{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe overleef ik een baby en een peuter

Dingen die je moet weten –of gaat ervaren- als je twee kindjes dicht op elkaar krijgt.

Afbeelding blog 'Hoe overleef ik een baby en een peuter' Achtergrond blur afbeelding

Toen dochterlief een maand of negen was, zeiden we tegen elkaar: ‘waarom zouden we nog langer wachten, we willen graag een tweede en hopen dat die ons gegeven wordt!’ Beiden ergens denkend dat baby nummer twee, net als dochterlief, toch zeker wel negen maanden tot een jaar zou wachten tot hij zich aandiende. Daarbij, ik was nog maar net weer voor het eerst ongesteld geworden en had geen idee of ik überhaupt een cyclus had. Je weet wel dat het ook anders kan gaan, maar toen we op de eerste verjaardag van dochterlief een positieve test in handen hadden –ik was vreemd genoeg zo misselijk tijdens het taart maken- waren we blij verrast! Baby nummer twee op komst!

Met twintig maanden tussen dochter- en zoonlief ben ik inmiddels door de wol geverfd als het gaat om het leven managen met een peuter en een baby in huis. Dit zijn de dingen die je volgens mij écht moet weten mocht je –net als wij- denken over een klein leeftijdsverschil tussen je kinderen.

Asynchrone slaapjes: je komt het huis niet meer uit
Waar je bij je eerste kind nog allerlei activiteiten om het slaapje heen kon plannen, is het met nummer twee een verloren zaak. Op de één of andere manier spelen ze het áltijd klaar om hun slaapjes niet af te stemmen. Is de oudste wakker, slaapt de jongste. Denk je net ‘laten we dan toch maar naar de speeltuin gaan, dan slaapt de kleinste wel in de wagen’, heeft de oudste besloten dat ze moe is. Wat ze uiteraard op een echte peutermanier duidelijk maakt –Liggend. Op de grond. Met volume. En rondvliegende ledematen-. Als je niet oppast, ben je aan huis gekluisterd. Of je pakt twee kinderen in en dealt met de gevolgen. En weet je, over het algemeen zijn ze best te overzien als je met enige regelmaat een bijkomdag inzet!

Er is een nog hoger level van vermoeidheid (en ook dat overleef je)
Dacht je bij nummero uno al het hele spectrum van vermoeidheid gezien te hebben; ik verzeker je, er zijn nog veel meer levels. Welkom in de wondere wereld van nóg minder slaap en tóch functioneren. Nu heb je niet alleen een kleine afhankelijke baby die in het holst van de nacht zijn voeding tot zich neemt, maar er is ook een peuter die bij elke beweging in huis lijkt te denken dat zij ook iets van zich moet laten horen. Of het werkt precies andersom, je peuter wordt wakker –want nachtmerrie- en de jongste telg wordt wakker van het gejammer en geschreeuw wat door merg en been gaat. En op de één of andere manier lijkt de kleinste vooral in de nacht echt goed tot eten te komen, overdag is er teveel entertainment door een stuiterende peuter.
Zat je al niet thuis omdat er de hele dag door een klein wezentje is dat slaapt, dan is de volgende optie thuiszitten omdat je niet eens meer weet hoe je je aan moet kleden. Met zo weinig energie moet je elke beweging uiteraard goed uitdenken, maar in beweging blijven zal je, want dat geeft ook wel weer energie!

Eigenlijk ben je helemaal niet zo’n leuke moeder. Facebook en Pinterest vullen je dag
Gebrek aan energie, altijd een kind dat slaapt en behoefte om contact te hebben met de wereld buiten je huis gaan niet altijd goed samen. Op de één of andere manier ga je dan na verloop van tijd denken dat de beste manier om niet te vergeten dat er een wereld is buiten je veilige slaperige huisje, sociale media is. Hele dagen kan je daar doorbrengen. Elke 10 minuten staat er toch zeker wel iets nieuws op facebook. Je klikt door naar dingen die je vrienden delen, dingen die vrienden van vrienden delen en alles wat ook maar een beetje je aandacht kan trekken. Je gaat er zo in op dat je soms vergeet dat je kinderen er zijn. Totdat de harde knal van iets dat valt of een huilende baby je weer naar de werkelijkheid haalt. Gelukkig heeft Pinterest legio ideeën voor baby’s en peuters, dus vermaken doe je je wel!

Er zijn vast nog talloze andere dingen die het leven met twee jonge kinderen tegelijkertijd zo mooi en intensief maken. Wat zijn de jouwe?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je