{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoera! De zomervakantie is voorbij!

De zomervakantie zit er weer op. Het is tijd om weer in het gewone ritme te komen. We kijken terug op een vakantie vol belevenissen.

Afbeelding blog 'Hoera! De zomervakantie is voorbij!' Achtergrond blur afbeelding

“Ik vind het zo spannend!” zegt Dunya als ik haar in bed stop. Morgen is het zover. Dan begint het nieuwe schooljaar. Dan zit mijn grote dochter in groep vier. Ik kan het nauwelijks bijhouden. Er gaan kinderen weg en er komen nieuwe kinderen bij. Er komt een hele nieuwe groep drie natuurlijk. We hebben nog nauwelijks tijd gehad om stil te staan bij de veranderingen. Maar nu ik haar instop beseffen we het ineens. De harde werkelijkheid: de zomervakantie is voorbij!

Vakantiepark

Het was weer een veelbewogen zomervakantie. Veel uitstapjes, een weekje op dagkamp, logeerpartijtjes en een midweek op vakantie. We zitten in een vakantiehuisje in Putten en af en toe zien we gewoon een eekhoorntje om het huis lopen. Geweldig vinden we dat! Heerlijk zo met z’n tweetjes in het bos. De tweede dag loopt Dunya naar de receptie. “Hebben jullie ook kinderfietsen te huur?” vraagt ze. We krijgen een sleutel en mogen gaan kijken of de fiets niet te klein is. Hij zit perfect en Dunya besluit m meteen te huren. Ik hoef alleen even af te rekenen, de rest regelt zij wel. Ik denk dat er weinig komt van fietsen, maar ik heb me vergist. Vanaf dat moment stapt Dunya op de fiets en fietst het hele vakantiepark rond. Ik zie met verbazing hoe goed ze fietst, hoe recht ze blijft en hoe stevig ze zit. Wanneer heeft ze dat geleerd? Het is er in Amsterdam al weken niet van gekomen om te fietsen.

kinderactiviteiten

De volgende ochtend gaat ze in haar eentje naar de dierenweide om de dieren te voeren. Op de fiets. Ik zwaai haar uit bij het keukenraampje en zie haar elke keer vol trots wegfietsen naar de kinderactiviteiten. Mijn grote dochter, wat is ze gegroeid! En wat is ze opeens zelfstandig geworden! We hebben een heerlijke vakantie daar op de Veluwe. Dunya voert de dieren, wint twee keer bij de Indianen Kids Bingo, fietst naar de roofvogeldemonstratie en naar het voorlezen. Ze knuffelt met Bollo, de levensgrote beer die op het park rondloopt om met de kinderen te knuffelen en op de foto te gaan. Af en toe komt ze me halen, want sommige dingen zijn zo leuk die moet ze mij laten zien. Dus loop ik haar achterna. “Ga maar vast!” roep ik als ze stopt om op mij te wachten. Als ze ervan overtuigd is dat ik echt kom, fietst ze vast naar de speeltuin. Ze parkeert haar fiets en gaat tussen de kinderen zitten die naar het voorlezen luisteren.

Tranen

Natuurlijk komen de laatste dag de tranen. Na afloop van de kinderdisco valt ze huilend in mijn armen. “Is er iets gebeurd?” vraag ik bezorgd. Ze schudt haar hoofd. “Ik vind het zo erg dat we morgen weer weggaan!” huilt ze. Ja het is kort, een midweek, dat moet echt anders volgend jaar. Als we de sleutels inleveren bij de receptie vraagt de medewerkster of we een fijne tijd hebben gehad. Ik kijk niet naar Dunya die achter me staat. Zelf heb ik ook tranen in mijn ogen. Wat was dit een mooie vakantie zeg. Als afscheid kopen we nog een “knuffel-Bollo”, zodat het toch niet helemaal voorbij is.

West Beweegt

Maar de vakantie is nog niet voorbij, want in de laatste week doet Dunya nog mee aan activiteiten van de gemeente: West Beweegt. Dunya vindt bewegen alleen maar leuk, dus als er zwemmen op het programma staat gaat ze graag mee, ook al kent ze niemand. Zwemmen is leuk en andere kinderen zijn leuk, meer heeft ze niet nodig. De laatste dag staat Bounz op de planning. Trampoline springen. Mijn hart maakt alvast een sprongetje. Dan zie ik dat ze op de fiets gaan. En het is vèr! Ik overleg met de begeleiding. Dunya mag ook achterop de bagagedrager bij een begeleider of een ander kind. Dat vind ik te gevaarlijk. “Ze kan goed fietsen” aarzel ik “Maar zòver!” Natuurlijk gaat Dunya uiteindelijk wel mee en wat een kick krijgt ze ervan dat ze zo ver heeft gefietst.

Groep vier

Weer naar school (op haar eigen fiets natuurlijk!), haar vriendinnen terugzien, de juffen knuffelen en weer nieuwe dingen leren. Dunya vindt het helemaal niet erg dat de vakantie om is. De zomer lijkt toch ook voorbij te zijn. En lekker in het ritme komen is ook fijn. Ik ben ook wel blij dat alles weer normaal is. Bijna zeven weken waren we samen en dat is niet altijd alleen maar leuk. Het is goed voor ons om weer wat afstand te nemen van elkaar. Hard werken in groep vier, dat merkt Dunya wel meteen. Binnen blijven als ze haar werk niet af heeft, terwijl de anderen buiten spelen. Leuk is anders, maar aan het eind van de dag heeft ze wel mooi haar rekenwerk af: “Kijk mama, dit heb ik allemaal gedaan!” Ook haar nieuwe taalboek komt tevoorschijn. Ze vertelt over de korte en de lange klank en de twee-tekenklank. “Morgen mag je dat in de klas vertellen aan de kinderen die het vergeten zijn!” zegt de juf. Het was een saaie dag vertelt Dunya, maar ze is er reuze trots op dat ze een vierde groeper is.

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je