Mes
  • Bewaarbakjes voor vriesvak (zo kan je meerdere porties tegelijk bereiden)

Tips

  • Hygiëne is bij kleintjes extra belangrijk; hou het aanrecht schoon en was altijd je handen.
  • Maak meerdere porties tegelijk klaar. Zo heb je voor je baby altijd iets te eten in de vriezer.
  • Bewaar maaltijden voor je baby nooit in de koelkast, maar altijd in de vriezer.
  • Gebruik zo weinig mogelijk water zodat de vitamines bewaard blijven. De magnetron of de stoomkoker zijn beter dan koken op het fornuis.
  • De dikte van de puree is erg belangrijk. Deze mag niet te dik zijn, maar ook niet heel zacht. Is je puree toch te dik geworden, dan kan wat bronwater helpen. Bij een te dun papje is een beschuit een prima bindmiddel.
  • Hoe ouder de baby, hoe grover de structuur.
  • Gebruik geen zout.

Ontdooien en bereiden van zelfgemaakte voeding

Diepvriesmaaltijden ontdooien doe je het liefst zo snel mogelijk na het bereiden ervan, dus bij voorkeur in de magnetron. Heb je die niet, plaats het diepgevroren voedsel dan de avond voor gebruik in de koelkast. Ontdooien op kamertemperatuur is echt af te raden, omdat eventuele bacteriën zo de kans krijgen om zich snel te vermenigvuldigen.

Fruithapjes

Begin eerst met appel, banaan, peer of avocado. Banaan, (zachte) peren en avocado kun je gewoon pureren. Van een appel maak je zelf appelmoes.

Appelmoes

Schil de appelen en verwijder het klokhuis, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een pan met genoeg water zodat de appelstukjes net onder water staan. Kook ze zachtjes tot ze helemaal zacht zijn. Je kunt ze dan makkelijk prakken of pureren.

Let op: de volgende fruitsoorten mag je pas gebruiken als je baby 8 maanden of ouder is: kiwi, mango, meloen en blauwe bessen. De volgende fruitsoorten mogen gebruikt worden als de baby 10 maanden of ouder is: kersen, druiven, citrusvruchten, bessen. En voor de baby vanaf 12 maanden: aardbeien en frambozen. Vanwege eventuele allergische reacties is het niet verstandig om dit fruit eerder dan de hier aanbevolen leeftijd te geven.

Groentehapjes

Broccolipuree Ingrediënten:

  • 50 gr aardappel
  • 100 gr broccoli
  • Eventueel wat opvolg- of moedermelk
Zo te bereiden: Was en schil de aardappel. Snijd deze vervolgens in blokjes. Scheid de broccoliroosjes en was ze. Kook de aardappel en broccoli ongeveer 20 minuten en giet af. Mix vervolgens de groente met de aangemaakte opvolg- of moedermelk en pureer.

Wortel-bloemkoolhap Ingrediënten:

  • 150 g wortel
  • 150 g bloemkool
  • Eventueel wat moedermelk of opvolgmelk
Zo te bereiden: Kook de wortel samen met de bloemkool afgedekt in een pan met een bodem water in 10 tot 12 minuten gaar. Giet de groenten af, maar vang een beetje van het kookvocht op. Pureer de wortel en bloemkool met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg tijdens het pureren eventueel wat kookvocht, moedermelk of opvolgmelk toe om het hapje te verdunnen.

  Geschreven door mama Nienke

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je