{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer je een kind voor zichzelf op te komen?

Afbeelding blog 'Hoe leer je een kind voor zichzelf op te komen?'

Wat is het geweldig om je kind te zien opgroeien. Je kijkt vol trots naar wat hij allemaal laat zien. Welke ouder herkent het niet? Bij dat opgroeien hoort ook dat je kind zelfstandiger wordt en steeds meer op eigen benen leert staan. Maar dat kan je misschien ook ongerust maken. Is mijn kind wel opgewassen tegen anderen die mondiger zijn dan mijn kind?  Als ouder heb je een verantwoordelijke taak, want je wilt je kind vast laten opgroeien als een sociaal invoelende persoon, die rekening houdt met anderen; anderzijds wil je dat jouw kind niet onder de voeten wordt gelopen en durft aan te geven waar zijn grenzen liggen. Maar hoe doe je dat, je kind leren z’n mannetje (of vrouwtje) te staan en voor zichzelf op te komen?

Basis

Leren voor jezelf opkomen, een belangrijk onderdeel in sociale vaardigheidstrainingen, is over het algemeen niet iets wat kinderen leren in een cursus. Het zou althans niet nodig moeten zijn. De basis om dit te kunnen ligt echter voornamelijk in het zelfbeeld van een kind. Van jongs af aan laat je je kind merken hoe waardevol hij is én leer je je kind om te gaan met wensen en grenzen. Dat zijn heel belangrijke aspecten om een positief zelfbeeld mee op te kunnen bouwen.

Een kind met een positief zelfbeeld ziet zichzelf als een persoon die de moeite waard is. Dat gevoel bepaalt mede het gedrag van het kind. Andersom werkt het ook: kinderen met een negatief zelfbeeld tonen dit eveneens, ook zij uiten dit in gedrag, maar dan op een wijze waarbij ze makkelijk in een negatieve spiraal belanden: weinig zelfvertrouwen, niet goed de eigen grenzen kunnen aangeven, snel over zich heen laten lopen, moeite met het vinden van aansluiting.

Pesten

Sommige kinderen zijn van nature verlegen. En dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Verlegen kinderen worden niet per definitie gepest. Wanneer kinderen moeilijk voor zichzelf op kunnen komen, is er wel een groter risico dat ze gepest gaan worden. Pesten kan kinderen erg angstig en onzeker maken. Van belang in zulke situaties is dat kinderen zich gesteund voelen. Als je kind hier mee te maken heeft, is het goed om de lijntjes richting school kort te houden, want het gaat niet alleen om het weerbaarder maken van je eigen kind, maar ook om een aanpak die gericht is op de pesters. Thuis hoor je van je kind hopelijk wat hij voelt, vindt en zou willen zeggen, maar niet durft. Daar kan je dan op ingaan en hem tips geven hoe hij het een volgende keer aan kan pakken.

Het is niet gezegd dat er één manier de beste is, als het maar werkt voor jouw kind. Waar voor het ene kind ‘nee’ zeggen het beste is, werkt bij een ander weglopen en compleet negeren beter.

Weerbaar

Wanneer je merkt dat je kind op een respectvolle manier met anderen omgaat, maar daarbij wel voor zichzelf opkomt, dan kun je zeggen dat hij weerbaar is. Je kind durft zijn mening te geven, durft om hulp te vragen en kan ‘nee’ zeggen. Het is deels in aanleg al aanwezig. Het draait echter ook om wat er gebeurt tijdens het opgroeien: de (positieve) aandacht, de kansen om dingen zelf te proberen, de complimentjes, de ruimte om je eigen mening te mogen geven.

Als ouders vervul je een belangrijke voorbeeldfunctie in het omgaan met elkaar en anderen. Hoe los jij bijvoorbeeld zelf je conflict op met de buurvrouw of hoe praat jij met je partner na over een lastige situatie met een collega? Kinderen pikken hier veel van op.

Wanneer je kind zelf geen raad weet met bepaalde situaties, dan kun je hem helpen door samen oplossingen te verzinnen. Zo geef je aan dat het de moeite waard is om over te praten, dat er wellicht meerdere oplossingen voor een probleem zijn en dat het ook helemaal niet verkeerd is om hulp te vragen. Ook kan je gesprekjes voeren voordat er zich een situatie voordoet. Mogelijk voorzie je eventuele problemen of bedenk je situaties met de vraag ‘wat als…’ Zo bereid je je kind ergens op voor en zal hij zich zekerder gaan voelen.

Tips

Tot slot nog enkele tips waar je je kind mee kunt helpen:

  • Geef je kind verantwoordelijkheden die bij zijn leeftijd passen: klusjes in huis kunnen door alle leeftijden worden gedaan en geven je kind het gevoel dat je vertrouwen in hem hebt.
  • Wees niet over beschermend en probeer niet alles voor je kind op te lossen. Je kind mag ook leren dat niet alles leuk is of op zijn manier moet gaan en dat er dingen ook wel eens mis kunnen gaan. Dan leert je kind ook met tegenslagen omgaan, wat gezond is voor zijn ontwikkeling.
  • Ga gezellig tijdens een kopje thee met je kind acteren: laat je kind zien hoe je overkomt op anderen als je heel zachtjes gaat praten, gebogen gaat lopen of mensen niet meer aankijkt. Je mag het best flink overdrijven en er samen om lachen, als je ergens tussen de regels door je boodschap er in kan laten overkomen: je eigen houding speelt een rol in hoe jij wordt benaderd.

Komt jouw kind al voor zichzelf op en heb jij nog tips voor andere ouders? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Lianne

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je